Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек_2_1_Моніто́р.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

10. Сертифікати tco і mprii

Всі ми хоч раз чули про те, що монітори небезпечні для здоров'я. З метою зниження ризику для здоров'я різними організаціями були розроблені рекомендації по параметрах моніторів, слідуючи яким виробники моніторів борються за наше здоров'я. Всі стандарти безпеки для моніторів регламентують максимально допустимі значення електричних і магнітних полів створюваних монітором при роботі. Практично в кожній розвиненій країні є власні стандарти, але особливу популярність у всьому світі (так склалося історично) завоювали стандарти, розроблені в Швеції і відомі під іменами TCO і MPRII. Розповімо про них докладніше:

- TCO

«TCO (The Swedish Confederation of Professional Employees, Шведська Конфедерація Професійних Колективів Робочих), членами якої є 1,3 мільйонів Шведських професіоналів, організаційно складається з 19 об'єднань, які працюють разом з метою поліпшення умов роботи своїх членів. Ці 1,3 млн. членів представляю широкий спектр робочих і службовців з державного і приватного сектора економіки.

Вчителі, інженери, економісти, секретарі і няньки лише небагато з груп, які всі разом формують TCO. Це означає, що TCO відображає великий зріз суспільства, що забезпечує їй широку підтримку».

Це була цитата з офіційного документа TCO. Річ у тому, що більше 80% службовців і робочих в Швеції мають справу з комп'ютерами, тому головне завдання TCO це розробити стандарти безпеки при роботі з комп'ютерами, тобто забезпечити своїм членам і всім іншим безпечне і комфортне робоче місце. Окрім розробки стандартів безпеки, TCO бере участь в створенні спеціальних інструментів для тестування моніторів і комп'ютерів.

Стандарти TCO розроблені гарантувати користувачам комп'ютерів безпечну роботу. Цим стандартам повинен відповідати кожен монітор, що продається в Швеції і в Європі. Рекомендації TCO використовуються виробниками моніторів для створення якісніших продуктів, які менш небезпечні для здоров'я користувачів. Суть рекомендацій TCO полягає не тільки у визначенні допустимих значень різного типа випромінювань, але і у визначенні мінімально прийнятних параметрів моніторів, наприклад підтримуваних роздільну спроможність, інтенсивності свічення люмінофора, запас яскравості, енергоспоживання, галасливість і т.ін. Більш того, окрім вимог в документах TCO приводяться докладні методики тестування моніторів. Деякі документи і додаткову інформацію можна знайти на офіційному сайті TCO: tco-info.com

До складу розроблених TCO рекомендацій сьогодні входять три стандарти: TCO’92, TCO’95 і TCO’99, неважко здогадатися, що цифри означають рік їх ухвалення.

Більшість вимірювань під час тестувань на відповідність стандартам TCO проводяться на відстані 30 см від екрану, і на відстані 50 см навколо монітора. Для порівняння під час тестування моніторів на відповідність іншому стандарту MPRII всі вимірювання проводяться на відстані 50 см від екрану і навколо монітора. Це пояснює те, що стандарти TCO жорсткіші, ніж MPRII.

-TCO '92

Стандарт TCO’92 був розроблений виключно для моніторів і визначає величину максимально допустимих електромагнітних випромінювань при роботі монітора, а так само встановлює стандарт на функції енергозбереження моніторів. Крім того, монітор, сертифікований TCO’92, повинен відповідати стандарту на енергоспоживання NUTEK і відповідати Європейським стандартам на пожежну і електричну безпеку.

-TCO '95

Стандарт TCO’95 розповсюджується на весь персональний комп'ютер, тобто на монітор, системний блок і клавіатуру і стосується ергономічних властивостей, випромінювань (електричних і магнітних полів, шуму і тепла), режимів енергозбереження і екології (з вимогою до обов'язкової адаптації продукту і технологічного процесу виробництва на фабриці). Відмітимо, що в даному випадку термін "персональний комп'ютер" включає робочі станції, сервери, настільні і підлогові комп'ютери, а також комп'ютери Macintosh.

Стандарт TCO’95 існує разом з TCO’92 і не відміняє останній.

-TCO '99

TCO’99 пред'являє жорсткіші вимоги, ніж TCO’95 у наступних областях: ергономіка (фізична, візуальна і зручність використання), енергія, випромінювання (електричних і магнітних полів), навколишнє середовище і екологія, а також пожежна і електрична безпека. Стандарт TCO’99 розповсюджується на традиційні CRT монітори, плоско панельні монітори (Flat Panel Displays), портативні комп'ютери (Laptop і Notebook), системні блоки і клавіатури.

У розробці стандарту TCO’99 взяли участь TCO, Naturskyddsforeningen і Statens Energimyndighet (The Swedish National Energy Administration, Шведське Національне Агентство по Енергетиці).

Екологічні вимоги включають обмеження на присутність важких металів, бромінатів і хлоринатів, фреонів (CFC) і хлорованих речовин усередині матеріалів.

Будь-який продукт повинен бути підготовлений до переробки, а виробник зобов'язаний мати розроблену політику по утилізації, яка повинна виконуватися в кожній країні, в якій діє компанія.

Вимоги по енергозбереженню включають необхідність того, щоб комп'ютер і/або монітор після певного часу бездіяльності знижували рівень споживання енергії на одну або більш ступенів. При цьому період часу відновлення до робочого режиму споживання енергії, повинен влаштовувати користувача.

- MPR II

Це ще один стандарт, розроблений в Швеції, де уряд і неурядові організації дуже сильно піклуються про здоров'я населення країни. MPRII був розроблений SWEDAC (The Swedish Board for Technical Accreditation) і визначає максимально допустимі величини випромінювання магнітного і електричного полів, а також методи їх вимірювання. MPRII базується на концепції про те, що люди живуть і працюють в місцях, де вже є магнітні і електричні поля, тому пристрої, які ми використовуємо, такі як монітор для комп'ютера, не повинні створювати електричні і магнітні поля, більші ніж ті, які вже існують. Відмітимо, що стандарти TCO вимагають зниження випромінювань електричних і магнітних полів від пристроїв на стільки, наскільки це технічно можливо, незалежно від електричних і магнітних полів тих, що вже існують навколо нас. Втім, ми вже відзначали, що стандарти TCO жорсткіші, ніж MPRII.