Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одиниці вимірювання довжини та часу.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
510.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровский коледж ракетно-космічного машинобудування

Дніпропетровского національного університету ім.О.Гончара

Творча робота

З фізики

На тему: « Одиниці вимірювання довжини та часу.»

Студента гр. КС-11-1

Спеціальності: 5.05010201

Еллерта Владислава

Дніпропетровськ 2012

Опорний конспект

Одиниці вимірювання довжини.

Одини́ця вимі́рювання — фізична величина певного розміру, прийнята для кількісного відображення однорідних з нею величин.

Розрізняють основні одиниці вимірювання, які визначаються за допомогою еталонів, і похідні одиниці, що визначаються за допомогою основних. Вибір величини і кількості основні одиниць вимірювання може бути довільним і визначається тільки традиціями або угодами. Існує велика кількість різних систем одиниць вимірювання, які розрізняються вибором основних одиниць вимірювання.

Історія

Для визначення кількісних характеристик певного об'єкта необхідно порівняти його з іншим об'єктом. Історично довжина вимірювалася в ступнях (футах), ліктях, проте з часом одиниці вимірювання стандартизувалися і ставали дедалі точнішими. Необхідність встановлення єдиного мірила почала визнаватися на державному рівні. Виникла наука метрологія. Для забезпечення міжнародної діяльності почали складатися системи вимірювання, які визнавалися б у глобальному масштабі.

Практичні потреби й наукові дослідження дедалі підвищують вимоги до еталонів, з якими порівнюються вимірювані величини. Еталон повинен бути пов'язаний із незмінною, фундаментальною величиною, яку, крім того, неважко було б відтворити. Таким чином, якщо під час Великої французької революції еталон метра був встановлений, як довжина довільно вибраного стрижня, то в наш час метр асоціюється зі шляхом, яке пробігає в порожнечі світло за певний час. Таким чином для точного встановлення одиниці довжини необхідно точно встановити одиницю часу (секундою), яка в наш час визначається як проміжок часу, в який поміщається певне число коливань певної електромагнітної хвилі, яка випромінюється строго визначеним атомом у строго визначених умовах. Таке визначення дозволяє відтворити еталон часу з надзвичайно високою точністю, до одинадцятого знаку після десяткової коми.

Види одиниць

Значення десяткових префіксів

Для позначення одиниць різних величин використовуються префікси, які показують, у скільки разів збільшилась чи зменшилась основна одиниця вимірювання величини.

Префікси збільшення та їхні позначення:

  • дека — в 10 разів більше да;

  • гекто — у 100 разів більше г;

  • кіло — в 1000 разів більше к;

  • мега — в 1 000 000 разів більше М.

Префікси зменшення:

  • деци — в 10 разів менше д;

  • санти — у 100 разів менше с;

  • мілі — в 1000 разів менше м;

  • мікро — в 1 000 000 разів менше мк.

Наприклад, декалітр — це величина, що у 10 разів більша, ніж 1 літр. Оскільки 1 л позначається 1 л, а коротке позначення дека — да, то отримаємо: 1 дал = 10 л чи 1 л =0,1 дал.

Інший приклад. Міліметр — це величина, яка у 1000 разів менша, ніж 1 метр. Оскільки один метр коротко записується 1 м, а мілі коротко позначається теж м, то виходить, що 1 мм = 0,001 м, а 1 м = 1000 мм.