Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвест Менеджмент (шпори).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать

7. Особливості управління інноваційними інвестиціями підприємства

Управління інноваційними інцест. залежить від особливостей здійснення його у формі придбання готової науково-технічної продукції (придбання патентів на наукові відкриття, винаходи, пром..зразки, товарні знауи, ноу-хау тощо) або у формі розробки науково технічної продукції (безпосередньо на підприємстві або сторонніми установами на замовлення під-ва).

Етапи розробки політики управління інновац. інвест. під-ва є такі:

  1. аналіз стану інновац. активів, що використ. під-во;

  2. формування загальної потреби в інновац. інцест. відповідно до інновац. стратегії під-ва;

  3. вибір та оцінювання вартості окремих об’єктівінновац. Інцест.;

  4. планування потреби в інцест. ресурсах за окремими етапами здійснення інцест. діяльності під-ва;

  5. визначення ефективності інновац. інцест.

У процесі здійснення інцест. діяльності важливо приділити належну увагу такому її аспекту, як створення організаційних структур управління інвестиційною діяльністю, що забезпечує прийняття та реалізацію управлінських рішень за всіма аспектами цієї діяльності під-ва.

8. Типи інвестиційних портфелів

Залежно від цільової спрямованості, рівня ризиковості, інших вихідних характеристик інцест. портфелі можна класифікувати за кількома ознаками. Так званий інцест портфель зростання формується з метою збільшення доходів за рахунок зростання вартості самого об’єкта інвестування; портфель доходу передбачає отримання високих і регулярних дивідендів з інвестованого капіталу. Консервативний інцест портфель має мінімальний ризик втрати і інвестованого капіталу, а в разі, якщо мається на меті максимізація показників очікуваної прибутковості інвестицій, портфель називається «агресивним» чи «спекулятивним».

9. Критерії ефективності інвестиційного проекту

У багатьох випадках фінансування інвестиційного проекту здійснює не єдиний господарюючий суб'єкт, а трохи інвесторів. У зв'язку із цим виникає необхідність виділення двох видів ефективності:

Загальна ефективність проекту розглядається як якась внутрішня економічна характеристика інвестиційного проекту в цілому, що не залежить за інших рівних умов від схем фінансування й варіацій умов оподатковування. Рівень показників загальної ефективності залежить лише від рівня результату, генерируемого проектом у цілому, і попередньо прийнятих нормативів ефективності. Звідси виходить попередній характер оцінки загальної ефективності.

Розрізняють наступні два щаблі оцінки загальної економічної ефективності:

• суспільну ефективність проекту;

• загальну комерційну ефективність проекту.

Оцінка суспільної ефективності проводиться тільки для суспільно значимих великомасштабних інвестиційних проектів (наприклад, проекти розробки газових родовищ, будівництва нафтопереробних заводів, автомобільних магістралей), що суттєво зачіпають економіку країни, що й впливають на навколишнє природне середовище. Якщо такий проект із погляду суспільства в цілому має високу ефективність по обраному показникові (ЧДД, ВНД, ИД, Т0), то приступають до другого щабля визначення загальної ефективності. На другому щаблі загальної оцінки невисока загальна комерційна ефективність (або неефективність) ще не є приводом для відхилення проекту. Проект, що володіє суспільною ефективністю, може одержати державну підтримку й з урахуванням раціональних заходів державної підтримки може стати комерційно ефективним. Проект, у якого й після цього не підвищилася загальна комерційна ефективність, підлягає відхиленню вже на першому попередньому этане оцінки. Проекти, що не мають суспільну значимість, зазнають відразу оцінці загальної комерційної ефективності.

Визнання загальної комерційної ефективності дозволяє перейти до другого етапу оцінки ефективності проекту — до оцінки ефективності участі кожного інвестора.

Чистий наведений дохід (NPV) – це сума дисконтировавнных фин. підсумків за всі роки проекту, уважаючи від дати початку інвестування. Дана величина харат загальний абсол результат инвест. деяяти, її кінцевий резет. Чистий наведений дохід предст собою різницю між сумою наведених до современ ст-ти потоків готівки, генерируемых проектом, і розміром первинних инвест проект.

Під внутрішньою нормою прибутковості IRR розуміють ту розрахункову ставку %, при кіт капіталізація регулярно напівгод. доходу, дає суму рівну інвестиціям і, отже, капіталовкладення окупаються.

 Період окупності інвестицій – тривалість періоду в плині кін. сума чистих доходів, дисконтированных (визначення будь-якої вартісної величини на деякий момент часу ) на момент завершення інвестицій, дорівнює сумі інвестицій, т е за який період окупається проект. Рентабельність – відношення наведених доходів до наведених на цю дату інвестиційних видатків. Чим вище показкль рентабельності, тим більше вигідний инв проект.