Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
форм 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
128.89 Кб
Скачать

44.Спільна рівновага товарного і грошового ринків у моделі «is-lm».

Модель IS¬- LM, яка дає можливість визначати умови, за яких забезпечується одночасна рівновага на товарному і грошовому ринках.Рівень рівноважного сукупного попиту в моделі IS¬- LM забезпечується в точці перетину обох кривих. Ця точка визначає процентну ставку (i0) і дохід (Y0), які відповідають умовам рівноваги як на товарному, так, і грошовому ринках одночасно. У точці рівноваги фактичні сукупні витрати дорівнюють запланованим, а грошовий попит – грошовій пропозиції. Тепер згадаємо, що модель IS¬ - LM використовується для обґрунтування впливу фіскальної та монетарної політики на дохід в короткостроковому періоді. Вона допомагає прогнозувати, що станеться з доходом і процентною ставкою, якщо буде прийнято рішення про певні зміни в фіскальній та монетарній політиці. Макроекономічний аналіз на основі моделі IS¬ - LM дозволяє також визначити ефективність впливу фіскальної і монетарної політики на економіку. Щоб визначити як зміни в стабілізаційній політиці впливають процентну ставку і дохід, то доповнимо змінні моделі IS¬ - LM інструментами фіскальної та монетарної політики. Процентна ставка і дохід є базовими моделі IS¬ – LM. При цьому у форматі кривої IS екзогенною змінною є процентна ставка, а ендогенною – дохід. У форматі кривої LM, навпаки, дохід є екзогенною змінною, а процентна ставка – ендогенною.

45.Ефект витиснення інвестицій. Ліквідна пастка, інвестиційна пастка, груба форма монетаризму.

Наслідком фіск експансії є ефект витіснення приватних інвестицій: ↑r  ↓ приватних інвестицій

Монетарна експансія ↑У↓r

Наслідки ефект поповнення (стимулювання інвестиій)

Манетарна експансія є більш ефективною ніж фіскальна

Для погашенн негативного ефекту фіск експансії в результ фіск експансії нацбанк може запровадити монетарну експансію, для того щоб повернути % ставку до попереднього рівня.

Акомодаційна монетарна політика – це вимушене застосування монетарної експансії для усунення негативних наслідків ефекту витіснення приват інвестицій, який викник внаслідок фіск експансії .

Біфуркація – точка перетину – точка змін

3 крайні випадки рівноваги на тов. і грош ринках за допомогою IS-LM

1)Груба форма монетаризму h - =0, LM- вертикальна

За фіск політики ВВП не змін, а r↑, фіск політ є неефективною

2) h . Майже нема ↑r, а ВВП↑, отже ефект фіск експансія

Ця ситуація описує пастку ліквідності. Це означ, що при ↑ пропозиції грошей, суб’єкти ек. не перетворять їх у без готівку і зберігають гроші у вигляді готівки.

3)Інвестиційна пастка b=0, зміна % ставки не впливає на інвестиції

При фіск політ ВВП↑, r↓. Фіск політ ефект, ефекту витісн інвест немає