Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БХ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
32.87 Кб
Скачать
  1. Визначення ліпідів,їх біологічна роль.

Це природні зєднання, які володіють гідрофобними властивостями, вони не розчинні в воді, але розчинні в непомірних розчинниках.

Складні ефіри вищих жирних кислот з гліцерином або другими спиртами. Складають основну масу органічних речовин живих клітин і тканин.

  1. Визначення простих ліпідів.

Належать речовини, які побудовані не більш як із 2х різних компонентів- залишку спирту і 1го або декіл залишків карб. Кислоти

Нейтральні, стерини, холестерин, воски.

  1. Складні ліпіди.

Молекула складних ліпідів побудована з 3х або більшої кількості різних за структурою простих речовин (спирт, карб кислота,альдегіди, фосф кислота, амінокислоти, вуглеводи)

Фосфоліпіди, гліколіпіди, ліпопротеїди

  1. Склад нейтральних жирів.

Нейтральні жири в енергетичному відношенні можуть бути замінені вуглеводами. Однак є ненасичені жирні кислоти – лінолева, ліноленова та арахідонова, які обов’язково повинні міститься в харчовому раціоні людини складає 10-12г. Ліноленова і лінолева кислота в значній кількості міститься в рослинних жирах менше їх – в тваринних жирах. Арахідонова кислота виявляється лише в тваринних жирах. Нейтральні жири, які входять в склад їжі і тканин людини. Представлені в основному тригліцеринами, які містять жирні кислоти – пальмітинову і стеаринову, лінолеву і ліноленову.

  1. Склад стеринів

Деяка частина стеринів в організмі знаходиться ввигляді складних ефірів з пальмітиновою, стеариновою, або олеїновою кислотами.

  1. Склад восків.

Складовими компонентами воску є складні ефіри (70-75%), вільні жирні кислоти (12-15%), вуглеводи (близько 10%), мінеральні та ароматичні речовини, які надають йому білого, жовтого або червонуватого кольору. Основними хімічними елементами воску є вуглець (80%), вода (13%) і кисень (7%). Віск багатий вітаміном А, (жовтий віск містить 10 мг коротиноїдів), іншими біологічно-активними речовинами, в ньому є чимало пилку і прополісу.

  1. Насичені Жирні кислоти

Чим більше насичених кислот, тим твердіший жир, тим вища температура плавлення, тим гірше він засвоюються організмом. Кількісну перевагу насичених жирних кислот у складі продукту легко розпізнати. Насичені жири – це жири, що залишаються твердими за кімнатної температури (вершкове масло, тверді сири, жирні м'ясні продукти, свиняче пряжене сало і т. д.). Згідно з медичними дослідженнями, вживання насичених кислот не є обов'язковим, тому що організм сам може виробляти насичені жири з вуглеводів, алкоголю та білків. Насичені жирні кислоти не мають складати більш ніж 1/4 усіх жирних кислот, вживаних з їжею. Однак в Україні традиційно їх споживається значно більше. Надмірне вживання насичених жирів часто призводить до порушення обміну речовин та підвищення рівня холестерину в крові.

  1. Ненасичені жирні кислоти

Ненасичені жирні кислоти — лінолева, ліноленова та арахідонова – незамінні есенційні жирні кислоти. Незамінними їх називають тому, що вони не синтезуються в організмі людини і повинні надходити в організм разом з їжею, а есенційними (або життєво необхідними) – тому що вони мають дуже важливе фізіологічне значення. Олеїнова кислота, яка присутня у великих пропорціях в оливковій олії (звідси і назва кислоти), а також у соняшниковій, ріпаковій оліях та у маргаринах, не володіє фізичною активністю, але посилює активність лінолевої кислоти. В нашому раціоні кількість цих кислот має становити половину всіх жирних кислот,  споживаних із їжею.