Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
билеты_tzh.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.32 Кб
Скачать

37. Організація діяльності друкованих змі.

Стаття 6 Закону Про друковані засоби мас. Інф. (пресу) в Україні (Всього про орган.діяльн. ЗМІ – з 6 по 33 статтю. Там і заява на реєстрацію, і як працювати журналісту, і гол.редактору…)

Діяльність друкованих засобів масової інформації - це збирання, творення, редагування, підготовка інформації до друку та видання друкованих засобів масової інформації з метою її поширення серед читачів.

Діяльність друкованих засобів масової інформації, спрямована на отримання прибутку, є підприємницькою діяльністю у цій сфері і здійснюється на основі цього Закону, Закону України "Про підприємництво" ( 698-12 ) та інших актів чинного законодавства України.

Діяльність друкованих засобів масової інформації забезпечується самостійністю її суб'єктів у всіх видах відносин, пов'язаних із здійсненням їх прав і обов'язків. Втручання в діяльність друкованих засобів масової інформації поза межами, визначеними цим Законом, забороняється.

Діяльність друкованих засобів масової інформації у сфері виробництва та розповсюдження реклами здійснюється відповідно до Закону України "Про рекламу" ( 270/96-ВР ). ( Статтю 6 доповнено частиною четвертою згідно із Законом N 70/97-ВР від 14.02.97)

Діяльність друкованих засобів масової інформації, пов'язана з передвиборною агітацією чи політичною рекламою під час виборчого процесу або процесу референдуму, провадиться з урахуванням вимог законодавства про вибори та референдуми. ( Статтю 6 доповнено частиною п'ятою згідно із Законом N 744-IV ( 744-15 ) від 15.05.2003)

Засновниками ЗМІ можуть бути:

- громадяни України, іноземці та особи без громадянства, не обмежені у цивільній правоздатності та цивільній дієздатності;

- юридичні особи України та інших держав;

- трудові колективи підприємств, установ і організацій на підставі відповідного рішення загальних зборів (конференції).

38. Основні види інформаційної діяльності.

Інформаційна діяльність – це сукупність дій, спрямованих на задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб і держави.

Стаття 14 Закону про інформацію: Основними видами iнформацiйної дiяльностi є одержання, використання, поширення та зберiгання iнформацiї.

Одержання iнф. - це набуття, придбання, накопичення вiдповiдно до чинного законодавства України документованої або публiчно оголошуваної iнформацiї громадянами, юридичними особами або державою.

Використання iнформацiї - це задоволення iнф. потреб громадян, юридичних осiб i держави.

Поширення iнф. - це розповсюдження, обнародування, реалiзацiя у встановленому законом порядку документованої або публiчно оголошуваної iнформацiї.

Зберiгання iнф. - це забезпечення належного стану iнформацiї та її матерiальних носiїв.

Одержання, використання, поширення та зберiгання документованої або публiчно оголошуваної iнформацiї здiйснюється у порядку, передбаченому цим Законом та iншими законодавчими актами в галузi iнформацiї.

39. Основні норми професійної етики журналіста.

Осн.норми проф..етики журналіста закріплені в етичному кодексі. 11 пунктів. Прийнятий на Х з'їзді Національної спілки журналістів України (квітень 2002 року)

Свобода слова в діяльності ЗМІ є одним з наважлив. інститутів демократії. Керуючись Загальною декларацією прав людини, Всесвітньою Хартією свободи преси ООН, Декларацією принципів поведінки журналіста МФЖ, Конституцією та чинним законодавством України, Кодекс професійної етики українського журналіста визначає основні морально-етичні орієнтири, яких журналіст має дотримуватися…

1. Головний обов'язок – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативної інф.. Бути об'єктивним, коректним, відповідальним за свою справу. Поширює і коментує лише ту інф., у правдивості якої переконаний…уникає неповноти або неточностей чи викривлень…

2. …не може вдаватися до протизаконних, некоректних способів одержання інформації, використовувати своє службове становище в особистих цілях. Хабар – тяжкий злочин. Поважає осіб, які надають йому інф., не розголошує джерел.

3. Має право відмовитися від виконання завдання редакції з підготовки та поширення власної інформації, якщо її зміст…суперечать його переконанням або пов'язані з порушенням норм професійної етики. В усіх інших випадках… за неправдиву інф.треба писати спростування

4. Уникати образ з приводу національних, расових, етичних та релігійних поглядів і почуттів людей… фіз.. недоліків чи хвороб людини, ненорм. лексики…виявляє особливу тактовність щодо дітей та неповнолітніх, протистоїть впливу культу насильства, жорстокості, порнографії.

5. Не втручається у судові справи, поки ведеться слідство, уникає характеристик людей, запідозрених у злочині, але вина яких не встановлена вироком суду. Не виключається право на жур. розслідування, пов'язане з подіями і фактами, що мають громадське звучання і покликані захищати інтереси суспільства та особи.

6. Дорожить власним авторитетом та репутацією, несе не лише юридичну, а й моральну відповідальність перед суспільством за правильність повідомлень і справедливість суджень, поширених за власним підписом, під псевдонімом чи анонімно, але з його відома та згоди.

7. Не має права ставити особисті інтереси понад усе. …. Привласнення чужих думок і творів, матеріалів частково чи повністю (плагіат) суперечить професійній етиці журналіста, є підставою для осуду його з боку колег.

8. Не піддається тискові владних структур, особливо, коли йому нав'язують чужу чи хибну думку, орієнтують на фальсифікацію фактів. … з метою наживи, самореклами, у кар'єристських цілях та керуючись прагненням догодити певним силам чи особам.

9. Покликаний постійно працювати над підвищенням власного фахового рівня, плекати свою основну зброю – слово, суворо дотримуватися конституційних норм функціонування української та інших мов в Україні, рішуче виступати проти фактів неповаги до державної мови, приниження її ролі та значення у житті суспільства.

10. Поважає і відстоює професійні права колег, дотримується норм і правил поведінки у редакційному колективі…Моральний обов'язок – допомога у фаховому становленні молодих журналістів… виявляти проф.. солідарність з колегами як в Україні, так і за її межами.

11. Порушення журналістом положень цього Кодексу піддається громадському осудові, розглядається на зборах редакційних колективів, у первинних організаціях Національної спілки журналістів та радами професійної етики, що створюються при правліннях регіональних організацій НСЖУ.