Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_ta_organizatsiya_innovatsiynoyi_diyal...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
438.78 Кб
Скачать

32. Врахування цілей, політики, стратегії підприємства при відборі та оцінці інноваційних ідей.

1. Цілі підприємства, стратегія, політика і цінності.

1.1 Стратегічне планування. Повинен бути взаємозв’язок між інноваційною діяльністю та стратегічним плануванням на підприємстві.

1.2 Образ підприємства. Концепція образа підприємства тісно пов’язана з стратегічними цілями. Цей образ розвивається як уява про риси та систему цінностей підприємства протягом багатьох років. Це те, як підприємство та його продукція сприймається споживачами. Тому новий продукт, який не сумісний з цим образом, може бути відкинутий ринком незалежно від його реальних переваг. Наприклад, компанія, яка традиційно виробляла дешеву продукцію розраховану на масового споживача, не зможе впливати на ринок через дорогий високоякісний продукт з тієї причини, що потенційний споживач буде асоціювати з цим продуктом той рівень стандартів, який він звик очікувати від даного підприємства.

1.3. Неприйняття ризику. Відбір проектів з високим рівнем ризику, особливо якщо вони потребують виділення істотної частини інвестиційних фондів, як правило, не бажаний для підприємств, де керівництво відзначається високим рівнем неприйняття ризику.

1.4. Відношення до нововведень. Відношення вищого керівництва до нововведень тісно пов’язано з його відношенням до ризику.

1.5 Часовий аспект. Це короткострокові та довгострокові оцінки підприємства. Вони визначаються стратегією підприємства, але також мають вплив з боку поточних економічних характеристик. Хоча цілі підприємства, як правило, орієнтовані на довгу перспективу, але може виявитися, що їх треба підпорядкувати більш терміновим проблемам.

33. Врахування ринкових факторів при відбір та оцінці інноваційних ідей.

Ринкові критерії:

1.Виявлення потреби. Якщо підрозділом маркетингу висувається пропозиція відносно нового продукту, що базується або на формальному ринковому дослідженні або на неформальному здоровому глузду керівників підрозділу, можна зробити висновки, що існує висока вірогідність успіху для продукту, який задовольняє потребу, яку було виявлено.

2. Розрахований обсяг продаж. Обсяг продаж, який, можливо, буде забезпечений випуском нового продукту, є одним з найбільш трудно оцінюваних факторів. Але оцінка обов’язкова, так як обсяг продаж – це кінцевий показник успіху.

Очікуваний обсяг продаж отримується наступним чином: Заг. розмір ринку (річний обсяг продаж) * Частка ринку * Період випуску продукції * Вірогідність комерційного успіху.

3. Часовий аспект ринкового плану. Вихід на ринок нового продукту потребує визначених управлінських та фінансових витрат підрозділу маркетингу. На жаль, неможливо розробляти нові продукти таким чином, щоб вони виходили в необхідній кількості в терміни, що диктуються потребами маркетингу.

4. Вплив на існуючий продукт. Нові продукти можуть доповнювати існуючий асортимент або частково або повністю заміщувати продукти, що випускаються.

5. Ціноутворення. Треба розуміти, що ціна визначається ринковими силами, в той час як витрати виробництва знаходяться під контролем підприємства. Їх різниця, що представляє собою прибуток, який очікується від нового продукту, дуже чутлива як від змін ціни, так і від змін собівартості; її важко оцінити доки виробництва не розпочалося.

6. Конкуренція. При формуванні стратегії підприємства та стратегії інновацій оцінка сил підприємства по відношенню до конкурентів особливо важлива. Оцінюючи проект, який проводиться до створення продукту тільки через декілька років, дуже легко недооцінити темпи технічного прогресу конкурента.

7.Канали розподілу. Нові продукти, як правило, розподіляються в рамках існуючої системи збуту, якщо тільки не треба виходити на зовсім нові ринки. Якщо зв’являється необхідність в нових каналах розподілу, тобто втрати можуть збільшуватися та порушувати 4умови прибутковості порівняно з тими, що передбачалися.

8.Стартові витрати для виходу на ринок. Як правило, підрозділ маркетингу може достатньо точно розраховувати стартові витрати для нового продуту, хоча їх величина залежить від типу продукту та природи ринку. Продукція виробничого призначення, яка рекламується, як правило в технічній пресі, купується добре обізнаними споживачами, які можуть оцінити технічні переваги нового продукту для себе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]