Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ НАТАША. 4 КУРС.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
3.64 Mб
Скачать

2.2 Функціонально-ергономічні вимоги

При розробці авторського рішення дотримувалися ергономічні вимоги - органічний комплекс взаємозв’язаних антропометричних, психофізіологічних, гігієнічних, та інших вимог. Які максимально створюють зручність в організації процесів життєдіяльності. Габарити людини - головний фактор при визначенні розмірів місця (площі), яке займає людина при здійсненні того чи іншого виду діяльності, яке лежить в основі функціонального процесу. Тому для створення зручного спального місця було досліджено основні вимоги до габаритів ліжка.

Ліжко - важлива умова гарного сну. Найбільш часто зустрічаються розміри - 90 х 190, 100 х 190, 100 х 200, 160 х 200 см. Індивідуальну довжину ліжка визначають за формулою: зріст людини + 25 см. Глибина сидінь диванів і крісел для відпочинку 450-600 мм, диванів-ліжок і крісел-ліжок 500-600 мм. Ширина одного посадкового місця дивана не менше 500 мм. Довжина спального місця крісла-ліжка і дивана-ліжка 1860 мм, ширина спального місця крісла-ліжка 600 мм, дивана-ліжка - 700 мм і більше.

Розміри матраців для ліжок по довжині 1860, 1900, 1950, 2030 мм; підліткових - 1600 мм. Ширина матраців одинарних - 700, 800, 900 мм; подвійних - 1100, 1200, 1400, 1600 і 1800 мм; підліткових - 700 мм.

Мал.2.5 Ергономічна схема ліжка

РОЗДІЛ 2

Аналіз та обгрунтування авторського рішення

2.1 Обмірні роботи

Сьогодні багато індивідуальних квартир будують за типовими проектами з різних елементів заводського збирання з використанням спеціальних технологій, що забезпечують швидке зведення на будівельному майданчику.

Інтер’єр кімнати був виконаний для часного будинку в якому 10 кымнат. Будинок включає такі приміщення: коридор, сан. вузол, спальня-кабінет, кладова, ванна, прихожа, кухня, вітальня, дитяча, зимовий сад. Внутрішнє планування, кількість житлових й інших приміщень залежить від кількості членів сім'ї, цей будинок розраховано на чотирьох або п’ятьох чоловік. При виборі планування квартири потрібно постаратися створити максимум зручностей для всіх її жителів, дотримуючись певного взаємозв'язку приміщень, тобто функціонального зонування.

Кухню сьогодні все частіше об'єднують з їдальнею. Її візуально ділять на дві зони: для приготування їжі, де розміщують кухонне обладнання, і обідню зону, де встановлено стіл, стільці, диван тощо. Її площа у квартирі

Спальня - У кожного члена сім'ї має бути постійне спальне місце, а краще. Спальні можуть бути будь-якого розміру, який залежить від кількості спальних місць. Її мінімальна площа на одну дві людини. Спальні не проектують прохідними. Пропорції їх, як правило, більш подовжені, ніж загальних кімнат. Проте глибина не повинна перевищувати її подвійної ширини. Краща орієнтація вікон - на схід і південь. Ця кімната чотири на чотири м.

Санітарний вузол зазвичай передбачено біля спалень, кухні та кімнат денного перебування. Зовнішні стіни складаються із плит.

Перекриття – монолітна залізобетонна плита. Товщина несучих стін 500 мм., перегородки становлять 100 мм., висота стелі 2800 мм.

Вітальня та є скляні двері.

Для того, щоб втілити ідею в життя - необхідно підготувати комплексний проект (дизайн-проект), який повною мірою відобразить, як естетичні побажання, так і технічні вимоги, що пред'являються до сучасної квартири.

Обмірні роботи – це найважливіший етап у реконструкції приміщення.

Необхідними інструментами уточнюються внутрішні розміри приміщень: віконні та дверні пройоми, відношення стін, конструкції, які не можна прибирати, установки електроприборів, сантехніки.

На об’єкті замальовується план кімнати, складається умовне її креслення. Потім викреслюється план з реальними розмірами у масштабі. Витримується товщина стін, наносяться віконні та дверні пройоми та розміри.

Несучі стіни не в якому разі неможна зносити. Кухню та гостинну розділяє перегородка, при необхідності її можна демонтувати.