Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPIZ_Gvyazda_Levchuk_N_gr_OBS_-41.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Голова Державної фінансової інспекції України, в особі Петро Петрович Андреєв:

  • очолює Держфінінспекцію України, здійснює керівництво її діяльністю, представляє Держфінінспекцію України у відносинах з іншими органами, підприємствами, установами, організаціями;

  • вносить на розгляд Міністрові пропозиції щодо формування державної політики у сфері державного фінансового контролю та розроблені Держфінінспекцією України проекти законів, актів Президента України, Кабінету Міністрів України;

  • вносить на розгляд Міністрові проекти нормативно-правових актів Мінфіну України з питань, що належать до сфери діяльності Держфінінспекції України;

  • забезпечує виконання Держфінінспекцією України актів та доручень Президента України, актів Кабінету Міністрів України;

  • затверджує за погодженням із Міністром схвалені на засіданні колегії річний план роботи Держфінінспекції України, заходи щодо реалізації основних напрямів та пріоритетних цілей її діяльності відповідно до визначених завдань;

  • звітує перед Міністром про виконання річного плану роботи Держфінінспекції України та покладених на неї завдань, про усунення порушень і недоліків, виявлених під час проведення перевірок діяльності Держфінінспекції України, її територіальних органів, а також про притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у допущених порушеннях;

  • вносить пропозиції Міністрові щодо кандидатур на посади своїх заступників;

  • затверджує за погодженням із Міністром структуру апарату Держфінінспекції України;

  • забезпечує виконання наданих Міністром доручень;

  • вносить Міністрові пропозиції щодо утворення в межах граничної чисельності державних службовців та працівників Держфінінспекції України і коштів, передбачених на її утримання, а також щодо ліквідації, реорганізації Кабінетом Міністрів України територіальних органів Держфінінспекції України, які є юридичними особами публічного права;

  • утворює в межах граничної чисельності державних службовців та працівників Держфінінспекції України і коштів, передбачених на її утримання, ліквідовує, реорганізовує за погодженням із Кабінетом Міністрів України та Міністром територіальні органи Держфінінспекції України як структурні підрозділи її апарату;

  • приймає рішення про утворення, реорганізацію та ліквідацію підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держфінінспекції України, затверджує їх положення (статути), укладає і розриває контракти з керівниками таких підприємств, установ та організацій;

  • призначає на посади за погодженням із Міністром та головами відповідних місцевих державних адміністрацій, звільняє з посад керівників територіальних органів Держфінінспекції України, призначає на посади за погодженням з Міністром, звільняє з посад заступників керівників територіальних органів Держфінінспекції України;

  • забезпечує взаємодію Держфінінспекції України із визначеним Міністром структурним підрозділом Мінфіну України;

  • забезпечує дотримання встановленого Міністром порядку обміну інформацією між Мінфіном України та Держфінінспекцією України та вчасність її подання;

  • призначає на посади та звільняє з посад за погодженням із Міністром керівників і заступників керівників структурних підрозділів апарату Держфінінспекції України, призначає на посади та звільняє з посад інших державних службовців і працівників апарату Держфінінспекції України.

Голова Державної фінансової інспекції України має двох заступників, у тому числі одного першого.

Першого заступника, заступника Голови Державної фінансової інспекції України, в особі Віктора Васильовича Костюшко призначає на посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Голови Держфінінспекції України, погоджених із Міністром.

Першого заступника, заступника Голови Держфінінспекції України звільняє з посад Президент України.

Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції Державної фінансової інспекції України, обговорення найважливіших напрямів її діяльності у Держфінінспекції України утворюється колегія у складі Голови Держфінінспекції України (голова колегії), першого заступника та заступника Голови Держфінінспекції України за посадою, визначених посадових осіб Мінфіну України. У разі потреби до складу колегії Держфінінспекції України можуть входити керівники структурних підрозділів Держфінінспекції України, а також у встановленому порядку інші особи.

Рішення колегії можуть бути реалізовані шляхом видання відповідного наказу Держфінінспекції України.

Для розгляду наукових рекомендацій та проведення фахових консультацій з основних питань діяльності у Державної фінансової інспекції України можуть утворюватися постійні або тимчасові консультативні, дорадчі органи.

