Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сценарій.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
52.34 Кб
Скачать

Музичне мистецтво

  • Іван Паторжинський (1896 – 1960) - співак (бас) і педагог, народний артист СРСР (1944). Один із найвидатніших представників українського вокального мистецтва. Мав сильний і водночас м'який голос оксамитового тембру. Лауреат Сталінської премії (1942). У 1946-60 професор Київської консерваторії. Гастролював у Польщі, Фінляндії, Канаді, США.

Партії: Карась (“Запорожець за Дунаєм” Гулака-Артемовського), Тарас Бульба ("Тарас Бульба" Лисенка), Сусанін ("Іван Сусанін" Глинки), Борис Годунов ("Борис Годунов" Мусоргського) та ін. Виступав як камерний співак. Знав чимало українських народних пісень і був їх активним пропагандистом, багато записувався на грампластинки. На фасаді будинку в Києві, де проживав Паторжинський, встановлено гранітну меморіальну дошку з барельєфним портретом співака. Його іменем названо у Києві вулицю.

  • Леонід Коган (1924 – 1982) - скрипаль і педагог . Народний артист СРСР (1966). Лауреат Ленінської премії (1965). Один з найбільших музикантів XX століття. Переможець першого Міжнародного конкурсу скрипалів імені королеви Єлизавети в Брюсселі (1951). З 1944 року - соліст Московської філармонії. З 1952 до кінця днів викладав в Московській консерваторії (професор з 1963 року). Л. Коган був одним з найяскравіших представників радянської скрипкової школи. Він завжди давав багато концертів і часто, ще з консерваторських років, гастролював за кордоном. Коган був неперевершеним виконавцем творів Н. Паганіні (в 1982 озвучив скрипку великого генія в фільмі «Нікколо Паганіні»).

  • Аріадна Поставна (1932 – 2008) - – музикознавець. З 1956 - викладач, з 1958 - завідуюча відділом "Теорія музики" Дніпропетровського державного музичного училища ім. М.Глінки. З 1993 року постійна ведуча Дніпропетровського камерного оркестру ім. Г.Логвіна "Пори року", гастролювала з оркестром у Києві, Харкові, Запоріжжі, Алчевську, Сумах, Кривому Розі, Марганці, Нікополі. З 2004 - викладач музично - теоретичних дисциплін музичного факультету Харківського державного університету ім. І.Котляревського. Автор і ведуча музичних програм Дніпропетровської обласної телерадіокомпанії (1970 - 1999). Ведуча вистав Дніпропетровського театру опери та балету (1975 - 1983), концертів. Як лектор виступала в містах України, Росії, Молдови.

  • Нонна Андріївна - радянська співачка. Народна артистка СРСР (1976). З 1963 солістка Харківського, з 1974 - Дніпропетровського театрів опери та балету. Має легкий ліричний голос, красивого грудного тембру. Тонкий артистизм, прекрасне володіння вокально-мовленнєвої інтонацією відрізняють її як камерну виконавицю.

  • Людмила Артеменко - заслужена артистка України. Співочу кар'єру починала в популярному українському ВІА "Смерічка". У 1973 році на всесоюзному телефестивалі "Алло, ми шукаємо таланти!" вперше виконує "Баладу про матір" Євгена Мартинова і завойовує звання лауреата цього конкурсу. З 1974 року стає солісткою, а з 1982 року - художнім керівником естрадно-джазового ансамблю "ВОДОГРАЙ" в Дніпропетровську. Л.Артеменко - лауреат Всесоюзних конкурсів "Молоді голоси" і "З піснею по життю". В останні роки виступає з програмою «Ностальгія», в якій звучать пісні та романси 30-х - 50-х років у супроводі ансамблю «Ретро-Класик».

  • Йосип Кобзон (1937) - У 1962 році вийшла перша платівка пісень О.Островського і А.Пахмутовой у виконанні Йосипа Кобзона. У тому ж році співак вперше виїхав у творче відрядження до Угорщини з Е.Колмановським і К.Ваншенкіним. Саме тоді Йосип Кобзон почав працювати самостійно, багато виїжджав у віддалені міста країни і комсомольські будівництва. У 1964 р. Йосип Кобзон виступив на міжнародному конкурсі у місті Сопоті (Польща) і став його лауреатом. Цього року здобув звання заслуженого артиста Чечено-Інгушської АРСР. У 1965 року артист взяв участь у міжнародному конкурсі «Дружба», що проходив у шести соціалістичних країнах і завоював перші місця у Варшаві, Берліні та Будапешті. У 1966 році стає лауреатом Всесоюзного конкурсу виконавців радянської пісні. У 1968 — лауреатом міжнародного конкурсу «Золотий Орфей» . Учасник багатьох всесвітніх фестивалів молоді та студентів. З 1974 року є Народним Артистом Дагестанського АРСР. У радянські часи виконував ліричні й патріотичні пісні, що славили радянську дійсність. Прославився виконанням пісень до знаменитого серіалу «Сімнадцять миттєвостей весни». У середині 1990-х «урочисто попрощався» з естрадою, провів низку прощальних гастролей, але, незважаючи на це, і далі співає та виступає.

Спорт

  • Віктор Савченко - боксер, Султан Рахманов – чемпіон з важкої атлетики, Футбольна Команда “Дніпро”, Оксана Баюл – чемпіонка з фігурного катання.

Дніпропетровщина - Кузня керівних кадрів

  • Григорій Петровський, Миколай Щелков, Леонід Брежнев, Володимир Щербицький, Леонід Кучма.

  • Борис Мозолевський – археолог, Герой України!