Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!Метод_диплом_4НД_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
367.62 Кб
Скачать

1. Етапи виконання випускної роботи бакалавра

1.1. Збір і вивчення матеріалів

Перший етап виконується у період проходження переддипломної практики і є початком випускної роботи бакалавра. Тема випускної роботи та її керівник закріплюються за студентом відповідним наказом по Херсонському національному технічному університету, який передує наказу про проходження переддипломної практики.

У період проходження переддипломної практики студент повинен зібрати і вивчити наступні матеріали:

  • літературні дані за темою випускної роботи та відомі технічні вирішення задачі, поставленої перед студентом-дипломником кафедрою при затвердженні теми випускної роботи;

  • поглибити знання в галузі, до якої відноситься тематика випускної роботи;

  • ознайомитись з устаткуванням, експериментальними та теоретичними методиками, що будуть використані під час виконання випускної роботи;

  • підготувати звіт про переддипломну практику.

Звіт про переддипломну практику, як правило, містить матеріали, присвячені сучасним досягненням в обраній галузі досліджень, існуючим технологіям, інженерним рішенням та є основою для побудування оглядової частини випускної роботи бакалавра. Звіт завершується критичним аналізом, та постановкою задачі, що буде вирішуватися під час виконання випускної роботи бакалавра.

1.2. Графік виконання випускної роботи бакалавра

З метою своєчасного виконання окремих розділів і всієї роботи загалом складається календарний графік, в якому відображені основні етапи виконання випускної роботи бакалавра та строки виконання цих етапів. За необхідності, керівник роботи корегує цей графік або складає додатковий графік з більш диференційованим розподілом матеріалу всередині кожного етапу.

У період виконання випускної роботи керівник проводить періодичні перевірки ходу виконання роботи та відповідності кафедральному графіку, а також визначає відсоток готовності випускної роботи. За результатами перевірки кафедра ухвалює рішення про продовження випускної роботи кожним студентом.

Черговість виконання випускної роботи визначає послідовність розташування матеріалу в розрахунково-пояснювальній записці. По мірі виконання окремі частини роботи підписуються консультантами, а по закінченні роботи керівником роботи. Закінчена випускна робота бакалавра разом із відгуком керівника подається на кафедру «Енергетика та електротехніка» для перегляду перед захистом.

1.3. Організація захисту випускних робіт бакалавра

Закінчена випускна робота бакалавра, підписана консультантами і керівником, одночасно з відгуком керівника, подається на попередній розгляд комісії, що складається з викладачів кафедри, де студент робить доповідь і відповідає на запитання.

Комісія вирішує питання допуску дипломника до захисту випускної роботи бакалавра перед державною екзаменаційною комісією (ДЕК), вказує на недоліки, які дипломник зобов'язаний усунути. Після цього роботу переглядає завідувач кафедрою, який остаточно вирішує питання про допуск роботи до захисту перед ДЕК, підписує титульний лист. Рішення завідувача кафедрою є основою для видачі напряму на рецензію. Випускна робота бакалавра разом з напрямом на рецензію представляється рецензенту. Готова рецензія, із змістом якої ознайомлюється дипломник, направляється секретареві ДЕК.

Випускна робота бакалавра, яку подано разом з заліковою книжкою, відгуком і рецензією захищається дипломником на відкритому засіданні ДЕК.

Під час захисту візуальний супровід роботи, у разі представлення у вигляді плакатів, вивішується на планшетах, у вигляді слайдів – виводиться на екран, а роздруківки слайдів надаються членам ДЕК; пояснювальна записка надається комісії.

Перед початком захисту секретар ДЕК оголошує прізвище студента, назву випускної роботи бакалавра та прізвище керівника роботи, і надає слово для доповіді дипломнику.

Для доповіді студенту надається час до 10 хвилин. У ході доповіді студент повинен: назвати тему роботи, обґрунтувати актуальність обраної теми, охарактеризувати проблемну ситуацію, що склалася у досліджуваній області, чітко визначити мету і завдання роботи, висвітлити практичну (наукову) значимість отриманих власних результатів і поле ефективного використання наведених рекомендацій.

У структурному відношенні доповідь можна розділити на три частини. Перша частина доповіді у своїх основних моментах повторює вступ до випускної роботи бакалавра. Тут обґрунтовується актуальність обраної теми, дається характеристика наукової проблеми, формулюються мета та завдання випускної роботи бакалавра. Далі потрібно назвати методи дослідження, на основі яких отримані основні результати роботи, дати загальну характеристику структури й логічного взаємозв'язку окремих частин роботи.

Друга, основна частина доповіді характеризує в логічній послідовності отримані дипломником наукові результати, результати аналітично-дослідницького розділу, аргументацію прикладних результатів, обґрунтування економічної доцільності.

Закінчується доповідь заключною частиною, що будується на основі тексту висновків випускної роботи бакалавра.

Доповідь має бути узгоджена з візуальним супроводом. У процесі доповіді необхідно зробити посилання на всі плакати (або слайди).

Для успішної презентації роботи студенту рекомендується заздалегідь скласти короткі тези.

Після закінчення доповіді до 5 хвилин відводиться на питання та обговорення випускної роботи бакалавра комісією: студент відповідає на запитання членів ДЕК і присутніх на захисті. У своїх відповідях студент повинен продемонструвати власну компетентність за всіма розділами роботи, достатній рівень теоретичної і професійної підготовки.

Після доповіді і відповідей на запитання зачитується рецензія і студенту надається можливість відповісти на зауваження рецензента.

Результати захисту випускних робіт бакалавра обговорюються ДЕК на закритому засіданні. В якості необхідних вимог висуваються: відповідність теми напрямку фахової підготовки і її актуальність, відповідність результатів поставленій меті і задачам, повнота розкриття проблеми, обґрунтованість висновків.

Оцінка виконаних робіт здійснюється за чотирьохбальною шкалою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”) на підставі об'єктивних критеріїв, а саме:

  1. ступінь самостійності виконання і оригінальність матеріалів випускної роботи бакалавра;

  2. глибина практичного аналізу проблеми і застосування сучасних методів дослідження, використання комп'ютерної, організаційної техніки, інформаційних технологій;

  3. науково-практичний рівень результатів;

  4. якість викладення змісту пояснювальної записки;

  5. презентація роботи, стиль викладення, мовна грамотність, якість візуального супроводження, компетентність відповідей на поставлені запитання, комунікативні здібності студента.

  6. обґрунтованість висновків та рекомендації щодо можливого застосування результатів роботи.

Рішення про присвоєння студенту кваліфікації бакалавра з електротехніки та електротехнології і про загальну оцінку роботи ухвалюється на закритому засіданні ДЕК відкритим голосуванням. Результати засідання ДЕК оголошуються його головою в день захисту після оформлення протоколу засідання ДЕК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]