Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МЗЗІ гос.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

17. Класифікація засобів захисту інформації

Захист ліній зв'язку, що виходять за межі приміщень, що охороняються, або за межі всього об'єкту, є дуже серйозною проблемою, оскільки ці лінії найчастіше виявляються безконтрольними, і до ним можуть підключатися різні засоби знімання інформації. Екранування інформаційних ліній зв'язку між пристроями технічних засобів передачі інформації (ТЗПІ|) має на меті, головним чином, захист ліній від наведень, що створюються лініями зв'язку в навколишньому просторі. Всі системи захисту телефонних ліній діляться на пасивні і активні.

Пасивний захист

До засобів пасивного захисту відносяться фільтри і інші пристосування, призначені для зриву деяких видів прослуховування приміщень за допомогою телефонних ліній, що знаходяться в режимі відбою. Ці засоби можуть встановлюватися в розрив телефонної лінії або вбудовуватися безпосередньо в ланцюзі телефонного апарату.

  • запобігання перехопленню мовної інформації методом ВЧ-нав’язування|;

  • запобігання перехопленню мовної інформації із-за витоку МІКРО-ЕДС| ланцюга, дзвінка;

  • запобігання перехопленню за допомогою мікрофонів. Крім вказаних, широко застосовуються різні індикаторні прилади. Принцип дії індикаторних пристроїв заснований на вимірюванні і аналізі параметрів телефонних ліній.

Прилади для постановки активної загороджувальної перешкоди

Ці прилади призначені для захисту телефонних ліній практично від всіх видів прослуховуючих пристроїв. Досягається це шляхом подачі в лінію додаткових сигналів (загороджувальної перешкоди) і зміни стандартних параметрів телефонної лінії

Методи контролю дротяних ліній

Методи контролю дротяних ліній, як слабкострумових (телефонних ліній, систем охоронної і пожежної сигналізації і т.д.), так і силових, засновані на виявленні в них інформаційних сигналів (низькочастотних і високочастотних) і вимірюванні параметрів ліній. Для виявлення дротяних ліній, до яких підключені “пасивні” мікрофони, використовуються пошукові прилади, оснащені високочутливими підсилювачами низької частоти. До таких засобів контролю відносяться: пошукові прилади ПСЧ-5|, СРМ-700|, ТСМ-О3, акустичний спектральний корелятор OSR-5000 “OSCOR”, спеціальні низькочастотні підсилювачі “Хорда”, “Бумеранг” і ін.

Дані вимірювань заносяться в “паспорт” лінії.

До типових пристроїв контролю параметрів телефонної лінії відноситься телефонний перевірочний пристрій ТПУ-5|.

18 Апаратура захисту ліній зв’язку

По принципу дії всі технічні засоби просторового і лінійного зашумлення| можна розділити на групи.

  1. Засоби створення акустичних маскуючих перешкод:

  • генератори шуму в акустичному діапазоні;

  • пристрої виброакустической| захисту;

  • технічні засоби ультразвукового захисту приміщень.

  1. Засоби створення електромагнітних маскуючих перешкод:

  • технічні засоби просторового зашумления|;

  • технічні засоби лінійного зашумления|, які, у свою чергу, діляться на засоби створення маскуючих перешкод в комунікаційних мережах і засоби створення маскуючих перешкод в мережах електроживлення.

Засоби даного класу призначені для маскування інформативних побічних випромінювань і наведень від персональних ЕОМ і периферійних пристроїв, а також іншої оргтехніки безпосередньо створенням перешкод в широкій полосі частот (як правило, від 1 до 1000МГц). Але важливим недоліком їх застосування є створення ненавмисних перешкод і широкому класу радіоелектронних пристроїв, розміщених в безпосередній близькості від передавача маскуючих випромінень. Так, наприклад, включення генератора просторового зашумлення робить неможливим в захищаючому приміщенні здійснювати приймання пейджингових повідомлень і телевізійних програм, паралізує роботу мобільного зв’язку і т.д. Крім того використання даної апаратури може викликати затруднення в зв’язку з обмеженням по електромагнітній сумісності.

В деяких випадках декларується можливість подавлення і радіо закладних пристроїв, але до цієї інформації необхідно відноситись критично.

Розглянемо основні типи таких пристроїв:Bawler 01, Radioveil, «Барикада – 1», «Барикада – 2», «Гном – 3», «ГШ – 1000», «Смог», ПАЗІ, «Шатер – К».

Для контролю ефективності зашумлення доцільно перевіряти рівень помєхового сигналу в заданому діапазоні і порівнювати його з рівнем ПЕМВ і випромінюючих мікроватних спеціальних технічних засобів негласного знімання інформації. Для цього зручно використовувати аналізатори спектру.