Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСІ ПИТАННЯ з економіки.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
114.62 Кб
Скачать
  1. Типи, види і форми власності.

Lва основних типи власності - суспільний і приватний. Суспільна власність характеризується спільним привласненням засобів виробництва й виробленого продукту. Можна виділити два основних види цієї власності:а)власність народу в цілому, (зокрема в Україні такою власністю поки що залишається земля);б)власність окремих колективів. Реальними формами суспільної власності є загальнонародна, державна, кооперативна, акціонерна, власність господарських товариств, громадських організацій тощо. Приватна власність характеризується тим, що засоби виробництва, а отже, й вироблений продукт, належать приватним особам. Вони можуть привласнити продукт як своєї, так і чужої праці. Тому розрізняють два види приватної власності - трудову й нетрудову.Трудова приватна власність основана на власній праці власника або членів його сім'ї. Основною формою такого виду власності є дрібнотоварне фермерське, ремісниче, одноосібне господарство, де власник і робітник виступають в одній особі. Йому ж належить і вироблений продукт. Нетрудова приватна власність основана на використанні найманої (чужої) праці. Формами нетрудової приватної власності історично були рабовласницька, феодальна, приватно-капіталістичне господарство.

  1. Реформування відносин власності в перехідній економіці України. Роздержавлення та приватизація економіки в Україні.

З 91-го року в Україні розпочалися процеси реформув. відносин власності, гол. принципом побудови нової екон. системи став плюралізм відносин власності. Означені процеси проводились шляхом роздержавлення і приватизації. Роздерж. передбачає сукупність заходів направлених на зменшення монополії держави в економіці або зі зміною, або без зміни форм власності. Роздержавлення проводиться шляхом комерціалізації під-ств (зменш. опіки держави над під-твом, самост. відшкодув. власних затрат:оренда); корпоратизації (перетвор. держ. під-ств в акціонерні тов-тва) з правом викупу. Приватизація означає процесс передачі держ. власності в приватну, як окремим громадянам, так і юридичним особам. Приват. і роздерж. мали недоліки: 1)неврах. індивід. особл. під-ств; 2)формальний характер визнач. вартості обєктів приватизації; 3)недосконала процедура дія-сті під-ств у післяприватизац. період. Ці недоліки не дозволяли сформувати ефективних власників і здійснити ефективне управління приватизов. під-твами.

  1. Сутність та принципи ринкової організації економіки. Функції ринку.

Ринок - це сукупність соц.-економічних відносин, яка складається у процесі в-ва, розподілу і обліку товарів, а також руху грошових засобів.Ринок розвивався одночасно з розвитком товарного г-ва.Ринок діє за законами в-ва і основними з них є: -закон вартості; -закон попиту і пропозиції; -закон грошового обігу; -закон конкуренції.Ринок - це демократ. Тому, що він не ділить людей на окремі класи, соц. групи, а лише ділить всіх людей на дві групи: -покупців; -продавців.Суб'єктами ринку є: покупці і продавці.Кожен з них має свою мету на ринку.Покупці хочуть, як найдешевше купити якісний товар і мати max ефект від його споживання.Продавці хочуть, як найдорожче продати і отримати max можливий прибуток.Об'єктами ринку є гроші і товари.В якості товарів виступають предмети споживання, засоби в-ва, послуги, продукти інтелектуальної праці, інформації, зв’язок.А в якості грошей виступають усі платіжні і розрахункові грошові документи.

Ринок включає ІІІ осн. елементи: 1) ринок товарів і послуг; 2) ринок капіталу; 3) ринок робочої сили.

Функції ринку:- здійснює остаточне визначення вартості товару і встановлює ціну товару;- урівноважує ціни;

- забезпечує безперервний процес суспільного відтворення, і є його важливим етапом.;- стабілізує грошовий обіг, і сприяє його розвитку;- підтримує авторитет національної валюти;- має регулюючий вплив на економіку, тобто, сигналізує про появу диспропорцію між попитом і пропозицією і сприяє їх ліквідації.- має стимулюючий вплив на економіку, оскільки спонукає виробників до запровадження нової техніки і технології, з метою покращення якості та асортименту товарів.- сприяє розвитку конкуренції;- забезпечує споживачів необхідними товарами і товаровиробників необхідною сировиною і технікою...- сприяє формуванню ринкової моделі управління економікою, яка лише частково включає державне регулювання.