Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД 1-10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
25.86 Кб
Скачать

6. Система регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Регулювання ЗЕД в У. здійснюється згідно з принципами, визначеними у статті 2 Закону, " Про ЗЕД "з метою: 1) забезпечення збалансованості економіки та рівноваги внутрішнього ринку У.;2) стимулювання прогресив­них структурних змін в економіці, в тому числі зовнішньоекономічних зв'язків суб'єктів ЗЕД У.; 3) створення найбільш сприятливих умов для залу­чення економіки У. в систему світового поділу праці та її наближення до ринкових структур розвинутих зарубіж­них країн.

Регулювання ЗЕД в У. здійснюється за допомогою: 1) законів У.;2) передбачених в законах У. актів тарифного і нетарифного регулювання, які видаються державними органами У. в межах їх компетенції; 3) економічних заходів оперативного регулювання (валютно-фінансового, кредитного та іншого) в межах законів У.;4) рішень недержавних органів управління економікою, які приймаються за їх статуними документами в межах законів У.; 5) угод, що укладаються між суб'єктами ЗЕД і які не суперечать законам У. Забороняється регулюва-ння ЗЕД прямо не передбаченими у цій частині актами і діями державних і недержавних органів.Тарифне регулювання - державне регулювання за допомогою митних тарифів. Митні тарифи це перелік митних пошлін, якими обкладаються товари при ввоз і і вивозі. Пошліни розрізняють 3 видів :

адвалорні 2) спецефічні 3) змішані. Тарифи по розмірам ставок теж поділяються на 3 групи : 1) Преференційні 2) Льготні 3) Повні; До нетарифного регулювання відносять кількісні обмеження, торгово-політичні методи стимулювання експерта, торгові до­говора. До кількосних методів відносять : квотування і ліцензування.

7. Засоби державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється шляхом: реєстрації учасників зовнішньоекономічної діяльності, квотування, ліцензування експорту та імпорту, індикативного планування зовнішньоекономічної діяльності, встановлення порядку експорту та імпорту деяких товарів загальнодержавного значення, регулювання державних поставок найважливіших видів продукції, що визначають розвиток України, вироблення порядку створення і використання валютного фонду, заходів оперативного регулювання зовнішньоекономічних зв´язків.

Зовнішньоекономічна діяльність регулюється правовими, адміністративними та економічними методами. Правові методи ґрунтуються на використанні положень законодавчих актів України, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність: Законів України "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про державне мито"; "Про квотування і ліцензування експорту товарів (робіт, послуг)", "Про єдиний митний тариф" тощо.

Адміністративними важелями є реєстрація учасників, ембарго (повна заборона зовнішньоекономічних операцій), ліцензування, квотування, специфічні вимоги до товарів (маркування, упакування). Регулювання за допомогою економічних методів здійснюється через мито, податки, кредити, дотації і пільги