Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова-Основні види інвестицій та шляхи їх зал...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

1.2.4. Інші способи залучення інвестицій в економіку України

Залучення інвестицій може здійснюватись різними способами, в залежності від відносин між інвестором та об`єктом приватизації, загальним економічним середовищем. Головні способи - це створення спільних підприємств, додаткова емісія акцій, залучення коштів міжнародних фінансових організацій та проведення конкурсів, які б передбачали зобов`язання щодо розвитку підприємств.

Спосіб залучення іноземного інвестора за допомогою створення спільних підприємств, найпоширеніший на початку економічних реформ, не втратив своєї актуальності. Він дає змогу, налагоджувати роботу підприємств, як після приватизації, так і до неї. Це не означає, що таке підприємство буде вилучено з процесу приватизації. Приватизовуватиметься буде частка, що належить державі у майні спільного підприємства. Враховуючи, що таке підприємство завдяки участі іноземного інвестора вже пройде попередню реструктуризацію, зиск держави може бути навіть більшим, ніж при традиційному продажу.

Досить привабливою є перспектива залучення додаткових коштів за допомогою вторинної емісії акцій. Щоправда, це може стосуватися лише стабільно працюючих виробництв. Такі підприємства можуть емітувати свої цінні папери для поповнення обсягу власних обігових коштів. Такий спосіб залучення інвестицій ще не досить поширений в Україні. Проблема додаткових емісій полягає в тому, щоб чітко визначити обсяг емісії, необхідний для розвитку підприємства і, в той же час, достатній для того, щоб не втратити контроль за підприємством. Досвід такої роботи відсутній у українських підприємств. Проте вже існує багато фінансових установ та консалтингових фірм, які консолідували провідних спеціалістів в цій галузі та можуть надати необхідну допомогу.

Активно почали працювати на українському ринку міжнародні фінансові установи. Програми надання кредитів українським підприємствам здійснюють Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР), Міжнародна Фінансова Корпорація (МФК), Фонд NIS Enterprise - фонд сприяння розвитку підприємництва в нових незалежних державах та деякі інші. Вони постійно розширяють сферу своєї діяльності. Наприклад, в кінці літа цього року в Одесі було відкрито новий інвестиційний фонд, створений ЄБРР за участю іспанських партнерів. Такі фінансові установи надають кредити на умовах, вигідніших, ніж в українських банках.

1.2.5. Продаж акцій на міжнародних тендерах

Фонд державного майна України приділяє увагу на проведенні комерційних, некомерційних конкурсів та міжнародних тендерів.

Проведення міжнародних інвестиційних тендерів є для ФДМУ досить складним завданням. Повинно бути вирішеним питання доступності для стратегічного інвестора необхідного пакету акцій. Часто без належного обгрунтування за державою резервуються значні пакети, створюються державні холдинги. На сьогодні державну частку мають більш ніж 4000 ВАТ. Постає питання чи необхідно державі тримати таку кількість пакетів акцій, тим більше, що часто вони не перевищують 25%, тобто не дають можливості здійснювати ефективний контроль. Останнім часом дуже широкого розповсюдження набула практика подрібнення пакетів акцій, призначених для продажу на некомерційних конкурсах. Непоодинокі випадки, коли пакет розміром, скажімо, у 40 відсотків статутного фонду продається 4-5 пакетами розміром 5-10 відсотків. Зрозуміло, що така практика не дає користі нікому, крім тих керівників підприємств, які зацікавлені у відсутності стратегічного інвестора і максимальному розпорошенні акцій. Аргументи таких керівників про те, що необхідність подрібнення пакетів викликана одночасним проведенням декількох інвестиційних програм, не витримують ніякої критики. Жоден із серйозних інвесторів не погодиться вкладати кошти в розвиток об`єкту, діяльність якого він не зможе потім якимось чином контролювати. Мінімально сприйнятним для стратегічного інвестора може бути пакет розміром більше 25% статутного фонду. Саме такий розмір, відповідно до Закону України “Про господарські товариства” дає змогу накласти “вето” на рішення загальних зборів акціонерного товариства про зміни в Статуті, створення та припинення діяльності філій і дочірніх підприємств, припинення діяльності товариства. Тому ми зараз будемо докладати всіх зусиль для забезпечення продажу значних за розміром та питомою вагою пакетів акцій.