Рішення про утворення та ліквідацію колегії, постійних або тимчасових консультативних, дорадчих органів, їх кількісний та персональний склад, положення про них затверджуються Головою Держфінінспекції України.

Обов'язки і відповідальність ревізорів:

- суворо додержуватися Конституції України, законів України;

у випадках виявлення зловживань і порушень чинного законодавства передавати правоохоронним органам матеріали ревізій і повідомляти про виявлені зловживання і порушення державним органам.

При вилученні документів у зв'язку з їх підробкою ревізор зобов'язаний повідомити про це правоохоронним органам. Вилучені документи зберігаються до закінчення ревізії або перевірки. Ревізори повинні забезпечувати дотримання комерційної та службової таємниць.

Гранична чисельність державних службовців та працівників Державної фінансової інспекції України затверджується Кабінетом Міністрів України.

Структура апарату Державної фінансової інспекції України затверджується Головою Держфінінспекції України за погодженням із Міністром.

Рис.1. Структура Державної фінансової інспекції

Штатний розпис, кошторис Держфінінспекції України затверджуються Головою Держфінінспекції України за погодженням із Мінфіном України.

Державна фінансова інспекція України є юридичною особою публічного права, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки, рахунки в органах Державної казначейської служби України.

Держфінінспекція України припиняється шляхом реорганізації або ліквідації Президентом України за поданням Прем'єр-міністра України.

У Державній фінансовій інспекції України напрацьовано ряд інструкцій і методик для забезпечення фінансового контролю.

З метою глибокого і всебічного дослідження матеріалів і документів, які стосуються діяльності об'єкта контролю, що підлягатиме ревізії, ревізор на етапі підготовки до ревізії має здійснювати аналіз господарської діяльності підприємств, установ, організацій.

Порядку проведення інспектування, надсилає письмове звернення органам державної влади, місцевого самоврядування, підприємствам, установам і організаціям щодо надання інформації, що стосується діяльності та фінансового стану об'єкта контролю.

На підставі проведеного аналізу інформації щодо діяльності об'єкта контролю керівник ревізійної групи визначається з питаннями програми ревізії, затратами трудових ресурсів, термінами, а також відбирає найбільш ризикові господарські операції об'єкта контролю, що заслуговують більш ретельної перевірки в ході проведення ревізії.

Програма ревізії складається в двох примірниках. В програмі зазначається найменування об'єкта контролю, тема, період та питання, що підлягають ревізії відповідно до компетенції органів Держфінінспекції. Програма затверджується керівником органу Держфінінспекції чи його заступником.

Якщо об'єкт контролю є бюджетною установою, програма ревізії складається з дотриманням Примірної програми ревізії бюджетної установи (v0014815-11) , затвердженої наказом Держфінінспекції від 14.10.2011 р. № 14.

Якщо об'єкт контролю є суб'єктом господарювання державного сектора економіки, програма ревізії складається з дотриманням Примірної програми ревізії фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання державного сектора економіки, затвердженої наказом Голов КРУ від 14.02.2011 р. № 28.

Склад, кількість посадових осіб органу Держфінінспекції та строки проведення ревізії визначаються з урахуванням обсягу передбачених програмою ревізії питань та в межах визначеної законодавством її тривалості.

Керівником ревізійної групи складається Робочий план за формою, встановленою наказом Голов КРУ від 10.05.2006 р. № 152 "Про затвердження форм журналів та форми Робочого плану на проведення ревізії".

Робочий план складається і підписується керівником ревізійної групи та затверджується керівником відповідного самостійного структурного підрозділу Держфінінспекції або державної фінансової інспекції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах або міжрайонної, об'єднаної в районах та містах державної фінансової інспекції (або особами, що їх заміщують).

Керівник ревізійної групи до початку проведення ревізії забезпечує ознайомлення з робочим планом під підпис всіх учасників ревізійної групи.

Примірний робочий план ревізії фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання державного сектора економіки затверджений наказом ГоловКРУ від 14.02.2011 р. № 28.

Програма ревізії та робочий план за ініціативою керівника ревізійної групи можуть бути відкориговані в ході ревізії за результатами дослідження окремих документів об'єкта контролю.

Зміни до програми ревізії та робочого плану затверджуються і підписуються працівниками органу Держфінінспекції, які перебувають на посадах того ж рівня, що і для підписання та затвердження програми ревізії та робочого плану.

