Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_екологія.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
111.82 Кб
Скачать

21. Природні ресурси та їх використання.

За природними ресурсами Україна належить до найбагатших держав світу, зареєстровано 5,5 тис. родовищ корисних копалин. Це величезні запаси гранітів, вапняків і будівельного піску. У достатку є кам'яного та бурого вугілля, газу, у меншій мірі - нафти; багаті поклади залізних та марганцевих руд; поклади уранових, нікелевих, титанових руд, ртуті, олова, графіту, родовища фосфатів, калійних солей, сірки, солей йоду, брому. Важливий ресурсний потенціал України - родючі ґрунти з вмістом гумусу від 3 до 7 % і товщиною близько 1 м. Земельний фонд України складає 60,4млн.га. Господарська освоєність території дуже висока - 92-95%. Загальні втрати сільгоспугідь за останні 30 років перевищили 2 мли. га. через залучення їх у сфери промислової діяльності, будівництва, урбанізації._

Кліматичні умови України є також важливим природним ресурсом.

В Україні внаслідок ненормованих вирубок лісистість значно скоротилася і зараз становить лише 14,3% її території (проти 37% у колишньому СРСР і 29% у світі).

Площа природно-заповідних об'єктів України становить лише 2,1% її території, в той час, як у розвинутих країнах наближається до 10% (у США - 7,8%). Проте більш-менш нормальне функціонування й самовідновлення біосфери будь-якого регіону можливе лише за умови наявності в цьому регіоні не менше 10-15% площі зайнятої заповідниками.

Дуже гострою є проблема питної води Місцеві ресурси поверхневих і підземних вод становлять 60 км куб., знижуючись у маловодні роки до 37 км.куб., населення і народне господарство щорічно використовує близько 30 млрд.м.куб. води.

23. Екологічний стан довкілля в Україні.

Україна переживає тяжку екологічну кризу. До цього призвели одна з екологічно "найбрудніших" економік - перенасичена хімічними, металургійними, гірничорудними і нафтопереробними виробництвами із застарілими технологіями. Висока матеріалоємність та енергоємність нашого виробництва призводить до надлишкового видобування корисних копалин, їх переробки і спалювання. Це породжує додаткові обсяги відвалів пустої породи, золи та шлаків, шкідливих викидів в атмосферу і водойми. На сьогодні природа України тяжко пошкоджена, природні ресурси в значній мірі вичерпані, а мільйони її громадян серйозно хворі.

Якщо раніше найбільшою небезпекою для всього живого були пестициди, за ними йшли кислотні дощі, розливи нафти, то нині на "домінуючі позиції"' вийшли іони важких металів. Спричинили це вітчизняні підприємства, які в останні роки нарощували екологічно небезпечні виробництва, (гальванопокриття). Мільйони кубометрів кислот, лугів, відходів металів без перешкод потрапляють у повітря, воду, землю, включаються в природній кругообіг; щорічно скидається у водойми понад 2,5млрд. кубометрів забруднених стоків. Внаслідок цього багато рік дуже забруднені. Водночас їх брудні води використовуються для водопостачання великих міст, зрошення с/г угідь і в тваринництві.

Каскад із шести великих водосховищ на Дніпрі, побудованих у 50-70 роки, призвів до величезних негативних наслідків, затоплено і вилучено з сільського господарської сфери понад 500 тис, га родючих земель. Крім того підтоплені прилеглі до водосховищ землі (близько 100 тис, га), мають місце застійні явища акумулювання шкідливих речовин, "цвітіння" води, а також руйнування берегів.

Щороку в грунти України вносяться 1 млн. 750 тис, центнерів пестицидів. Надмірне безконтрольне використання на сільськогосподарських угіддях пестицидів призвело до того, ЩО практично в усіх областях України вони виявлені в підземних водах.

Таким чином, практично все населення України вживає брудну воду і споживає забруднену пестицидами, важкими металами і нітратами с/г продукцію.

Карта України рясно позначена зонами екологічного лиха. До найбільш забруднених міст України відносяться Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Маріуполь, Кривий Ріг, Одеса, Макіївка, Горлівката інші.

Всього в Україні було сконцентровано 40% всієї ядерної зброї колишнього Союзу. Понад 150 тис, мешканців одержали дози опромінення щитовидної залози, яке перевищує гранично допустимі. На радіоактивно забруднених територіях проживає 2,4 млн людей, в тому числі понад 500 тис. дітей віком до 14 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]