Проте, для крупних транснаціональних фірм, які приходять в Україну всерьоз та надовго, такий пакет теж є малоцікавим. Для них важливо контролювати поточну діяльність об`єкта своїх інвестицій, пристосовувати його для роботи на світових ринках. Тому, для такої категорії інвесторів інтерес становлять пакети розміром понад 50%, а іноді і “суперконтрольний” пакет розміром в 75%.

Планується для продажу великих пакетів акцій стратегічно важливих підприємств залучати фірм-радників, які мають великий досвід проведення аналогічних тендерів та висококваліфікованих фахівців, які змогли б в подальшому передавати свій досвід українським спеціалістам. Які ж функції будуть виконувати радники при проведенні конкурсів. Це такі ж функції, які виконують всі консалтингові компанії при оцінці становища підприємства на ринку. Це

  • оцінка потенційних ринків

  • аналіз виробничих ланцюгів

  • розробка фінансової моделі

  • експертна оцінка вартості пакету

  • розрахунок потреби в інвестиціях

  • підготовка інформаційного меморандуму для інвесторів

  • допомога в організації та проведенні конкурсів

  • дорадчі послуги в проведенні переговорів і підписанні договору купівлі-продажу

  • в окремих випадках на фірму-радника повинні покладатися завдання щодо розробки плану реструктуризації підприємства.

Протягом 1995-96 рр. ФДМУ пров³в дек³лька п³лотних м³жнародних тендер³в, на яких випробовувались нов³ процедури продажу. Цими п³дприºмствами були: тростянецька “Кондитерська фабрика “Укра¿на”, Черкаський “Азот” та “Трип³льський б³ох³м³чний завод”.

Зупинимось на результатах першого м³жнародного приватизац³йного тендеру. Його метою було зд³йснення програми “Приватизац³я окремих п³дприºмств ³з залученням стратег³чного ³нвестора”. В проведенн³ цього конкурсу приймав участь Консорц³ум Коммерцбанку, за участю всесв³тньо в³домих ф³рм: Коммерцбанку, Бейн енд Кампан³ та Сквайр, Сандерз енд Демпс³. Для цього проекту було в³д³брано галузь - кондитерська промислов³сть та дек³лька потенц³йно привабливих п³дприºмств. У п³дсумку, всесв³тньо в³дома компан³я “Крафт Якобс Сушард” за 2.7 м³льйон³в долар³в придбала 88.4% акц³й тростянецько¿ фабрики “Укра¿на”. Кр³м того, було гарантовано надходження 22.3 м³льйон³в долар³в довгострокових ³нвестиц³й.

ФДМУ перев³рив результати роботи п³дприºмства за р³к, що минув п³сля проведення тендеру. Результати ц³º¿ перев³рки були вражаючими: об³гови кошти п³дприºмства зб³льшились на 2.2 м³льйони долар³в, обсяги виробництва зросли у 1.6 рази, зароб³тна плата зросла у 15.6 рази, було проведено суттºву модерн³зац³ю виробництва.

Ц³ результати довели, що у майбутньому ³нвестиц³йн³ тендери повинн³ охоплювати все б³льше й б³льше п³дприºмств, завдяки чому економ³ка Укра¿ни зможе отримати значн³ надходження кошт³в у вигляд³ податк³в та ³нших платеж³в, знання та досв³д спец³ал³ст³в ринково¿ економ³ки, ноу-хау та нов³тн³ технолог³¿.

З метою створення ³нфраструктури, яка б могла взяти на себе тягар п³дготовки до продажу п³дприºмств та орган³зац³¿ проведення м³жнародних тендер³в, за ³н³ц³ативою Фонду державного майна створено Укра¿нський центр приватизац³¿ та ³нвестиц³й.

Як вже було сказано вище, Фонд державного майна Укра¿ни плануº ³ в подальшому зосереджувати свою увагу на проведенн³ комерц³йних, некомерц³йних конкурс³в та м³жнародних ³нвестиц³йних тендер³в. Плануºться зб³льшити к³льк³сть п³дприºмств, що виставлятимуться на конкурси, продавати на них державн³ пакети акц³й, досить приваблив³ для формування ³нвестиц³йного портфелю. Також, Фонд поступово буде переходити в³д проведення комерц³йних конкурс³в до грошових аукц³он³в, як³ мають б³льш в³дкриту, “прозору” процедуру.

