Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SECURITATEA ACTIVITĂŢII VITALE.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
230.89 Кб
Скачать

  1. Securitatea activităţii vitale

    1. Întroducere

Datorită dezvoltării permanente a societăţii, necesitatea modernizării accelerate a industriei de producere a bunurilor si a celei prestatoare de servicii. Totodată are loc modernizarea continua a tehnicii de toate categoriile, dezvoltarea rapidă a tehnicii fiind caracterizată prin automatizarea proceselor de muncă, în mod cert se observă o schimbare şi în caracterul muncii omului. Se observă schimbări evidenţiate în sistemele comunicaţionale (transmitea datelor, mesajelor, programarea, dirijarea şi controlul instalaţiilor la distanţă).

Activitatea muncii a căpătat un nou aspect ceea ce impune inevitabil tratarea specifică problemelor legate de protecţia muncii. Apare necesitatea verificării continuă a sistemelor in care este integrat omul+ muncitorul astfel in cit acestuia sa-i fie asigurate condiţiile echilibrate corespunzătoare normelor de protecţie a sanatăţii.

Securitatea muncii – nu este altceva decit condiţiile de muncă in care activează lucrătorii diferitor intreprinderi, corespunzătoare cerintelor normative caracteristice diferitor activităţi specifice profilului. Deci protecţia muncii trebuie să rezolve sarcina asigurării condiţiilor optimale pentru activitatea muncitorilor de toate categoriile.

După cum am mentional mai sus securitatea muncii are mai multe aspecte caracterisitce, specifiece activităţilor din diferite sectoare de producere sau de prestarea a serviciilor, datorită acestui fapt este oportun să menţionam ca securitatea antincendiară trebuie sa fie asigurata absolut in toate domeniile.

Dat fiind faptul că practic toate incăperile sunt dotate cu sisteme electrice, fie acestea de iluminat sau de o alta natura, prezenţa elementelor antiincendiare este absolut obligatorie pretutindeni.

Datorită importanţei deosebite a protecţiei muncii aceasta reprezintă un criteriu primordial in cadrul creării locurilor de muncă. Accidentele de muncă sunt situaţiile care creiază daune atit fizico-morale cit şi materiale, apariţia acestora in mare măsură se datorează lipsei măsurilor de prevenire a accidentelor. Urmările nefastea ale accidenetelor au fost motivul de bază care a dus a crearea standardelor in cadrul asigurării securităţii muncii.

Crearea condiţiilor favorabile de muncă nu doar diminuează probabilitatea producerii accidentelor de muncă dar si conduce la cresterea eficineţei economice. Avind in vedere faptul că teză respectivă are ca studiu aparatelor manometrice, asamblarea, verificarea şi certifiarea acestora, care au loc in cadrulal Tirestepoenergo al orasului Dubasari, este evident că pentru eficinetizarea capacităţilor de muncă in cadrul structurii respective, apare necesitatea sigurării unor condiţii de muncă favorabile, a tehnicii securităţii, economiei proceselor cit si a securităţii antincendiare etc. In cadrul laboratoarelor sunt prezente insalţii necesarea testării aparatelor manometrice, utilizarea cărora implică atenţie sorită datorită valorilor de operarea acestora. De asemenea apare necesitatea lucrului la calculator, in scopul intocmirii rapoartelor de verificare si certificarea cit si a priceselor verbale corespunzătoarea.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]