Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наш гос мве.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
640.51 Кб
Скачать

40. Опишіть методи подолання негативних емоцій.

Одним із способів позбавитись від негативних емоцій – це позбавитись від них внутрішньо за допомогою візуалізації або ритуала звільнення. Цей підхід є особливо ефективним, якщо ви не можете дозволити собі вилити свою роздратованість (наприклад на керівника) або, якщо ви вважаєте, що гнів тільки погіршить і без того напружену ситуацію. Є декілька способів контролю та позбавленя від негативних емоцій.

Позбавлення за допомогою “заземлення”. У цьому варіанті треба уявити негативні емоції які входять у вас як пучок негативної енергії від людини чи енергії, що утворюється у конфліктній ситуації. Потім треба уявити, що ця енергія входить у вас і спокійно виходить у землю.

Позбавлення за допомогою “проекціювання” і знищення емоцій. Цей варіант полягає в тому щоб повністю розслабитись, а потім уявити собі, що ви випромінюєте емоції якими ви охоплені і проекціюєте їх на певний екран. Потім треба уявити, що ви берете променеву гармату і стріляєте в екран, це дає вихід спонуканню до насильницьких дій і з кожним попаданям роздратованість стає слабкішою і зникає.

Очищення енергетичної оболонки з метою зняття негативних емоцій. З цією цілю треба встати або рівно сісти і потерти руками над головою уявляючи собі що цими рухами ви очищуєте свою ауру. При цьому треба примусити себе відчути, що цим ви видаляєте з себе негативні емоції, а потім треба стряхнути їх з себе.

Існує ще спосіб звільненя від негативних емоцій за рахунок зменшення значимості цієї людини яка визиває ці емоції.

41. Розробіть заповіді безконфліктної поведінки у транспорті.

По-першеп при вході в автобус, тролейбус завжди пропускаємо вперед жінок, людей похилого віку, інвалідів, дітей. У салоні слід пам’ятати, що кожна людина має свою інтимну зону, радіус якої – від 30 до 50 сантиметрів. Вторгнення до цієї зони підсвідомо спричинює роздратування, гнів. Саме тому в переповненому громадському транспорті так часто виникають конфлікти. Однак уникнути цього вторгнення часто неможливо. Тому треба дотримуватися правил поведінки в чужій інтимній зоні: не дивитися в очі, не робити зайвих, а особливо різких рухів, зберігати нейтральний вираз обличчя. Вкрай неввічливо розглядати пасажирів, заглядати в книги чи газети, які вони читають. У переповненому транспорті обов’язково поступаються місцем вагітним жінкам, старшим людям, батькам з маленькими дітьми, інвалідам.Той, хто поступається місцем, мусить звернутися до того, кому він поступається. Якщо просто встати – це не буде жестом ввічливості. Якщо хтось поступається вам, не можна відмовлятися. І обов’язково треба подякувати – навіть якщо ви переконані, що маєте законне право на це місце. Правила безконфліктної поведінки в громадському транспорті категорично забороняють голосно розмовляти, бурхливо жестикулювати, палити, вживати алкогольні напої, їсти.

42. Визначте специфіку ділового спілкування.

Ділове спілкування вимагає від людини високої психологічної культури, а також постійного вивчення і врахування емоційного боку ділових відносин.

Щоб отримати прихильність співрозмовника, використовують такі прийоми:

-“власне ім’я”. Він оснований на вимові в голос ім’я людини, з якою ви розмовляєте. І це не лише ввічливість. Звук власного імені визиває у людини не завжди усвідомлене нею почуття приємного.

-“зеркало ставлення”. Добрий і приємний вираз обличчя, легка посмішка притягують до вас людей. Також потрібно робити компліменти – це слова, які вміщують невелике перебільшення переваг, які бажає бачити в собі співрозмовник.

Не потрібно перетворювати компліменти в підлабузництво.

Правила як зробити комплімент компліментом:

комплімент повинен відображати лише поситині якості людини. В компліменті потрібно уникати подвійного смислу.

відображена в компліменті позитивна якість людини повинна мати невелике перебільшення.

у людини є власна думка про рівень відображених в компліменті якостей.

Наприклад, людина твердо знає, що рівень цієї якості у нього значно вищий, ніж сказано в компліменті.

комплімент повинен констатувати наявність даної характеристики, а не вміщувати рекомендації по її покращенню

співробітник зовсім не намагається вдосконалити певну свою властивість. Більш того, вважає, що було б погано, якби вона – ця позитивна властивість – була б виражена у нього сильніше, ніж зараз.

Комплімент повинен бути без доповнень.

“терпеливий слухач”. Потрібно вміти слухати.

“особисте життя”. У кожної людини поряд зі службовими інтересами присутні і особисті інтереси, захоплення і особисте життя. В емпіричних спостереженнях було помічено, що якщо з людиною повести розмову в руслі його вираженого особистого інтересу, то це визиває у неї підвищену вербальну активність, що супроводжується позитивними емоціями

парирование зауважень співрозмовника.

Співрозмовник не завжди правий, але часто нам вигідно признати його правоту, особливо в дрібницях. Зауваження і возражения – природні явища в будь-якій бесіді, тому не слід почувати себе обвинуваченим, котрий повинен захищатися.

До позиції і думки співрозмовника потрібно ставитись з повагою, навіть якщо вони пом илкові і для вас неприємлемі.

стриманість в особистих оцінках

лаконічність відповіді

недопускання превосходства

контролювання реакцій