Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма практики 3 курсу РЕ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
80.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет механізації сільського господарства

Кафедри: експлуатації машинно-тракторного парку, надійності та ремонту машин, механізації виробничих процесів у тваринництві

Затверджую:

Перший проректор –

проректор з навчальної роботи

_____________ Д.М. Онопрієнко «___» ______­­­­__________ 2012 р.

Р О Б О Ч А П Р О Г Р А М А

Вид і назва практики: виробнича - ремонтно-експлуатаційна

Галузь знань: 1001 «Техніка та енергетика аграрного виробництва»

Напрям підготовки: 6.100102 «Процеси, машини та обладнання

агропромислового виробництва»

ОКР: бакалавр

Термін навчання: повний

Нормативні дані

Курс

3

Семестр

6

Загальний обсяг (год.)

270

Тривалість (тижнів)

5

Вид підсумкового контролю

ДЗ

Дніпропетровськ 2012

Робоча програма з виробничої ремонтно-експлуатаційної практики для студентів 3 курсу факультету механізації сільського господарства за напрямом 6.100102 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва», Дніпропетровськ, ДДАУ, 2012, 11 с.

Робочу програму складено на основі наскрізної програми навчальних і виробничих практик для студентів факультету механізації Дніпропетровського державного аграрного університету ОКР «Бакалавр», Положення про проведення практики студентів в ДДАУ, згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою, освітньо-професійною програмою підготовки бакалаврів за напрямом підготовки «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва», а також на основі галузевого державного Стандарту спеціальності 6.091900 “Механізація сільського господарства”, 2005 р.

Робочу програму склали: доц. Кухаренко П.М., ст. викл. Дудін В.Ю., ст. викл. Кириленко О.І., ст. викл. Яцук В.М.

Робочу програму розглянуто та схвалено:

- на засіданні кафедри ЕМТП, протокол № ____ від 2012 р.

Завідувач кафедри, доцент О.Д. Деркач

- на засіданні кафедри НРМ, протокол № ____ від 2012 р.

Завідувач кафедри, професор В.І. Дирда

- на засіданні кафедри МВПТ, протокол № ____ від 2012 р.

Завідувач кафедри, доцент О.С. Гаврильченко

Схвалено науково - методичною радою факультету механізації сільського господарства, протокол № ____ від _____________2012 р.

Голова НМР, доцент __________ В.О. Улексін

Узгоджено: Начальник навчальної частини, доцент К. П. Маслікова

1 Мета і задачі практики

Мета практики: закріплення теоретичних знань студентів з експлуатації та технічного сервісу сільськогосподарських машин та обладнання, придбання виробничого досвіду шляхом особистої участі в сільськогосподарському виробництві.

Задачами практики є:

- ознайомлення з технологіями та засобами механізації виробничих процесів у рослинництві та тваринництві;

- набуття практичних навичок раціональної організації використання, технічного обслуговування і ремонту МТП і обладнання тваринницьких ферм;

- освоєння передових методів роботи, розвиток творчої ініціативи у вирішенні інженерно-технічних завдань.

2 Організація практики

Для проходження практики студенти, згідно договору, направляються в базові с.-г. підприємства, які забезпечують їм необхідні робочі чи інженерно-технічні посади. Керівник практики від ДДАУ, а також місце її проходження затверджується наказом ректора.

До початку проходження практики студент зобов'язаний:

- одержати інструктаж про порядок проходження практики та з охорони праці;

- уточнити місце та строки проходження практики у відповідності до наказу про направлення на практику;

- одержати на кафедрі, яка здійснює керівництво, щоденник, методичні рекомендації до проходження практики, індивідуальне завдання.

По прибутті на місце практики студент наказом по підприємству призначається на відповідну посаду і в період практики є працівником цього підприємства. Практикант повинен отримати інструктаж про свої обов'язки по займаній посаді, а також з охорони праці. Інструктаж проводять відповідні спеціалісти господарства і вони ж розподіляють практикантів по робочих місцях. Студент-практикант зобов'язаний дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, встановлених на даному підприємстві, знати і дотримуватися правил техніки безпеки, обов'язків інженерно-технічного складу. Керівництво студентами-практикантами здійснюють: науково-методичне - викладачі відповідної кафедри, організаційно-технічне - спеціалісти (зазвичай гол. інженер), призначені наказом керівника підприємства на весь термін практики. Керівник практики від підприємства систематично (не рідше разу на тиждень) перевіряє ведення та заповнення щоденників, надає допомогу і сприяння у пошуку даних для виконання індивідуального завдання за програмою практики.

Зміна бази практики, терміну проходження практики та керівника практики можлива тільки згідно відповідного наказу ректора.

3 Зміст практики

Відповідно до завдань виробничої практики студент зобов'язаний відпрацювати 5 тижнів на посаді або дублером інженерно-технічного робітника (ІТР). У разі відсутності штатних посад ІТР допускається робота студента на посаді оператора машинного агрегату. У період проходження практики при роботі на штатному робочому місці (або дублером) студент зобов'язаний якісно виконувати поточну роботу відповідно до займаної посади. По господарству в цілому, а також по відділенню чи бригаді, студент зобов'язаний ознайомитися з наступними питаннями:

1) Природні умови (рельєф, конфігурація полів і їх середні розміри, типи і механічний склад ґрунтів, кліматичні умови і стану полів, засміченість, потреба в добривах і т.д.).

2) Застосовувані сівозміни (у господарстві, відділенні або бригаді), врожайність вирощуваних культур і технічні схеми їх обробітку.

3) Вибір і комплектування машинно-тракторних агрегатів для окремих виробничих процесів. Аналіз балансів часу зміни при роботі агрегату в загінці. Передовий досвід з використання та підвищення продуктивності машинних агрегатів. Визначення економічної ефективності агрегатів на окремих виробничих процесах.

4) Технічне обслуговування та ремонт машинно-тракторного парку. Засоби для технічного обслуговування і ремонту. Перевірка технічного стану машин без розбирання. Обкатка машин. Документація з технічного обслуговування машин. Стан календарних графіків техобслуговування і ремонту. Підготовка та встановлення машин на зберігання.

5) Технологія і комплексна механізація виробничих процесів у рослинництві. Системи застосовуваних машин. Підготовка агрегатів до роботи. Організація роботи агрегатів. Організація роботи транспортних і вантажно-розвантажувальних засобів. Контроль якості і прийом роботи.

6) Технологія і комплексна механізація виробничих процесів у тваринництві. Система утримання тварин на фермі. Комплекти машин та обладнання застосовуваних на фермі. Організація використання та технічного обслуговування машин на фермі.

7) Показники використання машин при виконанні виробничих операцій: витрата палива на 1 га, витрати праці на 1 га і т.д. Собівартість одиниці механізованих робіт та її складові, середній річний наробіток на одну машину за марками, середній денний і середній змінний наробіток, витрати на ремонт і технічне обслуговування машин.

8) Організація охорони праці виробничої санітарії, протипожежна безпека, охорона природи.

У процесі практики студент зобов'язаний не тільки вивчити зазначені вище питання, а й взяти найактивнішу участь в їх організації та виконанні.