Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аДМІН ШПОРА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
119.72 Кб
Скачать
  1. Інститут обмеження адміністративної відповідальності.

Особа вчиняє адмін. правопорушення, особу притягають до адмін. відповідальності застосовуючи адмін. стягнення однак при певних обставинах замінюють передбачене стягнення на інше. Адмін арешт не може застосовуватись до вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до 12 р, до осіб, які не досягли 18р, до інвалідів І і ІІ груп. Громадські роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років. Позбавлення права керування транспортним засобом е застосовується до осіб яким він був наданий у зв’язку з інвалідністю. Виключення: якщо особа знаходилась в нетверезому стані, якщо не зупинилась на вимогу прац ДАІ, якщо відмовилась від огляду на стан сп’яніння, якщо залишила місце ДТП. Позбавлення права полювання не може застосовуватись до осіб, для яких полювання є основним джерелом існування.

  1. Особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх (16-18 років).

Зобов’язання публічно чи в ін. формі вибачитись перед потерпілим=попередження=догана/сувора догана=передача неповнолітнього під нагляд батькам чи особам що їх замінюють, або пі нагляд педагогічному чи трудовому колективу а також окремим громадянам на їх прохання. У визначених законом порядку притягаються до адмін. відповідальності на загальних підставах. Вік 17 р є ознакою спец суб’єкта відповідальність несе за неявку на виклик у військовий комісаріат.

  1. Особливості адміністративної відповідальності військовослужбовців.

Військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти під час проходження зборів, несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами. За порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм, правил полювання, митних правил, вчинення корупційних діянь та ін правопорушень, пов'язаних з корупцією, порушення тиші в гром місцях, неправомірне використання держ майна, незаконне зберігання спец тех засобів негласного отримання інф-ї, порушення законодавства про держ таємницю, ці особи несуть адмін відповідальність на заг підставах. До зазначених осіб не може бути застосовано гром роботи, виправні роботи і адмін арешт. При порушенні правил дорожнього руху водіями транспортних засобів Збройних Сил України або ін утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної спеціальної служби транспорту - військовослужбовцями строкової служби штраф як адміністративне стягнення до них не застосовується.

  1. Особливості адміністративної відповідальності посадових осіб.

Посадові особи підлягають адмін відповідальності за адмін правопорушення, зв'язані з недодержанням установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного і гром порядку, природи, здоров'я населення та ін правил, забезпечення виконання яких входить до їх службових обов'язків. Якщо суб адмін. правопорушення були посадова особа і громадянин то розмір стягнення для посадових осіб буде вищий. В окремих випадках передбачається адмін. відповідальність лше для осіб які займають певні посади.

  1. Особливості адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства в Україні.

     Іноземці і особи без громадянства, які перебувають на території У, підлягають адмін відповідальності на заг підставах з громадянами У. Питання про відповідальність за адмін правопорушення, вчинені на території У іноземцями, які згідно з чинними законами та міжнар договорами У користуються імунітетом від адмін юрисдикції України, вирішуються дипломатичним шляхом. До іноземців застосовується спец адмін. стягнення – видворення. Рішення про видворення приймає орган внутр. справ, орган охорони держ кордону або СБУ з наступним повідомленням прокурора протягом 24год про підстави прийняття такого рішення. Може застосовуватись заборона вїзду на тер У протягом 5 р.

Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні, а так само порушення правил транзитного проїзду через територію України - тягнуть накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

     Недодержання іноземцями та особами без громадянства встановленого порядку реєстрації або порушення встановленого терміну перебування в Україні, виявлені в пунктах пропуску через держ кордон У, -  тягнуть попередження або накладення штрафу від 30 до 50 н м д г.