Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8.КОМП.МЕРЕЖІ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
453.63 Кб
Скачать

12. Поняття мас-адресації. Поняття домену колізій та широкомовного домену.

MAC-адреса (від англ. Media Access Control — управління доступом до носія) — це унікальний ідентифікатор, що зіставляється з різними типами устаткування для комп'ютерних мереж. Більшість мережевих протоколів канального рівня використовують один з трьох просторів MAC-адрес, керованих IEEE: MAC-48, EUI-48 і EUI-64. Адреси в кожному з просторів теоретично мають бути глобально унікальними. Не всі протоколи використовують MAC-адреси, і не всі протоколи, що використовують MAC-адреси, потребують подібної унікальності цих адрес.

У широкомовних мережах (таких, як мережі на основі Ethernet) MAC-адреса дозволяє унікально ідентифікувати кожен вузол мережі і доставляти дані тільки цьому вузлу. Таким чином, MAC-адреси формують основу мереж на канальному рівні, яку використовують протоколи більш високого рівня. Для перетворення MAC-адрес в адреси мережевого рівня і назад застосовуються спеціальні протоколи (наприклад, ARP і RARP в мережах TCP/IP).

Адреси типу MAC-48 найбільш поширені; вони використовуються в таких технологіях, як Ethernet, Token ring, FDDI тощо. Вони складаються з 48 бітів, таким чином, адресний простір MAC-48 налічує 248 (або 281 474 976 710 656) адрес. Згідно підрахункам IEEE, цього запасу адрес вистачить щонайменше до 2100 року.

EUI-48 відрізняється від MAC-48 лише семантично: тоді як MAC-48 використовується для мережевого устаткування, EUI-48 застосовується для інших типів апаратного і програмного забезпечення. Ідентифікатори EUI-64 складаються з 64 битий і використовуються в FireWire, а також в IPv6 як молодші 64 біт мережевої адреси вузла.

Структура MAC-адреси

Стандарти IEEE визначають 48-розрядну MAC-адресу, яка роздільна на чотири частини.

Перший біт указує, для одиночного (0) або групового (1) адресата призначений кадр, а другий — чи є він універсальним (0) або локально керованим (1).

Третє поле вказує частина адреси, яку виробник отримує (при реєстрації) в IEEE, а три останні октети вибираються виготівником пристрою. Адреса пристрою глобально унікальна і зазвичай зашивається в апаратуру.

Четверте поле показує номер інтерфейсу.

Домен колізій (collision domain) – це частина мережі Ethernet, усі вузли якої розпізнають колізію незалежно від того, у якій частині цієї мережі колізія виникла. Мережа Ethernet, побудована на повторювачах, завжди утворить один домен колізій. Домен колізій відповідає одному поділюваному середовищу. Мости, комутатори і маршрутизатори поділяють мережу Ethernet на декілька доменів колізій.

Якщо колізія виникла через те, що міст намагався передати через порт С кадр у концентратор 4, то, зафіксувавши сигнал колізії, порт С призупинить передачу кадру і спробує передати його повторно через випадковий інтервал часу. Якщо порт С приймав у момент виникнення колізії кадр, то він просто відкине отриманий початок кадру і буде очікувати, коли вузол, що передавав кадр через концентратор 4, не зробить повторну спробу передачі. Після успішного прийняття даного кадру у свій буфер міст передасть його на інший порт відповідно до таблиці просування, наприклад на порт А. Усі події, зв'язані з обробкою колізій портом С, для інших сегментів мережі, що підключені до інших портів моста, залишаться просто невідомими.

Ієрархічне поєднання концентраторів Ethernet.

Широкомовна домен (англ. Broadcast domain) (сегмент) - логічна ділянка комп'ютерної мережі, в якій кожен пристрій може передавати дані безпосередньо будь-якому іншому пристрою, використовуючи широкомовну адресу другого, канального рівня моделі OSI.

У широкому розумінні сенсу, широкомовний домен - ділянка мережі, де пристрої можуть спілкуватися безпосередньо, не обов'язково використовуючи широкомовну адресу канального рівня. Єдина умова - відсутність необхідності передавати дані через проміжне маршрутизуючий пристрій.

Пристрої, що обмежують широкомовний домен - маршрутизатори, що працюють на третьому, мережному рівні моделі OSI, і комутатори на другому рівні моделі OSI, що підтримують технологію VLAN. Пристрої першого рівня - концентратори і повторювачі, а також комутатори без підтримки VLAN широкомовного домена не обмежують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]