Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсове конструювання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу Кафедра “Інформаційно – вимірювальної техніки”

С.П. Ващишак, В.В. Остапів

КОНСТРУЮВАННЯ ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАНЬ

КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ

Для студентів спеціальності

«Метрологія та вимірювальна техніка»

Івано-Франківськ

2008

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

С.П. Ващишак, В.В. Остапів

КОНСТРУЮВАННЯ ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАНЬ

КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ

2008

МВ 02040855-2052-2008

Ващишак С.П., Остапів В.В. Конструювання засобів вимірювань. Курсове проектування. – Івано-Франківськ: Факел, 2008. - 25 с.

Методичні вказівки "Курсове проектування" призначені для самостійної роботи студентів денної та заочної форм навчання при виконанні курсової роботи з дисципліни - "Конструювання засобів вимірювань". Методичні вказівки складені згідно з робочою програмою дисципліни для спеціальності "Метрологія та вимірювальна техніка".

У методичних вказівках сформульовано мету і завдання курсового проектування, розглянуто питання оформлення теоретичної і графічної частини, розроблено систему виконання, оцінювання та захисту курсової роботи.

Рецензент: кандидат технічних наук, професор кафедри "Методів та приладів контролю якості і сертифікації продукції" – Лютак Зеновій Петрович

Дане видання - власність ІФНТУНГ.

Забороняється тиражування та розповсюдження.

Зміст

Стор.

Вступ………………………………………………………4

  1. Мета і завдання курсового

проектування………………………………………….5

  1. Організація роботи над курсовою

роботою………………………………………………….6

  1. Тематика курсових робіт………………………..7

  2. Структура і зміст курсової роботи………….9

    1. Пояснювальна записка……………...........................10

    2. Графічна частина…………………………………….22

  3. Вимоги до оформлення курсової

роботи……………………………………………………22

  1. Захист курсової роботи…………………………24

Перелік рекомендованих джерел…………..24

Вступ

Сучасний фахівець з інформаційно-вимірювальної техніки крім ґрунтовних знань методів та способів вимірювань фізичних величин повинен вільно володіти сучасною інформаційно-вимірювальною технікою. Однак, бурхливий розвиток техніки призводить до створення все новіших моделей приладів, в яких широко використовуються мікропроцесори, програмовані логічні матриці, швидкодіючі аналогові та цифрові мікросхеми, мініатюрні діоди, транзистори, резистори та інші радіоелементи. Від взаємного розміщення цих елементів, їхнього впливу один на одного, температурних режимів та рівня завад напряму залежать працездатність приладу, рівень його похибок, маса та вартість. Тому фахівець з інформаційно-вимірювальної техніки повинен мати відповідні знання і практичні навики з розробки структурних, функціональних та принципових електричних схем, конструювання вузлів електровимірювальних приладів, розробки окремих блоків та деталей таких приладів, захисту їх від вібрації, перегрівання, електромагнітних завад, тощо.

В ході курсового проектування з дисципліни “Конструювання засобів вимірювань” студенти здобувають науковий досвід та конструкторські і проектні навички у розробці і створенні сучасних засобів вимірювальної техніки. При виконанні курсової роботи студент повинен використовувати набуті ним знання з освоєних дисциплін – фізики, вищої математики, хімії, основ метрології та вимірювальної техніки, електротехніки, основи електроніки, числових методів та програмування на ЕОМ, інженерної графіки та ін. в комплексі.

У цих вказівках розглянуто загальні вимоги до курсової роботи з дисципліни “Конструювання засобів вимірювань”, її змісту, порядку оформлення і захисту, приведені рекомендації з виконання проекту за двома можливими варіантами завдань: розробка конструкції засобу вимірювання на базі стандартної елементної бази і схемотехніки; розробка нестандартного засобу вимірювання того чи іншого технологічного параметру на базі мікромініатюрної елементної бази та оригінальних схемотехнічних рішень.