Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ фА.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать
  1. *Виразкова хвороба шлунка

  2. Стенокардія

  3. Бронхіт

  4. Цукровий діабет

  5. Гіпертонічна хвороба

30. У хворого 55 років на 4-й день лікування диклофенаком-натрію виникла шлункова кровотеча в результаті виразки слизової оболонки шлунк З чим пов’язана ульцерогенна дія препарату?

  1. *Блокадою циклооксигенази-1

  2. Зменшенням активності фосфодіестерази

  3. Стимуляцією аденілатциклази

  4. Блокуванням циклооксигенази-2

  5. Блокування холінестерази

До приймального відділення надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утрудненням, відзначається періодичність по типу Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Чим відбулося отруєння?

  1. *Наркотичними анальгетиками

  2. Транквілізаторами

  3. Ненаркотичними анальгетиками

  4. М-холіноблокаторами

  5. Антихолінестеразними

Хворому з переломом стегна призначили наркотичний аналгетичний засіб. Взаємодією з якими рецепторами обумовлена його знеболююча дія?

  1. *Опіатними рецепторами

  2. Адренорецепторами

  3. Холінорецепторами

  4. Бензодіазепіновими рецепторами

  5. ГАМК-ергічними рецепторам

Дитина 4-х років госпіталізована в ортопедичне відділення з переломом гомілки з зміщенням. Перед репозицією відламків необхідна аналгезія. Який препарат слід вибрати?

  1. *Промедол

  2. Анальгін

  3. Морфіну гідрохлорид

  4. Панадол

  5. Парацетамол

При огляді хворого відмічено різке звуження зіниць ока, сонливість, рідке дихання, по типу Чейна-Стокса, застримка сечі, сповільнення серцевого ритму, підвищення спино-мозкових рефлексів. Яка речовина викликала отруєння?

  1. *Морфін

  2. Атропін

  3. Фосфакол

  4. Кофеїн

  5. Барбітал

До відділення інтенсивної терапії госпіталізовано наркомана з передозуванням наркотичним анальгетиком. Застосовані реанімаційні заходи виявилися неефективними - хворий помер. Внаслідок чого, скоріш за все, настала смерть?

  1. *Пригнічення дихального центра

  2. Ниркова недостатність

  3. Печінкова недостатність

  4. Колапс

  5. Бронхоспазм

До приймального відділення лікарні доставлено людину з гострим отруєнням морфіном. Який специфічний антагоніст наркотичних анальгетиків необхідно застосувати в цьому випадку?

  1. *Налоксон

  2. Парацетамол

  3. Метацин

  4. Дигоксин

  5. Унітіол

У реанімаційне відділення поступив хворий із симптомами гострого отруєння морфіном – втрата свідомості, гіпотермія, дихання Чейн-Стокса, гіпотензія, брадикардія, різкий міоз. Який з перерахованих препаратів буде найефективнішим у даній ситуації?

  1. *Налоксон

  2. Кордіамін

  3. Камфора

  4. Етимізол

  5. Кофеїн

Хвора звернулась до лікаря із скаргами на біль та обмеження рухів у колінних суглобах. Який з нестероїдних протизапальних засобів краще призначити, враховуючи наявність в анамнезі хронічного гастродуоденіту?

  1. *Целекоксиб

  2. Диклофенак-натрій

  3. Промедол

  4. Кислота ацетилсаліцилова

  5. Бутадіон

Хворому із діагнозом стенокардія, який отримує для лікування ізосорбіду мононітрат було додатково призначено лікарський засіб з дезагрегантним ефектом. Визначте препарат

  1. *Ацетилсаліцилова кислота

  2. Нітрогліцерин

  3. Анаприлін

  4. Ніфедипін

  5. Валідол

Хворій на ревматоїдний поліартрит призначили нестероїдний протизапальний засіб диклофенак-натрію. Через деякий час його застосування у хворої виникло загострення супутнього захворювання, що змусило відмінити препарат. Яке супунє захворювання могло призвести до відміни препарату?

  1. *Виразкова хвороба

  2. Ішемічна хвороба серця

  3. Цукровий діабет

  4. Гіпертонічна хвороба

  5. Бронхіальна астма

Хворий з ревматоїдним артритом, приймає диклофенак-натрію. Після чергового аналізу крові лікар відмінив цей препарат. Яке ускладнення з боку крові викликав диклофенак-натрію?

  1. *Лейкопенію

  2. Лейкемію

  3. Посилення гемокоагуляції

  4. Зниження гемокоагуляції

  5. Еозинофілію

Хворому, який переніс інфаркт міокарду, призначена ацетилсаліцилова кислота по 75 мг щоденно. З якою метою призначено препарат?