Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКТ_лекції_Розділ 4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

4. Умовне форматування

Внаслідок застосування формул і змінюваних табличних даних результати обрахунків теж стають змінними. При цьому вони можуть змінюватись в досить широких межах. Щоб покращити сприйняття змінюваних табличних даних, при створенні табличних документів може використовуватись специфічне виділення певних характерних табличних значень (мінімальних, максимальних, таких, що перевищують або не досягають певної межі тощо). Специфічне виділення комірки може бути шрифтовим, кольоровим, а також за допомогою границь. Зрозуміло, що за указаних умов специфічне виділення комірок повинно бути залежним від величини значень, які в цих комірках зберігаються. Потрібний результат досягається, так званим, умовним форматуванням.

Для виконання умовного форматування заданої комірки використовують команду Формат-Условное форматирование.... Внаслідок цього з’являється діалогове вікно Условное форматирование, яке містить три поля введення, що відповідають певній умові Условие 1.

Перше поле введення. Указує, що ми збираємось виконувати умовне форматування в залежності від значення, що міститься у заданій комірці. Тому в цьому полі слід вибрати варіант значение.

Друге поле введення. Використовується для вказівки умови форматування. Значення у заданій комірці буде форматуватись специфічно, якщо воно, наприклад, знаходиться между указаними значеннями, або равно указаному значенню, або больше указаного значення тощо. Відповідний варіант слід вибрати в цьому полі введенні.

Третє поле введення. Складається з однієї або з двох ділянок. В цьому полі указуються конкретні значення для порівняння у відповідності з вибраною умовою.

Тепер у діалоговому вікні Условное форматирование треба, натиснувши кнопку Формат..., отримати на екрані вікно Формат ячеек і вибрати в ньому специфічний формат виділення. При цьому є можливість указати накреслення і/або колір шрифта (вкладинка Шрифт), певний вигляд і/або колір зовнішньої границі комірки (вкладинка Граница), а також колір і/або візерунок заливки комірки (вкладинка Вид).

Натискуючи далі кнопку А также>>, ми отримуємо можливість указати до трьох умов форматування. Введення умов форматування завершується натискуванням кнопки OK.

Міністерство надзвичайних ситуацій україни

Академія пожежної безпекиім.Героїв Чорнобиля

Факультет пожежно-профілактичної діяльності

Кафедра вищої математики та інформаційних технологій

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

ВМ та ІТ

к.ф-м.н., доц.,

полковник с.ц.з.

_______ І.П. Частоколенко

“___”______2011р.

Навчальна дисципліна: Інформатика та комп’ютерна техніка

1-й курс (стаціонар, курсанти).

ЛЕКЦІЯ

Тема № 4. Табличний процесор Microsoft Excel.

Час: 54, з них 10 години лекцій, 24 години практичних занять, 20 годин самостійної роботи

Тема лекції: № 4.3 Побудова діаграм та графіків.

Навчальна мета: Розглянути теоретичний матеріал у відповідності з темою лекції.

Виховна мета: Переконання в необхідності вивчення матеріалу лекції для майбутньої професійної діяльності, формування матеріалістичного світогляду, виховання культури та дисципліни мислення.

Матеріально-методичне забезпечення: Дошка, крейда.

Розробив:

старший викладач

кафедри ВМ та ІТ О.М. Слободянюк

Лекція обговорена та схвалена на засіданні кафедри

Протокол №____від “__”_____________2011р.