Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Швеція.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

5. Фінанси підприємств у Швеції (на прикладі компанії "Volvo")

14 квітня 1921 р. можна вважати днем народження "Volvo" — саме в цей день з території заводу виїхав перший легковий автомобіль Jacob. Засновниками компанії вважаються Ассар Габріелссон і Густав Ларсон, які, пропрацювавши деякий час разом у компанії SKF, що виробляла шарикопідшипники, знайшли спільну мову стосовно майбутнього шведського автомобілебудування. Чотирма базовими критеріями успіху шведської автомобільної компанії та її впевненої конкуренції з американськими були названі розвинута промисловість і низький рівень заробітної плати в країні, висока якість шведської сталі.

Було також вирішено, що " Volvo " відповідає за конструкцію машин і збирання, тоді як деталі й комплектуючі будуть купуватися в субпідрядника.

Основна мета виробництва — експорт: автомобіль був у ті часи занадто дорогим для населення країни.

Велика увага приділялась якості. Засновники компанії вважали, що дешевше налагодити якісне виробництво з самого початку, ніж потім щось переробляти.

Щодня завод випускає 800 автомобілів. Величезні стоянки, де зібрані машини стоять очікуючи відвантаження, вражають різноманіттям кольорів, але переважає "металік".

Турбота про людину відбувається всюди: конвеєр рухається разом з персоналом, щоб людям не треба було бігати від машини до комплектуючих і назад. Автоматизація й ергономіка перебувають на дуже високому рівні. Елементи управління продубльовані всюди, де робітнику вони можуть знадобитися.

Не менше уваги в компанії приділяється захисту навколишнього середовища. Вже при купівлі автомобіля у Швеції невелика сума (приблизно 100 дол. США) закладається на його утилізацію. Також проводяться постійні роботи в галузі використання альтернативних джерел енергії.

"Volvo " тільки освоює український ринок: за 2006 р. у нашій країні продано близько 500 їхніх автомобілів.