Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести 138-183.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
33.25 Кб
Скачать

Територія, на якій у певних межах часу і простору сталося зараження людей збудниками заразних хвороб і набуло масового характеру поширення інфекційних захворювань називається епідемічним осередком.

Якими факторами епідемічного процесу визначаються межі такого осередку*

Усе перелічене

При проведенні рятувальних заходів у вогнищі НС Вами виявлено потерпілого 40-річного чоловіка, який лежав на животі і голосно кликав на допомогу.

Якими повинні бути Ваші подальші дії (вкажіть невірне твердження)*

Провести первинний огляд потерпілого

Внаслідок землетрусу, максимальна інтенсивність якого за шкалою MSK-64 складає V балів, загинула 1 людина, 17 жителів села отримали травми різного ступеня важкості, було зруйновано 3 будинки, в яких проживало 19 чоловік. Для ліквідації наслідків НС необхідні матеріальні та технічні ресурси, які за розмірами не перевищують 1 % річного бюджету населеного пункту.

До якої категорії належить ця НС*

НС природного характеру, об’єктового рівня

Внаслідок злив на гірській річці була зруйнована гребля. Частину будівель населеного пункту, який знаходився нижче, було підтоплено, загинуло 5 людей.

Дана подія відноситься за класифікацією, прийнятою в Україні, до:*

НС соціально-політичного характеру

При перезарядці активної зони ядерного реактора АЕС відбулося порушення герметичності оболонок тепловиділяючих елементів і потрапляння радіоактивних речовин в теплоносій.До якого типу надзвичайних ситуацій може бути віднесена описана подія*

Радіаційно-ядерна аварія

Внаслідок аварії на ядерному реакторі АЕС утворився осередок зараження радіоактивними речовинами, межі якого поширились за кордони респуб­ліки і захопили частини території 4 сусідніх держав.

До якого типу аварій на АЕС могла б бути віднесена описана*

Комунальна(транскордонна)

На гірському перевалі автобус упав у прірву. До осередку масових санітарних втрат для надання догоспітальних видів медичної допомоги першими прибули дві фельдшерські та одна лікарсько-сестринська бригади швидкої медичної допомоги.

Які види медичної допомоги відносяться до догоспітальних (вкажіть невірне твердження)?

А. Перша медична допомога.

В. Фельдшерська медична допомога.

Б. Долікарська медична допомога.

Г. Перша лікарська медична допомога.

Д. Спеціалізована медична допомога.

Внаслідок аварії на ХНО на території утворився ОХУ. За інформацією хімічної розвідки в ОХУ середньосмертельна концентрація токсичної сполуки в повітрі складала 90 мг/л.

До якого класу токсичності відноситься дана СДОР*

М Малотоксичні СДОР

Влітку о 13 год. 30 хв. сталася аварія на ХНО, внаслідок чого відбувся викид на територію СДОР. Почалося випаровування токсичної сполуки, швидкість якого при температурі повітря 25˚ С складала до 5% маси СДОР за годину.

Який тип випаровування СДОР відмічався в даному випадку*

Рівномірне випаровування

Д.

На АЕС, розташованій в сусідній області, на віддалі 120 км, відбулася ядерна аварія з утворенням радіоактивного забруднення місцевості.

З метою проведення аналізу можливих варіантів діяльності місцевих органів охорони здоров’я в умовах даної надзвичайної ситуації необхідно*

Провести оцінку радіаційної обстановки методом прогнозування.

Для підсилення лікувально-профілактичних закладів, в які будуть евакуйовуватись потерпілі із осередків НС на базі лікувальних, наукових чи навчальних медичних закладів формуються спеціалізовані бригади постійної готовності другої черги (СБПГ 2Ч) різного профілю.

На підставі чого визначається профільність СБПГ 2Ч (назвіть невірне твердження)*

Географічних особливостей території

Д

В результаті залізничної аварії постраждало понад 400 пасажирів пасажирського потяга, декілька десятків з них загинуло на місці. Для надання допомоги у зону катастрофи збіглися всі випадкові свідки події.

На підставі яких ознак надання першої медичної допомоги слід розпочати із серцево-легеневої реанімації?

Непритомність, відсутність пульсу на сонній артерії, відсутність дихання, розширення зіниць.

Б

В одному із районів країни відбувся землетрус. До осередку НС першими прибули дві фельдшерські та одна лікарсько-сестринська бригади ШМД, які розгорнули пункти ЕМД. З обласного центру в район катастрофи прибули п’ять лікарсько-сестринських бригад.

