Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс_фотог.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

4.5. Особливості обробки знімків на стереопроекторі спр-3

Якщо коефіцієнт збільшення від масштабу знімків до масштабу створюваної карти не перевищує 2, то до стереопроектора, як правило, координатограф не підключають або ставлять на ньому шестірні зі співвідношенням 1:1. В цьому випадку горизонтальний масштаб моделі 1:Mг буде дорівнює масштабу 1:М карти, і вихідне значення базису проектування розраховується по формулі

,

де - - базис фотографування в масштабі знімка, виміряний міліметровою лінійкою на контактному відбитку одного зі знімків стерео пари. Вимірюють відрізок від головної точки цього знімка до проекції головної точки іншого знімка, котру знаходять по суміжних контурах. Величину можна виміряти з точністю 1-2 мм.

Приблизне значення фокусної віддалі приладу знаходять по формулі

.

Потім розраховують приблизне значення вертикального масштабу моделі

,

по котрому у спеціальних таблицях, що додаються до приладу, знаходять найближче по величині остаточне значення вертикального масштабу моделі 1:Мв , а також відповідні пари шестірень і номер шкали для лічильника висот.

Далі розраховують установочне значення фокусної віддалі приладу (до сотих долей міліметра).

,

де - коефіцієнт перетворення зв'язок.

4.6. Рисовка рельєфу і контурів

Рисовку рельєфу починають із проведення ліній вододілів (рік, струмків, водойм) і нанесення "кістяка" рельєфу (хребтів, ярів). На лічильнику висот встановлюють відмітку горизонталі. Штурвалами X, У стереоскопічно зводять вимірювальну марку з моделлю. Опускають олівець креслярського пристрою на планшет. Рухами штурвалів X і Y ведуть вимірювальну марку так, щоб вона увесь час торкалася моделі. При цьому олівець креслярського пристрою креслить на планшеті горизонталь. Потім ножним штурвалом на лічильнику висот встановлюють відмітки наступних горизонталей і проводять їх так само, як і першу. Якщо поверхня місцевості покрита рослинністю (лісом, чагарником, високою травою і т.д.), то відлік на лічильнику висот збільшують на висоту рослинності і марку проводять по верху рослинності.

При кресленні контурів штурвалами X, Y, Z зводять вимірювальну марку з точкою контуру, що обводиться, опускають олівець креслярського пристрою на планшет і переміщають марку по контуру, що малюється. Для більш ретельного нанесення контурів використовують матеріали польового дешифрування.

Викресливши повністю стереопару, виконують коректуру і зведення горизонталей і контурів суміжних стереопар. Після обробки стереопари креслять робочий оригінал карти.

4.7. Оцінка точності отриманих результатів

Планова і висотна точність отриманого топографічного плану може бути обчислена різними способами. Якщо на стереопарі є надлишкові опорні точки, то можна обчислити точність фотограмметричної обробки знімків по формулі

,

де  - розбіжність у координатах чи висотах на надлишкових опорних точках;

n - кількість надлишкових опорних точок.

Оцінку точності отриманих результатів визначають по результатах подвійних вимірів по формулі

,

де V - різниці в координатах і висотах пікетних точок в результаті спостереження двома виконавцями.

Обчислити точність визначення висот фотограмметричними методами можна по формулі

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]