Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт_практика.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.25 Mб
Скачать

6. Системи гарячого водопостачання, їх призначення і будова.

Гаряче водопостачання використовують для житлових і суспільних приміщень. Вода при цьому повинна мати температуру не менше 60°С і відповідати вимогам ГОСТу до питної води.

Системи гарячого водопостачання можуть бути місцеві і централізовані. В місцевих системах, розрахованих на одну-дві квартири, вода нагрівається поблизу місця споживання в газових водонагрівниках, колонках, змійовиках. В централізованих системах вода нагрівається у визначеному місці (ЦТП,

котельна) і звідти транспортується по трубах по багаточислених точках водорозбору.

При цьому воду приготовляють:

  • у водопідігрівачах котельних з паровими або водогрійними котлами;

  • у водоводяних підігрівачах ЦТП, використовуючих теплоносій від квартальних (районних) котельних або ТЕЦ (закриті системи теплопостачання);

  • з тепломережі квартальних (районних) котельних або ТЕЦ (закриті системи теплопостачання);

В котельних з паровими або водогрійними котлами воду для гарячого водопостачання нагрівають в ємнісних або швидкісних водонагрівачах. Такі системи гарячого водопостачання можуть бути з верхньою і нижньою розводкою.

Вода нагрівається по наступній схемі: пара з котла поступає в змійовик ємнісного водопідігрівача, нагріває воду, що знаходиться в міжтрубному просторі і

конденсується. Підігріта до 60-70°С вода під тиском міського водопроводу подається до водорозбірних кранів, а конденсат по конденсатопроводу поступає в котел. Якщо водопідігрівач знаходиться вище парозбірника, конденсат рухається в котел

самотоком, а якщо на рівні або нижче — з допомогою насоса. Схема принципово не зміниться, якщо у водопідігрівач буде подаватись не пара, а гаряча вода від

водогрійного котла. В цьому випадку охолоджена вода через зворотний трубопровід поступає в котел для повторного нагрівання.

Системи гарячого водопостачання поділяються на тупикові і з циркуляційними стояками. На мал. показана тупикова схема гарячого водопостачання з нижньою

розводкою, в якій не передбачена можливість циркуляції води при відсутності водорозбору, в результаті чого вода в трубах охолоджується. Тому такі схеми передбачаються в основному в малоповерхових житлових будинках, а також в "їдальнях, лазнях, пральнях, де гаряча вода використовується безперервно. Якщо до систем гарячого водопостачання будинків будь-якої поверховості підключені сушителі рушників, то в таких схемах передбачають циркуляцію води через спеціальні циркуляційні стояки (мал. б). При цьому навіть при довгочасній

відсутності водорозбору в кранах завжди буде гаряча вода. Те ж — в приміщеннях висотою більше чотирьох поверхів, якщо в них не встановлені сушителі рушників.

7 Водопідігрівачі, їх призначення, типи, будова.

В системах опалення і гарячого водопостачання використовуються водопідігрівачі (бойлери). По конструктивному виконанні - швидкісні (кожухотрубні ).

Водоводяні водопідігрівачі.

В системах гарячого водопостачання на ЦТП і котельних використовують швидкісні водоводяні підігрівачі. Корпус в них виготовляється з безшовної труби діаметром від 57 до 530 мм з поверхнею нагріву від 0,37 до 83,4 м2. Всередині розміщені латунні трубки 016 х 1 мм в кількості від 4 до 151 шт.

Такі водопідігрівачі компактні, займають мало місця в котельних або бойлерних. Секції таких водопідігрівачів між собою з'єднуються з допомогою калачів. В них гріюча вода подається в міжтрубний простір, а та, що нагрівається, проходить по латунних трубках.

Котельня по вул. Чорновола, 99-д.

Встановлено 2 котла типу «Рівне – 99».

Мережеві насоси К-45-30.

Консольні насоси (насоси типу к) для води - найчисленніші з промислових насосів.

Робочим органом консольного насоса є відцентрове колесо, тому їх ще називають - насос відцентровий консольний (насоси к).

Насос до - горизонтальний одноступінчатий консольний насос, з однобічним підведенням рідини до робочого колеса. Насоси типу до призначені для перекачування в стаціонарних умовах чистої води (крім морської), з рН = 7, температурою від 0 до 85 ° С, яка містить тверді включення розміром до 0,2 мм, об'ємна концентрація яких не перевищує 0,1%, а також інших рідин, подібних з водою по щільності, в'язкості і хімічній активності.

Номінальна подача насосів складає від 6,7 до 290 м3 / год, при напору від 12 до 85 м.

Привід насосів типу до (консольних насосів) здійснюється від асинхронного електродвигуна через сполучну муфту.

- Насос до 45 30 (консольні насоси типу к) (насос к-45-30):

К - тип насоса (консольний);

45 - подача, м3/год;

30 - напір, м.

Горизонтальні електронасосні агрегати з відцентровим консольним одноступінчасті насосом з одностороннім підведенням рідини до робочого колеса для перекачування чистої води (крім морської) з рН = 6-9, та інших рідин, подібних з водою по щільності, в'язкості і хімічній активності, що містять тверді включення розміром до 0,2 мм, З об'ємною концентрацією не більше 0,1%.

Матеріал проточної частини - чавун.

Насоси До 45/30 відносяться до видів вироби 1 (відновлювані) за ГОСТ 27.003-90 і випускаються в вибухо-і пожежонебезпечних приміщеннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]