Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інф.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
4.34 Mб
Скачать

113

„Вчитель інформатики

п очаткової школи”

Запоріжжя

2006

1. Комп’ютеризація навчально-виховного процесу на сучасному етапі розвитку суспільства. Використання еом для розвитку творчих здібностей молодших школярів.

План

а) Державний стандарт початкової загальної освіти і комп’ютеризація навчального процесу

В 5 освітній галузі „Технології” Державного стандарту початкової загальної середньої освіти передбачено, що в початковій школі необхідно формувати навички комп’ютерної грамоти.

Сучасний розвиток суспільства і науково – технічного прогресу диктує потребу знати і використовувати персональний комп’ютер. Фактично всі галузі господарства, промисловості, освіти стають комп’ютеризованими, а це в свою чергу вимагає від людей і, зокрема, школярів орієнтуватися в комп’ютерному „світі”.

Державна програма „Комп’ютерний клас – кожній школі”, яка проводиться в нашій області, та й в Україні в цілому направлена на забезпечення комп’ютерною технікою школою. Але при цьому виникає проблема у кадрах, які зможуть її ефективно використовувати.

Вчителю необхідно розуміти, що комп’ютер в школі – це не тільки інструмент для вивчення предмету інформатика, а це важливий сучасний засіб навчання і виховання дітей. Це підтверджено на багатьох нарадах і конференціях, що проводяться на різних рівнях. Як результат- співпраця МОНУ з корпорацією Інтел і Майкрософт, введення в план навчальних закладів таких курсів як Інтел.Навчання для майбутнього, Адміністратор і інші.

б) Позитивні аспекти використання ПК для розвитку дитини – школяра

Комп’ютер як засіб навчання набуває важливої позитивної педагогічної цінності лише за умови використання якісних педагогічних програмних засобів, які відповідають всім необхідним вимогам. При цьому багато вчителів відзначають, що комп’ютер впливає позитивно на:

  • розвиток пам’яті молодшого школяра;

  • розвиток уяви;

  • розвиток мислення; спеціальні комп’ютерні програми використовуються для розвитку дітей, які мають вади у психічному та фізичному розвитку;

  • розвиток мовлення шляхом використання мультимедійних програмних засобів.

Також ПК сприяють забезпеченню індивідуального підходу до школяра, підвищують інтерес до навчання, сприяють пошуковій діяльності, зокрема підведенню підсумків такої діяльності....

2. Інші форми (крім уроку) організації навчальної роботи з початкового курсу інформатики.

Урок – основна форма організації навчального процесу у школі, але крім уроку існує ще декілька цікавих форм.

Екскурсія – на уроці з інформатики добре було б провести екскурсію на підприємства і організації, де широко використовується комп’ютерна техніка, щоб показати дітям можливості персонального комп’ютера і необхідність знати ПК.

Брей-н-ринг – проведення такої форми з метою узагальнення і систематизації знань. Діти діляться на команди. Проводиться певна підготовча робота. Вибираємо ведучого і т.д.

! беремо з педагогіки форми організації навчального процесу і розповідаємо про наступні з точки зору інформатики у початковій школі.:

  1. Лекція

  2. Семінар

  3. Лабораторні заняття

  4. Індивідуальний практикум

  5. Факультативні курси

  6. Гурток

  7. Олімпіади і підготовка до них

Робимо висновок про те, що з перечислених форм в початковій школі не всі актуальні, а саме – лекція, семінар..., так як це пов’язано з психологічними особливостями дітей відповідного віку.