Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кредитування підприємств в сучасних умовах розв...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Висновки

Підприємство – це відокремлена і економічно самостійна ланка виробничої сфери народного господарства, що спеціалізується на виготовленні продукції, виконанні робіт і наданні послуг. Головне завдання підприємства полягає в задоволенні потреб ринку в його продукції або послугах з метою одержання прибутку.

Для успішного функціонування у сучасних умовах підприємства не можуть використовувати виключно власні ресурси, тому невід’ємним компонентом фінансового розвитку є прогнозування вихідних грошових потоків у зв’язку із залученням коштів із зовнішніх джерел. Одним із головних джерел залучення коштів є банківське кредитування.

Банківський кредит – це форма кредиту, за якою грошові кошти надаються в позику банками.

Кредит дає змогу доцільніше організувати оборот коштів підприємства, не витрачати значних фінансових ресурсів на створення зайвих запасів сировини й матеріалів. Тобто, кредит необхідний для підтримування кругообігу фондів діючих підприємств, що обслуговують процеси реалізації продукції. Підприємства можуть отримати різноманітні види кредитів та послуги кредитного характеру: строковий кредит, овердрафт, факторинг.

Аналiз розвитку кредитних вiдносин в Украïнi свiдчить про стiйку тенденцiю до нарощення обсягiв кредитування юридичних осiб комерцiйними банками. Не зважаючи на те, що сьогоднi кредитнi операцiï банкiв носять, у своïй бiльшостi, короткостроковий характер, зростають обсяги довгострокового кредитування, якi сьогоднi дуже необхiднi реальному сектору економiки краïни.

Література

  1. Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 20.03.91.

  2. Закон України “Про Національний банк України” від 20.05.99.

  3. Закон України “Про систему оподаткування” від 18.02.97.

  4. Положення НБУ “Про кредитування” від 28.09.95.

  5. Гроші та кредит: Підручник/За ред. проф. М.І. Савлука.-К.:КНЕУ, 2002..

  6. Ковалюк О.М. Роль податкової політики в фінансовому оздоровленні національної економіки. // Фінанси України. – 2002. – № 5.

  7. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник-К:КНЕУ,-2002.-240с

  8. Фінанси: підручник. / [С. І. Юрій, В. М. Федосов, Л. М. Алексеєнко та ін. ]; за ред. С. І. Юрія, В. М. Федосова. — К.: Знання, 2008. — 611 с

  9. Ковальов О.П. /Стратегічне управління кредитними ризиками //. - 2007. - №5. - С. 21-30.

  10. Кириченко О.А. / Банківський менеджмент //.- Київ: Знання - Прес. - 2006. - №2. - С. 43-46.

  11. Туник Г.М. / Регулювання кредитною діяльністю банку // Фінанси України. - 2006. - №4. - С. 119-125.

  12. Монетарна політика Національного банку України: сучасний стан та перспективи змін / За ред. В.С. Стельмаха. – К.: Центр наукових досліджень Національного банку України, УБС НБУ, 2009. – 404 с.

  13. http://www.bank.gov.ua

24