Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статья (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Література:

  1. Гончаренко М.С. Основы валеологического питания.- Х.: ООО «Издательство Бурун К Книга», - 2006. – 368 с.

2. Корж В.П., Башкин И.Н. Допинг вчера, сегодня и завтра. – Николаев: ИИП «Степь-инфо», 2006. – 200 с.

3. Португалов С.Н. Программы специализированного спортивного и оздоровительного питания на основе биологически активных добавок «САНТЕГРА (SANTEGRA)». Методические рекомендации. – М.,ВНИИФК, 2009.

4. http://www.mastersport.info

УДК 613.3

БАД У СПОРТИВНОЇ ПРАКТИЦІ - АЛЬТЕРНАТИВА ДОПІНГУ

Кравченко о. С., Агафонова о. О.

Сучасний етап розвитку спорту однозначно вимагає концентрації всіх можливих зусиль для підтримки оптимального стану організму спортсменів, які зазнають величезних фізичних і психологічних навантажень. Тому проблема адекватного медико-біологічного забезпечення спорту, фармакології спорту є сьогодні дуже актуальною. Не викликає сумніву, що таке забезпечення має бути спрямоване в першу чергу на оптимізацію та поліпшення стану здоров'я спортсменів, і абсолютно неприйнятним є застосування тих засобів, які на догоду досягнення результату будь-якою ціною можуть наносити їх здоров'ю істотну шкоду (Корж В.П., Башкін І.М., 2006). Одним з основних напрямків такої роботи спортивна медицина розглядає організацію спеціалізованого спортивного харчування з використанням БАДів (Н.Д.Граевская, 1988; С.Н.Португалов, 2003). Це факт загальновизнаний, 30-40% успіху спортсмена залежать від правильного підбору та використання спортивного харчування і харчових добавок (С.А. Олійник, 2007).

Мета цього дослідження полягає в спробі проаналізувати стан проблеми використання БАД у спортивній практиці (за даними літератури та досвіду застосування БАД у підготовці спортсменів - студентів МДУ ім.В.О.Сухомлінського).

Методи дослідження. У дослідженні взяли участь студентки-члени збірної волейбольної команди університету, які мають спортивний стаж від 3 до 12 років. Розроблена анкета містила 10 питань і дозволяла з'ясувати рівень знань про БАД, методику і результати їх використання в спортивній практиці студентів.

Результати дослідження. Вивчення літератури дозволило нам усвідомити наступне:

- БАД ( згідно визначення, прийнятого в Україні) - це концентрати (композиції) натуральних або ідентичних до натуральних біологічно активних речовин, які можна приймати безпосередньо або додавати в їжу. БАД отримують з рослинної, тваринної або мінеральної сировини, а також хімічними або біотехнологічними способами. Розрізняють два класи БАД:

Нутріцевтики - БАД, які використовуються для корекції хімічного складу їжі людини (додаткові джерела нутрієнтів: білка, амінокислот, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, харчових волокон, в т.ч. гейнери).

Парафармацевтики - БАД, які використовуються для профілактики, допоміжної терапії та підтримки функціональної активності органів та систем організму; це імуномодулятори, анаболізуючі засоби, рослинні і тваринні адаптогени, стимулятори ЦНС, антиоксиданти, антигіпоксанти, гепатопротектори;

- Для досягнення максимального спортивного результату фахівці рекомендують застосування різних БАД на всіх етапах підготовки спортсменів: підготовчому, базовому, передзмагальному, змагальному, відбудовному (правильно підібрані БАДи допомагають кожному спортсмену незалежно від рівня його підготовки і спортивної спеціалізації);

- Від їжі БАД відрізняє наступне.

• Зміст необхідних людині елементів в БАД строго контролюється, вказується в інструкціях і листках-вкладишах, не змінюється при зберіганні.

• Співвідношення біологічно активних елементів в БАД суворо прораховано і приведено у відповідність з потребами організму, чого не можна сказати, наприклад, про харчові продукти.

- Від ліків (як сильнодіючого початку) БАД відрізняє наступне:

• нешкідливість БАД для організму, передозування практично неможливе, немає побічних ефектів у порівнянні з синтетичними ліками;

• більш повільний, але більш тривалий, ніж у ліків, характер впливу;

• головна особливість дії БАД - їх загальнозміцнюючий вплив на організм, яке досягається за рахунок регулярного тривалого надходження в організм природних сполук, що нормалізують обмін речовин за рахунок підвищення ефективності харчування та прискорюють виведення метаболічних шлаків або екзогенних токсинів (Р.Д.Сейфулла, С.Н . Португалов, В.В. Кузнецов);

- Рекомендовані в спортивній практиці БАД не є допінгом, тому що допінг - це свого роду удар, розрахований на швидке, нерідко короткочасне підвищення працездатності, часто з дуже важкими наслідками, аж до смерті, а БАДи - препарати, спрямовані на зміцнення організму, діють на чинники, лімітуючі працездатність.

- Абсолютно необхідною умовою для застосування БАД спортсменами є наявність висновку про фактичну ефективності БАД і антидопінгового сертифіката для кожної конкретної серії препарату.

Аналіз представлених респондентами відповідей дозволяє констатувати, що 53% опитаних не знають про можливість застосування БАД у спорті, 27% - упевнені в негативному їх вплив на здоров'я, застосовують БАД лише 20%, в основному, одноразово перед змаганнями, без будь-якої системи.

Таким чином, можна зробити наступні висновки:

  1. У сучасному спорті, в умовах жорсткої конкуренції, на одну з провідних ролей у досягненні результатів виходять дозволені біологічно активні добавки, які дозволяють максимально розкрити весь потенціал організму і зберегти здоров'я спортсменів на всіх етапах їх підготовки.

  2. Незважаючи на значний обсяг інформації про значення БАД в підготовці спортсменів, обізнаність наших студентів-спортсменів щодо цієї проблеми обмежена, досвід регулярного застосування цих засобів практично відсутній.

  3. Для підвищення ефективності спортивної підготовки студентів (спортсменів, тренерів) доцільно передбачити вивчення даних питань у рамках відповідних навчальних курсів.