Проведення м³жнародних ³нвестиц³йних тендер³в º для ФДМУ досить складною задачею. Питання доступност³ для стратег³чного ³нвестора необх³дного пакету акц³й може бути вир³шеним без особливих ускладнень. Фонд вже маº досв³д ³ в³дбору ф³рм-радник³в для проведення тендер³в. Але, на жаль, в Укра¿н³ сьогодн³ бракуº спец³ал³ст³в, як³ б мали необх³дн³ знання ³ досв³д проведення таких конкурс³в, в³дпов³дно¿ ³нфраструктури та засоб³в п³дтримання ¿¿ працездатност³.

Проблема продажу на ³нвестиц³йних конкурсах полягаº у тому, що, як св³дчить досв³д приватизац³¿ в ³нших кра¿нах, лише незначна к³льк³сть п³дприºмств може буде проданою за “класичною” схемою: передприватизац³йна п³дготовка та розпод³л на пакети, що можуть продатися; п³дготовка бухгалтерських зв³т³в за зах³дною системою; п³дготовка англо- та укра¿номовних проспект³в та, власне, проведення тендеру. Але така класична процедура, безумовно найефективн³ша, потребуº, по-перше, певного пол³тичного бажання, по-друге - достатньо значних кошт³в для оплати послуг консультац³йних ф³рм. ФДМУ спод³ваºться на максимальну депол³тизац³ю процесу продажу. Така депол³тизац³я в умовах, коли продаж будь-якого б³льш-менш значимого об`ºкту не проходить без галасного розгляду у Верховн³й Рад³ та за участю засоб³в масово¿ ³нформац³¿, ³ буде вищим проявом пол³тичного бажання.

Як вс³ ми знаºмо, наш Уряд зараз не маº достатн³х фонд³в для ф³нансування проведення тендер³в. Навпаки, час од часу йому для балансування бюджету доводиться брати кошти з позабюджетного фонду приватизац³¿. Це означаº, що ФДМУ буде намагатись залучити до цього процесу пров³дн³ ³нвестиц³йн³ банки та ³нш³ ф³нансов³ установи. Перш³ кроки на цьому шляху вже зроблен³, ³, протягом найближчого часу, ми спод³ваºмось почати проведення перших двох п³лотних тендер³в. ¯х ф³нансування буде зд³йснюватись ªвропейським Банком Реконструкц³¿ та Розвитку через програму ТАС²С.

Усп³шне проведення таких тендер³в може ³ повинно мати велике пол³тичне значення, доведши правильн³сть обраного шляху. Але, якщо не буде створено ефективного механ³зму, який дозволить поставити роботу на “пот³к”, досягнут³ усп³хи залишаться поодинокими.

Велик³ над³¿ покладено на створений Укра¿нський центр приватизац³¿ та ³нвестиц³й. На цей центр можна покласти функц³¿ орган³зац³¿ проведення м³жнародних тендер³в. З допомогою м³жнародних орган³зац³й можна буде залучити до роботи в Центр³ висококвал³ф³кованих ³ноземних консультант³в, як³ мають достатн³й досв³д проведення таких тендер³в в ³нших кра¿нах. Сп³льна робота цих консультант³в з укра¿нськими спец³ал³стами дозволить п³сля певного пром³жку часу виконувати таку роботу силами м³сцевих фах³вц³в.

Значна к³льк³сть п³дприºмств може бути проданою не за вищезгаданою схемою, а на грошових аукц³онах. Це дало б змогу отримувати додатков³ грош³ для поповнення державного бюджету.

Але потр³бно бути готовими ³ до того, що досить велика к³льк³сть п³дприºмств може не знайти свого покупця. Тод³, ефективним р³шенням може бути “повторна” участь цих п³дприºмств у процес³ масово¿ приватизац³¿, тобто продаж пакет³в акц³й на сертиф³катних аукц³онах за приватизац³йн³ майнов³ та компенсац³йн³ сертиф³кати.