Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екз.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

2. Позаурочна та позашкільна діяльність школярів з образотворчого мистецтва.

Позашкільна робота з обр.мист. являється суттєвою частиною усієї учбово-виховної роботи школи. Вона повинна скеровувати самостійність та активність молодших школярів на покращення особистого естетичного та культурного рівня,покращення знань на набування повноцінних навиків та умінь з предмета. Позаурочна робота з обр. мист. Має різні форми. Вона може бути зв’язана з суспільно корисною діяльністю дітей(оформлення приміщень до дитячих свят,виготовлення запрошень),може поглиблювати знання по окремим розділам програми з обр. мист. (робота в гуртку малювання ). Виготовлення окремих завдань(колективна виготовлення панно). Читання літератури про мистецтво і про художників,розглядання певних картин,перегляд кінофільмів - це все добре впливає на розвиток особистості.

Колективна обр. діяльність приносить дитині творче задоволення,дозволяє повірити в свої сили,відчути корисність своєї праці.

При виготовленні колективної роботи,необхідно враховувати вікові особливості школярів. Діти 7-8 років можуть виконувати роботу яка передбачає виконання самостійних елементів(малюнків,узорів). Завдання індивідуалізують: сильні учні виконують в малюнку більш складніші,слабші-простіші. Кожна дитина повинна приймати участь у роботі. Даючи завдання вчитель пояснює дітям,що робота колективна,тому потрібно витримати конкретний розмір зображення,потім звернути увагу на розміщення зображення в листі,також вчитель показує вдалі і невдалі приклади. Для успішного проведення позашкільної роботи необхідно скласти план усіх заходів та з’ясувати тему.

Білет 10

1. Особливості вивчення дизайну на уроці обр. Мистецтва

Навчальний матеріал з предмету « Образотворче мистецтво» в загальноосвітній середній школі дає змогу знайомити учнів з новими видами творчої діяльності,а саме-дизайну.

Дизайн - (агл. проектувати,конструювати)- художнє конструювання предметів,проектування естетичного вигляду промислових виробів.

Зазначимо,що творча праця учнів школи повинна бути направлена на розвиток естетичного смаку,навиків аналізу і оцінки побаченого.

Саме з цією метою можна запропонувати учням виконати такі завдання: ескіз побутового предмета,ескіз герба рідного міста або села,макет стінної газети,оформлення сцени вистави шкільного театру.

Загальною характеристикою для усіх видів та форм цього виду діяльності є перш за все увага до максимального узгодження гармонії відношення між людиною,яка творить,і тими речами,що оточують її.

Наприклад тема уроку « Герб села». Вчитель частину часу,яке відведене на урок дизайну герба рідного міста чи села,повинен відвести на пошукову роботу. Тобто,збирання матеріалу. Було б доцільно оголосити конкурс на кращу геральдику, тоді з’явиться у дітей бажання виконати своє завдання як найкраще.

Які матеріали можуть бути використанні? Найцікавіша архітектура міста чи села,архівні матеріали,які зберігаються в краєзнавців або в державному архіві,історичні події минулого і сьогодення. Вчитель повинен допомогти учням набути навиків опрацювання теми за допомогою начерків,ще раз уточнити у чому сутність герба…

Учні мають опанувати такими графічними навиками:

  • Уміти проявляти творчий підхід до творення декоративної композиції,

  • Самостійно вибирати засоби декоративно-ужиткового мистецтва для виконання свого задуму,

  • Моделювати художні речі на основі ескіза,

  • Створити декоративну композицію в метало пластиці, розписі,аплікаціями,в основі якої лежить мистецтво витинанки.