Для надання якого виду медичної допомоги в у умовах НС призначений медичний персонал лікарсько-сестринських бригад?

А. Першої медичної допомоги.

Б. Першої медичної та долікарської медичної допомоги.

В. Першої медичної, долікарської та першої лікарської медичної допомоги.

Г. Долікарської та першої лікарської медичної допомоги.

Д. Першої лікарської та кваліфікованої медичної допомоги.

В результаті аварії на річковому поромі 4-місячне немовля опинилося у воді. Дитину підняли з води члени екіпажу порома через 4 хв. Дихання та серцебиття були відсутні.

Як виконати такій дитині закритий масаж серця? Якою повинна бути частота поштовхів*

Кінчиками двох великих пальців з частотою 100-120 за 1 хв

Влітку о 17 год. 30 хв. сталася аварія на ХНО, внаслідок чого відбувся викид на територію СДОР. Почалося випаровування токсичної сполуки, інтенсивність якого з настанням вечірньої прохолоди підвищилася.

Який тип випаровування СДОР відмічався в даному випадку*

Нестійке випаровування

В одному із районів країни відбувся землетрус. Для надання першої лікарської допомоги був залучений персонал окремої медичної роти однієї із військових частин.

Які фактори можуть вплинути на перелік заходів, які відносяться до першої лікарської допомоги (вкажіть невірне твердження)*

Важкість уражень.

Д.

При аварії на АЕС відбувся викид радіоактивних речовин в довкілля. Утворився осередок радіоактивного забруднення, який поширився за межі області, а також на територію сусідньої держави. Для ліквідації наслідків НС необхідні матеріальні ресурси, які за розмірами перевищують 1 % річного бюджету областей.

До якої категорії належить ця НС?

A. НС техногенного характеру, об’єкто-вого рівня.

Б. НС техногенного характеру, місцевого рівня.

В. НС техногенного характеру, районного рівня.

Г. НС техногенного характеру, регіонального рівня.

Д. НС техногенного характеру, загальнодержавного рівня.

На залізничному переїзді пасажирський потяг зіткнувся з автобусом. Постраждало 42 пасажири. Медичні працівники сільського медпункту приступили до надання першої медичної допомоги потерпілим.

Які заходи не входять в обсяг першої медичної допомоги в даному випадку?

А. Часткова санітарна обробка.

Б. Накладання асептичної пов’язки на раневу поверхню.

В. Тимчасова зупинка зовнішньої кровотечі.

Г. Введення знеболюючих засобів.

Д. Накладання оклюзійної пов’язки при відкритому пневмотораксі.

Комплекс заходів, які проводяться в системі санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення населення при виникненні НС повинен здійснюватися як медичними, так і немедичними силами і засобами.

Які сили і засоби відносяться до медичних*

Центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

В одному з гірських регіонів країни відбувся землетрус, який призвів до масового руйнування будівель, появи в горах великих за масштабами зсувів та обвалів. Залізничне полотно, яке проходить територією регіону, викривилось. Утворились тріщини в ґрунті завширшки до 10 см.

Яка максимальна інтенсивність землетрусу за шкалою MSK-64 реєструвалась в даному випадку*

Х балів (знищувальний землетрус)

Внаслідок землетрусу на частині території країни склалася ситуація, при якій можливості органів і закладів охорони здоров’я щодо запобігання та ліквідації її медико-санітарних наслідків не відповідають потребам і вимагають залучення додаткових сил та засобів.

Дане термінологічне визначення характеризує*

НС з точки зору охорони здоров’я

Г.

Після інтенсивних і довготривалих злив в руслі гірської річки утворився швидкий бурхливий потік води, що містила в собі велику кількість ґрунту, гравію, каміння. Внаслідок цього кілька будинків села, розташованого на берегах ріки, було зруйновано, 1 людина загинула, 23 отримали ураження різного ступеня важкості.

Назвіть, до якої категорії належить ця НС?

Топологічні стихійні лиха

Г.

Внаслідок аварії на ядерному реакторі АЕС утворився осередок радіоактивного зараження, межі якого поширились на виробничий майданчик АЕС. Склалася надзвичайна ситуація, яка характеризується наступними показниками. Загинуло 2 чоловік; кількість потерпілих – 46 чоловік; було терміново евакуйовано 222 особи.

