Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_BO[1]remix.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
369.15 Кб
Скачать

61 Облік доходів майбутніх періодів

Доходи майбутніх періодів – це надходження грошових коштів та інших активів, що одержані в звітному періоді, але відносяться до майбутніх періодів (орендна плата, комунальні послуги та ін.)

Облік доходів майбутніх періодів ведеться на рахунку 69 "Доходи майбутніх періодів". Підставою для відображення операцій на цьому рахунку є такі первинні документи як виписка банку, довідка бухгалтерії. Аналітичний облік доходів майбутніх періодів ведеться за їх видами, датами їх утворення і визнання доходами звітного періоду.

Отримано в касу готівкою орендну плату за наступний місяць Дт ЗО Кт 69

Одержано авансові орендні платежі на поточний рахунок Дт 31 Кт 69

Відобр. різницю між номінальною вартістю векселя та сумою забор- гованості, що ним погашається Дт34 Кт 69

Включено до доходів майбутніх періодів суму дебіторської заборгованості Дт37 Кт69

Зараховано до доходів майбутніх періодів цільове фінансування Дт 48 Кт69

Відображено списання доходів майбутніх періодів Дт 69 Кт31

Відображено списання доходів майбутніх періодів та включення їх до складу доходів звітного періоду Дт 69 Кт70

Відобр. у складі доходів звітного періоду різницю між номінальною вартістю векселя та сумою заборгованості, яка ним погашається Дт69 Кт733

Визнано доходами вітного періоду доходи, віднесеш до майбутніх періодів Дт 69 Кт74

62. Економічний зміст заробітної плати. Завдання обілку праці та розрахунів по її оплаті.

З/п – винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або вповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу чи надані послуги. З/п поділ на основну – винагорода за виконання роботи відповідно до визначених норм праці (для робітників – тарифні ставки, відрядні розцінки, для службовців – посадові оклади); додаткова – винагорода за працю понад установлені норми, за успіхи та сообливі умови праці (доплати та надбавки, грантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, повязані з виконанням виробничих завдань); інші заохочувальні та компенсаційні виплати – премії за рік, премії за спец системами і положеннями тощо.

Розрахунок оплати праці: погодинна форма оплати праці – розраховується з/п на основі обліку фактично відпрацьованого часу, доплат за понаднормово відпр час, нарахування премій тощо; підраховуються утримання із з/п; визначається сума, яка належить до видачі; відрядна форма оплата праці – розрах з/п на основі первинних документів з обліку використання робочого часу: виробітку, доплат за понаднормовану працю, нарахування премій тощо, підрах утрим із з/п, визначається сума, яка належить до видачі.

Для синтетичного обліку оплати праці призначений пасивний рахунок 66, який має 3 субрахунки: 661 – за з\п, 662 = за депонентами (сума неотриманої вчасно з/п), 663 – за іншими виплатами.

Розрахунки за з/п є витратами під-ва. Здійснюються на витрати тих дільниць, де працівник працює Наприклад, нараховано з/п робітнику – Д23К661, керівнику – Д91К661

Д661К662 – депонована з/п

Д94К661-нарахована оплата праці персоналу обєктів соц-культ призначення

Д661К685 – утримано платежі за виконавчими документами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]