Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наш гос мве.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
640.51 Кб
Скачать

24. Наведіть приклади засобів психологічного впливу на людину. Розкрийте сутність кожного засобу.

Психологічний вплив це не тільки маніпуляція або навіювання. До нього також відносяться: переконання, самопросування, прохання, примус, ігнорування, напад, зараження, спонукання до наслідування, завоювання симпатії, управління, чутки і НЛП. Переконання (аргументація) - логічно аргументований вплив на свідомість людини. Мета переконання - створення, посилення або зміна поглядів, думок, установок, оцінок у адресата впливу так, щоб він прийняв іншу точку зору і слідував їй у своїй діяльності та поведінці. Самопросування - самореклама. Реалізується за допомогою демонстрації компетентності, високого статусу і влади, асоціювання себе з високозначущими особистостями. Навіювання - вплив на психіку, що припускає некритичне сприйняття інформації. Являє собою складені певним чином словесні конструкції. Прохання – звернення, яке закликає задовольнити будь-які потреби, бажання. Примушення - вплив з метою вчинення людиною будь-яких дій проти її волі. Ігнорування – умисна неувага, зневага. Застосовується як засіб впливу і як засіб захисту від небезпечного впливу. Агресія (напад) - поведінка, що завдає шкоду, фізичний збиток будь-якій людині чи викликає у неї психологічний дискомфорт (негативні переживання, стан напруги). Зараження - передача емоційного стану від одного суб'єкта іншому. Відбувається несвідомо чи з навмисного метою. Спонукання до наслідування (уподібнення) - використання прагнення людини наслідувати кого-небудь. Формування прихильності (завоювання симпатії, розташування) - встановлення дружніх відносин, симпатій, довіри. Маніпуляція - приховане управління в егоїстичних цілях.

25. Запропонуйте декілька (2-3) ситуацій переконування в педагогічному спілкуванні. Визначте складові переконання.

Одне з основних засобів психологічного впливу педагога на студента є переконання. Під переконанням розуміється корінний перелом і перебудова поглядів і переконань особистості, заміна їх іншими, протилежними за змістом. Переконання (аргументація) - логічно аргументований вплив на свідомість людини. Мета переконання - створення, посилення або зміна поглядів, думок, установок, оцінок у адресата впливу так, щоб він прийняв іншу точку зору і слідував їй у своїй діяльності та поведінці. Складовими переконання є: перш за все, породження сумнівів в істинності поглядів; усвідомлення їх суперечності або неспроможності; руйнування помилкових поглядів. Якщо у студента виникають сумніви, то педагогу необхідно показати помилковість і неспроможність його поглядів і переконань. Однак усвідомлення помилковості поглядів - це тільки початок відмови від них. Нерідко студент розуміє помилковість і навіть невірність своїх поглядів і переконань, але остаточно відмовитися від них не може: діє інертність свідомості. Переконання не завершується руйнуванням помилкових поглядів. Рішуче подолати їх можна тільки замінивши, витіснивши їх іншими.

26. Обґрунтуйте власну думку щодо можливих негативних наслідків маніпуляцій для особистості, яка ними зловживає.

Маніпуляція — це вид психологічного впливу, досконале здійснен­ня якого веде до прихованого спонукання в іншої людини намірів, що не збігаються з її актуально існуючими бажаннями.

Негативні наслідки маніпуляцій для особистості, яка ими зловживає:

    • виникнення конфлікту між особою, яка зловживає маніпуляцією і особою, яка протистоїть їй;

    • втрата зворотнього зв’язку;

    • втрата авторитету;

    • втрата соціального статусу;

    • втрата довіри, поваги до особи, яка маніпулює;

    • суспільна зневага особи, яка маніпулює;

    • ігноруання особи, яка маніпулює;

    • людина стає маніпулятором, якщо він не задоволений своїм життям і собою;

    • непокора особі, яка маніпулює, її правилам життя;

    • переманіпулювання маніпулятора.