Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_Okhorona_pratsi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
346.62 Кб
Скачать

6 Охорона праці та навколишнього середовища

6.1 Загальні питання

Охорона праці – система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини в процесі трудової діяльності [10].

Стан справ з охороною праці у світі стає все більш актуальною проблемою як для профспілок, так і для міждержавних структур, на­самперед Міжнародної організації праці (МОП). Підвищена увага до проблем безпеки праці пояснюється в першу чергу тим, що з кожним роком, не­зважаючи на заходи, що вживаються, у різних країнах зростає рівень ви­робничого травматизму, у тому чи­слі зі смертельними наслідками, і кількість профзахворювань. Причо­му це стосується і тих країн, де їм приділяється, здавалося б, підвище­на увага. До сфери безпеки праці все більшою мірою залучаються пи­тання, пов'язані з самопочуттям працівника, і фактори, що побічно впливають на трудову діяльність – вживання алкоголю, наркотиків і навіть інтернетозалежність [8].

Багато уваги приділяється питан­ням охорони праці та здоров'я на виробництві у Європейському Сою­зі (ЄС) і країнах, що входять до нього. У структурі ЄС є кілька органів, які спеціально займаються пробле­мами трудового життя. З числа тем, що особливо дослі­джуються у ЄС, відзначимо пробле­му стресів на робочому місці. Серйозно ставляться у ЄС до проблеми вживання алкоголю і нар­котиків як до фактора, що негативно впливає на продуктивність і безпеку праці [8].

Техніка безпеки – це система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають дії небезпечних виробничих чинників на працюючих.

6.2 Організація робочих місць

До роботи з ПК допускаються працівники, що досягли 18 років, які пройшли обов'язковий при прийомі на роботу медичний огляд на предмет Группа 61 придатності для роботи на ЕОМ; пройшли вступний інструктаж, інструктаж на робочому місці та інструктаж з пожежної безпеки і знають правила роботи на персональному комп'ютері [7].

В даний час комп'ютерна техніка широко застосовується у всіх областях діяльності людини. При роботі з комп'ютером людина піддається дії ряду небезпечних і шкідливих виробничих факторів: електромагнітних полів, інфрачервоного і іонізуючого випромінювань, шуму і вібрації, статичної електрики та іншi.

Робота з комп'ютером характеризується значною розумовою напругою і нервово-емоційним навантаженням, високою напруженістю зорової роботи і достатньо великим навантаженням на м'язи рук при роботі з клавіатурою ЕОМ. Велике значення має раціональна конструкція і розташування елементів робочого місця, що важливо для підтримки оптимальної робочої пози людини-оператора [7].

У процесі роботи з комп'ютером необхідно дотримувати правильний режим праці та відпочинку. В іншому випадку у персоналa наголошуються значна напруга зорового апарату з появою скарг на незадоволеність роботою, головні болі, дратівливість, порушення сну, втому і хворобливі відчуття в очах, в поясниці, в області шиї і руках.

При організації робочого місця ремонтника принтерiв повинні бути дотримані наступні основні умови: оптимальне розміщення устаткування, що до складу робочого місця; достатній робочий простір, що дозволяє здійснювати всі необхідні рухи і переміщення; необхідно природне і штучне освітлення для виконання поставлених завдань; рівень акустичного шуму не повинен перевищувати допустимого значення. Головними елементами робочого місця ремонтника принтерiв є монітор ПК, письмовий стіл і крісло. Основним робочим положенням є положення сидячи. Раціональне планування робочого місця передбачає чіткий порядок і сталість розміщення предметів, засобів праці і документації. Те, що потрібно для виконання робіт частіше, розташоване в зоні легкої досяжності робочого простору [10].

Группа 61 Розглянемо оптимальне розміщення предметів праці і документації в зонах досяжності рук: дисплей розміщується по центру; клавіатура – також по центру; системний блок розміщується зліва; принтер і викрутки, що необхідні при роботі - в зоні легкої досяжності долоні - праворуч; у висувних ящиках столу - документації.

При розробці оптимальних умов праці ремонтника принтерiв необхідно враховувати освітленість, шум і мікроклімат. Раціональне освітлення робочого місця є одним з найважливіших факторів, що впливають на ефективність трудової діяльності людини, що попереджають травматизм і професійні захворювання. Освітлення на робочому місці ремонтника принтерiв повинно бути таким, щоб працівник міг без напруги зору виконувати свою роботу. Недостатність освітлення приводить до напруги зору, ослабляє увагу, приводить до настання передчасної стомленості. Надмірно яскраве освітлення викликає засліплення, роздратування і різь в очах [8].

Вимоги безпеки перед початком роботи:

  • увімкнути систему кондиціювання в приміщенні;

  • перевірити надійність встановлення апаратури на робочому столі. Повернути монітор так, щоб було зручно дивитися на екран - під прямим кутом і трохи зверху вниз, при цьому екран має бути трохи нахиленим;

  • перевірити загальний стан апаратури, перевірити справність електропроводки, з'єднувальних шнурів, штепсельних вилок, розеток, заземлення захисного екрана;

  • відрегулювати освітленість робочого місця;

  • відрегулювати та зафіксувати висоту крісла, зручний для робітника нахил його спинки;

  • приєднати до системного блоку необхідну апаратуру. Усі кабелі, що з'єднюють системний блок з іншими пристроями, слід вставляти та виймати при вимкненому комп'ютері;

  • ввімкнути апаратуру комп'ютера вимикачами на корпусах в послідовності: монітор, системний блок, принтер (якщо передбачається Группа 61 друкування);

  • відрегулювати яскравість свічення монітора та його контрастність.

Також діють наступні вимоги безпеки після закінчення роботи:

  • вимкнути пристрій, а при наявності пристрою безперебійного живлення вимкнути його живлення;

  • привести в порядок робоче місце.