До якого типу аварій на АЕС могла б бути віднесена описана*

Промислова

Внаслідок аварії на ядерному реакторі АЕС утворився осередок зараження РР, межі якого поширились на виробничий майданчик АЕС. Склалася НС, яка характеризується наступними показниками. Загинуло 2 людей; кількість потерпілих – 46 чоловік; було терміново евакуйовано 222 особи.

До якого типу аварій на АЕС могла б бути віднесена описана*

Промислова

На ХНО, розташованому в сусідній області, на віддалі 120 км, відбулася аварія з утворенням хімічного забруднення місцевості. З метою проведення аналізу можливих варіантів діяльності місцевих органів охорони здоров’я в умовах даної надзвичайної ситуації була проведена оцінка хімічної обстановки методом прогнозування.

Які вихідні дані треба використати при прогнозуванні рівнів хімічного зараження (вкажіть невірну відповідь)*

Економічний стан регіону.

В.

ДСМК створена для ліквідації медико-санітарних наслідків НС, надання вичерпної медичної допомоги потерпілим від стихійних лих, техногенних аварій та соціально-політичних катаклізмів.

Відповідно до покладених на неї завдань, ДСМК виконує наступні функції*

Участь у підготовці медичних і немедичних працівників, на яких відповідно із законодавством покладено надання медичної допомоги при виникненні НС

Кожний регіон України характеризується своїми, тільки їм властивими особливостями, які при виникненні надзвичайної ситуації (НС) будуть впливати на діяльність Державної служби медицини катастроф (ДСМК).

Основними з цих особливостей є наступні*

Все з вищезазначеного

Перша медична допомога – це комплекс найпростіших медичних заходів, які виконуються місці шляхом само- і взаємодопомоги, а також учасниками аварійно-рятувальних робіт з метою врятування життя потерпілого, усунення тривалого впливу уражаючого фактору, запобігання розвитку тяжких уражень.

Де повинна надаватись перша медична допомога*

Поза зоною впливу уражаючих факторів НС

Перша медична допомога – це комплекс найпростіших медичних заходів, які виконуються безпосередньо на місці ураження або поблизу нього з метою врятування життя потерпілого, усунення тривалого впливу уражаючого фактору, запобігання розвитку тяжких уражень.

Які заходи не належать до обсягу першої медичної допомоги*

Визначення безпечності місця події

На ХНО, розташованій в сусідньому населеному пункті, відбулася аварія з викидом за його межі СДОР і хімічним забрудненням місцевості. З метою оцінки фактичної обстановки було прийнято рішення про проведення хімічної розвідки.

Які завдання можуть ставитися перед хімічною розвідкою? (вкажіть невірну відповідь)*

Встановлення часу хімічного забруднення місцевості.

В одному із районів країни відбувся землетрус. Для надання першої лікарської допомоги був залучений персонал окремої медичної роти однієї із військових частин.

Які фактори можуть вплинути на перелік заходів, які відносяться до першої лікарської допомоги (вкажіть невірне твердження)?

А. Кількість потерпілих.

Б. Важкість уражень.

В. Відстань до найближчого лікувального закладу.

Г. Терміни доставки уражених на пункт збору потерпілих.

Д. Забезпеченість транспортом для евакуації потерпілих.

Одним із заходів, що проводяться при організації карантину є перебудова роботи поліклінічних установ шляхом наближення медичної допомоги до населення. Дільничний принцип обслуговування населення зберігається, однак лікарські дільниці поділяються на мікродільниці.

На мікродільниці повинна працювати бригада в складі*

Лікаря, двох медсестер, двох дезінфекторів та кількох осіб санітарного активу.

Д

Внаслідок автотранспортної катастрофи пасажирський автобус упав у прірву. Постраждало 16 пасажирів. Після надання їм догоспітальних видів медичної допомоги, потерпілих евакуйовували в районну лікарню. В приймальному відділенні ЦРЛ для проведення медичного сортування потерпілих сформовані сортувальні бригади.

Вкажіть, хто повинен входити в склад сортувальної бригади?

А. Лікар.

Б. Фельдшер.

В. Медична сестра.

Г. Реєстратори.

Д. Усі перелічені.

В одному із районів країни відбувся землетрус. Частина населення була вимушено евакуйована і розташована в таборах тимчасового проживання. Серед евакуйованих появились численні випадки захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції, утворився осередок бактеріологічного зараження.

Що можна вважати межами даного осередку*