Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТИ фА.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать
  1. Інсулін

  2. Глюкагон

  3. Діабетон

  4. Метформін

  5. Глібенкламід

  1. Хворому на цукровий діабет 1-го типу було призначено два препарати інсуліну – короткої дії, який він вводив собі перед кожним прийомом їжі та тривалої – один раз на добу. Визначте препарат інсуліну короткої дії

  1. *Інсулін

  2. Діабетон

  3. Моноінсулін

  4. Глюренорм

  5. Метформін

  1. У хворого якого після чергової ін’єкції інсуліну розвинулась гіпоглікемічна кома. Лікар призначив внутрішньовенно 40 % розчин глюкози, та підшкірно - засіб, фармакологічний антагоніст інсуліну. Вкажіть цей засіб.

  1. *Адреналіну гідрохлорид

  2. Преднізолон

  3. Норадреналіну гідротартрат

  4. Дофамін

  5. Атропіну сульфат

  1. До ендокринолога звернулась жінка зі скаргами на кволість, сонливість, ламкість і випадіння волосся. Встановлено діагноз – гіпотиреоз. Який препарат призначено хворій лікарем консультантом:

  1. *Левотироксин

  2. Мерказоліл

  3. Кальцитонін

  4. Паратиреоїдин

  5. Соматотропін

  1. Хворій із гіпотиреозом був призначений синтетичний ізомер тироксину. В організмі він перетворюється на ліотиронін (Т3). Ефект наступає на 3-5 добу після прийому препарату, тривалість дії становить 2-3 тижні. Вкажіть цей засіб:

  1. *Левотироксин

  2. Тиреоїдин

  3. Тиротропін

  4. Трийодтироніну гідрохлорид

  5. Мерказоліл

  1. Лікар ендокринолог призначив хворій на дифузний еутиреоїдний зоб лікарський засіб левотироксин. На які процеси в організмі, перш за все, спрямована дія цього препарату.

  1. *Посилення катаболічних процесів

  2. Прискорення анаболічних процесів

  3. Прискорення пластичних процесів

  4. Прискорення регенераторних процесів

  5. Прискорення процесів детоксикації

  1. Хворому на тяжку форму ревматоїдного артриту призначено синтетичний глюкокортикостероїдний засіб з високою протизапальною активністю. Препарат пригнічує фагоцитоз, вивільнення мікросомальних ферментів, а також синтез і вивільнення медіаторів запалення. Вкажіть цей засіб ?

  1. *Преднізолон

  2. Флуметазону півалат

  3. Дезоксикортикостерону ацетат

  4. Індометацин

  5. Тетракоразид

  1. Хворому на ревматизм лікар призначив синтетичний дегідрований аналог гідрокортизону з високою протизапальною, протиалергійною та імунодепресивною активністю. Випускається у вигляді розчинів в ампулах, очних краплях, а також у таблетках та мазях. Вкажіть цей засіб?

  1. *Преднізолон

  2. Флуметазону півалат

  3. Гідрокортизону ацетат

  4. Синафлан

  5. Тетракоразид

  1. У хворого на ревматоїдний артрит при тривалому пероральному застосуванні протизапального препарату розвинулись наступні ускладнення: ерозивні виразки слизової шлунку, остеопороз, набряки, підвищення АТ, гіпернатріемія, гіпокаліємія, гіперглікемія. Якій препарат приймав хворий?

  1. *Преднізолон

  2. Флуметазону півалат

  3. Дезоксикортикостерону ацетат

  4. Гідрокортизон

  5. Спіринолактон

  1. Хворому на ревматизм лікар призначив стероїдний протизапальний препарат преднізолон. Вкажіть, загострення якого супутнього захворювання може викликати застосування цього засобу:

  1. *Артеріальної гіпертензії

  2. Бронхіальної астми

  3. Подагри

  4. Ревматоїдного артриту

  5. Вазомоторного риніту

  1. Який синдром може розвинутись, як ускладнення, при тривалій терапії хворого з ревматоїдним артритом препаратом преднізолон:

  1. *Іценко - Кушинга

  2. Аддісона - Бірмера

  3. Пастернацького

  4. Рейтера

  5. Рейе

  1. У породіллі 32-х років розвинулась гостра маткова кровотеча у післяпологовому періоді. Невідкладно в вену крапельно ввели гормональний засіб, після якого кровотеча припинилась. Назвіть препарат.

  1. *Окситоцин

  2. . Вазопресин

  3. Кальцитонін

  4. Альдостерон

  5. Тестостерон

  1. Дайе відповідь на питання медсестри: гіпоглікемічна дія якого препарату обумовлена стимуляцією бета-клітин підшлункової залози?