Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з охорони прац_ для 4 курсу переформат...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
380.93 Кб
Скачать

38. Методи захисту від шуму

До організаційних заходів відносяться: раціональне розташування виробничих ділянок, устаткування та робочих місць, постійний контроль режиму праці і відпочинку працівників, обмеження застосування обладнання та використання робочих місць, що не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.

Технічні заходи дають змогу значно зменшити вплив шуму на працівників і поділяються на заході, що використовуються: в джерелі виникнення (конструктивні та технологічні), на шляху розповсюдження (звукоізоляція, звукопоглинання, глушники шуму, звукоізоляційні укриття), в зоні сприйняття (засоби колективного та індивідуального захисту).

Для зниження шуму необхідно насамперед використовувати конструктивні та технологічні методі, які, в свою чергу, залежать від походження звуку та конструктивних особливостей обладнання. Надзвичайно ефективним методом зниження шуму в джерелі його виникнення в деяких випадках може стати зміна технології, наприклад, за допомогою заміни ударних взаємодій безударними (заміна клепання зварюванням, кування штампуванням, літерного методу друку – лазерним тощо). При конструюванні механічного обладнання в першу чергу слід намагатися зменшити рівень коливань конструкції або її елементів, що створюють шум.

Для зниження шуму механічного походження в вузлах, в яких здійснюються ударні процесі необхідно зменшити сили збурення, збільшити час контакту елементів, що взаємодіють між собою, збільшити внутрішні втрати в системах що коливаються, зменшити площу випромінювання звуку

Джерелами електромагнітного шуму є механічні коливання електротехнічних пристроїв або їх частин, які збуджуються змінними магнітними та електричними полями. До методів боротьби з цим шумом відносять застосування феромагнітних матеріалів з малою магнітострикцією, зменшення щільності магнітних потоків у електричних машинах за рахунок належного вибору їх параметрів, добру затяжку пакетів пластин в осереддях трансформаторів, дроселів, якорів двигунів тощо; застосування косих пазів для обмоток у статорах і роторах машин, які зменшують імпульси сил взаємодії обмоток та розтягують ці імпульси в часі.

Найбільш простим і дешевим засобом зниження шуму в виробничих приміщеннях є використання звукоізолюючих кожухів, які повністю закривають найбільш шумні агрегати

39. Вплив вібрації на людину

Впливвібрації на людину залежить від її спектрального складу,напрямкудії,при-кладення, тривалостівпливу, а такожвідіндивідуальнихособливостейлюдини.Вну-трішніорганилюдиниможнарозглядати як коливальнісистеми зпружнимизв'язками. Частотивласнихколивань лежать у діапазоні3...6 Гц.

При впливі на людину зовнішніх коливань (хитавиці, струсів,вібрації) відбувається їхня взаємодія з внутрішніми хвильовими процесами, виникнення резонансних явищ. Зовнішніколиваннячастотою менш 0,7 Гц утворюютьхитавицю і порушують у людининормальнудіяльність вестибулярного апарата.

Інфразвуковіколивання (менш 16 Гц), при-гнічуютьцентральнунервову систему, викликаючипочуттятривоги, страху. За певноїінтенсивності на частоті 6...7 Гц інфразвуковіколивання, втягуючиу резонанс внутрішніоргани і систему кровообігу, здатнівикликатитравми,розривиартерій, тощо.

Вібраціямає широкий діапазон – віддесятихчасток до декількохтисяч Гц.Харак-терними рисами шкідливоговпливу є:підвищена втома, збільшення часу моторної реак-ції, порушення вестибулярної реакції. Виникають нервовосудинні розлади, ураження кістковосуглобної й інших систем організму.

Відзначаютьсязмінифункціїщитовидноїзалози,сечостатевоїсистеми, шлунковокишкового тракту.Мед.дослідження показали, що у працюючих в умовахвібраціївідбуваютьсязначнізміникістково-суглобноїсистеми, яківиражаються у функціональннійперебудовікістковоїтканини,регіональномуостеопорозі,кистоподібнихутвореннях у кістках,хронічних переломах.

Термінивиникненьзмін у кістках у працівниківвібраційнихпрофесійколивається в межах від 6–8 місяців до 2–5 років.Шкідливість вібрації збільшується при одночасному впливі налюдину таких факторів, як знижена температура, підвищені рівнішуму, запиленість повітря, тривала статична напруга м'язів і т. ін.

Виробнича вібрація - значний стрес фактор,має негативний вплив на психомоторну працездатність,емоційну сферу і розумову діяльність людини, підвищує ймовірність ви-никнення різних захворювань і нещасних випадків. Небезпечний тривалий вплив для жі-ночого організму. Цейширокий комплекс патологічних відхилень, викликаний впливомвібрації на організм людини, кваліфікується як віброзахворювання.Вібраційна хвороба може тривалий часпротікати компенсовано.

З часом систематичний впливвібрації обу-мовлює загострення хвороби, яка може мати три стадії(ступеня) тяжкості.

Ефективне лікування можливе лише на ранніх стадіях. Відновлення порушених функцій протікає дуже повільно, а в окремих випадках настають необоротні зміни, щоприводять до інва-лідності. Вібрація має значний вплив як на працездатність людини, так і на стан їїздоров’я. Серед професійних патологійвібраційна хвороба займаєодне з перших місць.