Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-29.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
48.64 Кб
Скачать

24. Нові види дозвілля в епоху глобалізації.

Серед позитивних змін, що відбулися протягом останніх двох років, можна помітити такі. Дещо більше молоді люди стали виконувати різні роботи по дому, на присадибних ділянках, рукодільничати, майструвати, займатися домашніми тваринами, проводити час зі своєю родиною. На два відсотки зросла кількість любителів комп’ютерних ігор та інтернет-спілкування. Інтернет є невід'ємним елементом сучасної молодіжної “тусовки”, через який поширюються новини, обговорюються значимі події, визначається у цілому стиль життя молоді. Інтернет можна назвати великою віртуальною молодіжною “тусовкою”, що задає молоді закони і моду і водночас є її віддзеркаленням. Незначно зменшилася кількість бажаючих читати книги і журнали, слухати музику, займатися спортом. При цьому, спортивні захоплення властиві переважно міським школярам, хлопцям. Дівчата ж, переважно студентки, вдвічі частіше, аніж хлопці на дозвіллі читають книги, газети та журнали.

Багатофункціональність дозвіллєвої діяльності: урочисте відновлення життя, емоційно-психологічна спрямованість, ідеологічна, морально-виховна й інші функції ще раз доводять велику значимість і значущість свят як таких, особливо календарних, котрі найтісніше пов'язані з культурною традицією народів. Свято являє собою головну ланку в дозвіллі людини. Дозвілля по-німецьки. Величезною популярністю у німців користується соколине полювання. Нині в європейських країнах любителів цього виду розваг об'єднують близько 40 клубів на північ від Бремена є навіть два спеціально обладнаних "соколодроми", на яких збираються тисячі глядачів, щоб подивитися на піруети соколів, що ганяються за горлицями і перепілками. Дозвілля по-американськи. Землебол - так називається нова масова спортивна гра. М'яч, який підкидають гравці, настільки великий, що учасники змагань жартома порівнюють його із земною кулею, звідси й назва гри. Глядачів збирає "чемпіонат світу" із стрибків у висоту серед жаб. Дозвілля по-австралійськи. Останніми роками набув популярності віндсерфінг - катання на дошках під вітрилом. Улюблена гра на континенті - кидання бумеранга. Любителі цієї гри об'єднані в спілки, які регулярно проводять змагання. Дозвілля по-англійськи. Цій країні, особливо в наш час, належить світова першість у створенні нових ігор. Крикет, кеглі, рекете, скрембл та інші - національні ігри англійців. У країні працює багато найоригінальніших клубів. Один з них - клуб небезпечного спорту. Члени клубу спускалися з альпійських гір, сидячи верхи на брилах льоду, але улюбленими їх номерами залишаються стрибки з мостів і хмарочосів.

26. Глобалізація мас медіа.

Однією із найважливіших ознак глобалізації є кардинальні перетворення саме в інформаційній сфері. Саме тому процеси трансформації сучасного суспільства значною мірою визначаються місцем і роллю засобів масової інформації (ЗМІ), які надають доступ до глобального інформаційного потоку, забезпечують можливість для будь-якої людини брати активну участь у комунікаційному процесі. Науково-технічний прогрес породив розвиток комунікацій і у сфері мас-медіа, зробивши їх частиною не тільки матеріального, а й інтелектуального продукту, складовою духовної культури суспільства. Більш реальні кроки на шляху до медіа-глобалізації були зроблені в ході становлення й існування перших інформаційних агентств, що з’явилися у XVIII ст. Саме інформагентства із самого початку вели обробку повідомлень зарубіжної преси з метою їх наступного продажу друкованим ЗМІ, а пізніше ініціювали збирання інформації за кордоном (за допомогою власних кореспондентів). По-справжньому ж глобалізація в інформаційній сфері виявила себе в першій половині XX ст.,коли медіа-власність у ряді країн (і в першу чергу в США й Великобританії) перетнула національні кордони і стала активно розвиватися в міжнародному масштабі. Ця тенденція остаточно закріпилася вже в 1950-ті роки, коли практично кожна газета або телерадіокомпанія існувала як складова медіа-холдингу.

Глобалізація засобів масової інформації — це подолання географічних кордонів для поширення текстової, аудіо-, відеоінформації за допомогою трьох технологічних інновацій : супутникового зв’язку, комп’ютерних мереж і цифрового кодування тексту, звуку, зображення.

Сучасна техніка, з якою пов’язаний розвиток глобальних засобів масової інформації — телебачення, Інтернет, он-лайнові версії, нині зіштовхнулася з новим процесом — фрагментацією аудиторії, оскільки з’явилися нові можливості для споживачів інформації. Ці можливості в одержанні й поширенні інформації збільшують вимогливість до її правильності й точності. Кожен може передавати мережею будь-яку інформацію й видозмінювати її за власним бажанням. Нові досягнення в галузі інформаційно-комунікаційної техніки, зміни на геополітичній карті світу, зрушення в економіці, політиці й культурі впливають на розвиток медіа-культури. У глобалізації значну роль відіграє реальне дотримання права на свободу вибору інформації і характер її використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]