Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА РОБОТА Павлишин ГКЗ-10-2 редагована.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

1.2 Фізико-географічна і економічна характеристика об’єкту. Богородчанський район

Район знаходиться у західній частині Івано-Франківської області. Межує з Тисменицьким, Надвірнянським, Рожнятівським і Калуським районами. Район утворений 1939 року. Площа 0,799 тисяч кілометрів квадратних. Населення 70,1 тисяч чоловік.

У фізико-географічному плані територія району неоднорідна і поділяється на три ландшафтні зони: рівнинна, передгірська та гірська. Його найвища точка – гора Велика Сивуля, що має висоту 1836м. Район багатий на різноманітні природні ресурси. Тут є поклади таких корисних копалин, як нафта, природний газ, кухонна сіль, озокерит, торф, а також будівельні матеріали (гравій, камінь), гідромінеральні, лісові і рекреаційні ресурси.

Клімат помірно континентальний. Середня температура:січня — -5С. Квітня — +12С. Липня — +19С. Жовтня — +2С.

Річки району належать до басейну Дністра та Дніпра. В грунтовому покриві переважають опідзолені чорноземи і темно-сірі опідзолені та ясно-сірі лісові грунти; є лучні, лучно-болотні грунти. Загальна площа лісів становить 41,3 тис. га., що складає 52% площі району. Переважають дуб, граб, ясен, трапляється бук; з хвойних – сосна, ялина, модрина; ростуть також береза, осика, тополя, липа, у зниженнях – вільха, верба. Проводяться роботи по залісенню ярів та балок, в основному хвойними породами.

Промисловий комплекс району представлений підприємствами добувної, обробної промисловості та з виробництва і розподілення електроенергії, газу, тепла і води. Промисловий потенціал району утворюють підприємства: ТОВ «Богородчанський молокозавод», Солотвинське державне лісогосподарське підприємство, ДП завод «Промекс» ВАТ «Івано-Франківськпромприлад», Дзвиняцька філія ТОВ «Уніплит», ДП «Богородчанинафтогаз».

В економіці району провідне місце займає сільське господарство. Напрям господарства — вирощування зернових і технічних культур, тваринництво. Всього земельних угідь — 82 431 га, в тому числі орної землі — 17 318 га, лісів — 38 744 га, лук та пасовищ — 9939 га. В районі працює 14 колгоспів та 1 радгосп.

Об’єкти туризму – Ботанічний заказник, Манявський водоспад, грязевий вулкан.

1.3 Вивчення об’єкта в топографо-геодезичному відношенні

На Богородчанський об’єкт є топографічна карта масштабу 1:25000, номенклатура якої N-34-37-В-в. Карта є навчальна, стан місцевості на 2002 рік. Топографічна зйомка виконана 1974 року, оновлена в 2002 році польовими підрозділами МІН екоресурсів України. Видана в 2003 році. Головний населений пункт – Загоряни. Система прямокутних координат 1942 року. Балтійська система висот 1977 року. Суцільні горизонталі проведені через 5 метрів.

Виконане мною польове обстеження пунктів Державної геодезичної мережі України показало, що що на об’єкті зберігся пункт тріангуляції Федорівна 3 клас, ІІІ клас; за межами об’єкту збереглися такі пункти: пункт тріангуляції Діброва 3 клас, ІІІ клас і пункт тріангуляції Сож 3 клас, ІІІ клас.

Схема пілходу до пунктів тріангуляції:

  1. п. тр. Федорівна 3 кл., ІІІ кл.: с. Федорівна, в 0,8 км. на північ від школи; 0,15 км. на захід від школи до головної дороги 13(17)А; 0,8 км. по дорозі на північ; 0,05 км. на схід від дороги.

  1. п. тр. Діброва 3 кл. ІІІ кл.: с. Діброва, в 0,175 км. на північ від моста по головній дорозі; 0,8 км. на захід по головній дорозі; 0,275 км. на північ від ґрунтової дороги.

  1. п. тр. Сож 3 кл. ІІІ кл.: с. Биків, в 0,75 км. на пн-сх від паперової фабрики; в 0,70 км на пд.-зх від перехрестя повороту до воріт; в 0,1 км. на схід від польової дороги, на горбі.