Перед початком проведення планової ревізії керівник ревізійної групи готує повідомлення об'єкта контролю про проведення ревізії, яке підписується керівником органу Держфінінспекції чи його заступником.

Повідомлення не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку планової ревізії надається об'єкта контролю одним із способів: особисто під розписку керівнику або головному бухгалтеру об'єкта контролю; через канцелярію (діловодну службу) з відміткою на примірнику повідомлення органу Держфінінспекції про дату реєстрації в журналі вхідної кореспонденції об'єкта контролю та підписом працівника канцелярії (загального відділу), який здійснив реєстрацію; рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням (при цьому на примірнику повідомлення, що залишається в органі Держфінінспекції, зазначаються реквізити поштового повідомлення).

На проведення ревізії керівником ревізійної групи на кожну посадову особу Держфінінспекції та залученого спеціаліста виписується в двох примірниках направлення встановленого Держфінінспекцією зразка, яке підписується керівником органу Держфінінспекції чи його заступником.

При виході на об'єкт контролю керівник ревізійної групи надає керівнику об'єкта контролю чи його уповноваженому заступнику направлення та копію рішення суду (у разі проведення позапланової виїзної ревізії за рішенням суду) під розписку на примірниках органу Держфінінспекції та розписується в журналі реєстрації перевірок об'єкта контролю.

У разі ненадання об'єктом контролю журналу реєстрації перевірок такий факт в подальшому фіксується у вступній частині акта ревізії.

Також керівник ревізійної групи видає керівнику об'єкта контролю чи його заступнику під розписку на примірнику органу Держфінінспекції для ознайомлення один примірник програми ревізії. Якщо керівництво об'єкта контролю відмовляється від підпису, але не заперечує проти проведення ревізії, це зазначається у вступній частині акта ревізії.

Питання програми ревізії, що підлягають контролю, перевіряються шляхом документальної та/або фактичної перевірки.

Повнота виконання об'єктом контролю обов'язкових вимог органів Держфінінспекції (державної контрольно-ревізійної служби) перевіряється шляхом перевірки документів, що підтверджують факт усунення виявлених порушень.

Керівник ревізійної групи має право вимагати від керівництва підприємства, установи, організації, щоб матеріально-відповідальна особа брала в обов’язковому порядку участь у проведені інвентаризації, контрольних обмірах, запусках та інше, аналогічне їм.

Під час підготовки до проведення ревізії на кожного учасника приписуються посвідчення на її проведення та здійснюється загальний інструктаж за планом ревізії перед виходом на об’єкт.

Працівникам Держфінінспекції на об’єкті, що перевіряється, надається місце для роботи, можливість користуватися у службових справах зв’язком, розмножувальною технікою, іншими послугами для забезпечення виконання завдань ревізії (перевірки).

Результати ревізії оформляються актом, який підписується керівником ревізійної групи, керівником і головним бухгалтером перевіреного міністерства, відомства, іншого органу державного управління, підприємства, установи, організації, а в разі потреби – колишніми керівником і головним бухгалтером, в період роботи яких існували виявлені порушення, зловживання.

Результати ревізії викладаються в акті (довідці) на підставі перевірених даних і фактів, що випливають з наявних оригіналів документів організації, яка ревізується.

У складі акта ревізії повинна бути дотримана об’єктивність, ясність і вичерпність опису виявлених фактів порушень.

Складений акт про результати ревізії вручається для ознайомлення і підпису керівнику або головному бухгалтеру, а за їхньої відсутності іншим посадовим особам, які мають право підпису фінансових документів. Відбувається реалізація матеріалів ревізії і це є завершальним етапом проведення ревізії.

Отже, Державна фінансова інспекція України координує проведення контрольних заходів в економіці держави, сприяє правопорядку у фінансово-господарській діяльності; здійснює реалізацію державної політики у сфері державного фінансового контролю, а також внесення пропозицій щодо її формування.

Поряд із правовими рамками діяльності контролюючих органів потрібні і строгі професійні параметри, обов'язкові для тих, кого перевіряють, і тих, хто перевіряє. У розвинутих країнах професійні вимоги до контролю фіксуються у стандартах, які розробляються компетентними організаціями і спеціалістами в межах чинного законодавства. Державною фінансовою інспекцією України також розроблені основні загальні стандарти державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]