Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТХМ метод 2010 - 1у_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
407.04 Кб
Скачать

Введення

З курсу «Основи проектування апаратів хімічних виробництв» студенти, що навчаються за напрямком підготовки 6.050502 «Інженерна механіка» варіативних частин: «Комп'ютерне проектування хіміко-технологічних комплексів», «Обладнання природоохоронних технологій» знайомі з конструктивними особливостями хімічних апаратів та умовами їх роботи, проектними та перевірочними міцністними розрахунками елементів конструкції.

Основним елементом конструкції апаратів є корпус, що складається, як правило, із кришки, обичайки, конічного днища, рубашки обігріву, ребер жорсткості, фланців кришок і стикувальних штуцерів. При виконанні курсової роботи студенти докладно знайомляться з основними особливостями проектування технологічних процесів перерахованих елементів. Відповідно до індивідуально заданих параметрів апарату виконують необхідні розрахунки для визначення конструктивних і технологічних параметрів, які необхідно забезпечити при виготовленні елементів апарату та при наступному збиранні. Розрахунок параметрів та вибір устаткування для виготовлення апарату рекомендується виконувати за умовами виготовлення при одиничному виробництві на підприємствах хімічного машинобудування.

У методичних вказівках наведена рекомендована послідовність, щодо, виконання розділів курсової роботи та надано рекомендації до виконання кожного розділу. Так як на різних підприємствах хімічного машинобудування є суттєві відмінності у веденні технологічної документації, при оформленні курсової роботи не передбачено складання технологічних карт. Допускається використання іншої літератури, крім зазначеної в переліку й оформлення окремих розділів курсової роботи за правилами оформлення прийнятими на конкретному підприємстві. При виконанні роботи допускаються відхилення від запропонованої послідовності, якщо вони не суперечать застосовуваним технологіям апаратобудування.

1. Рекомендації до виконання розділу "Аналіз вхідних даних"

У даному розділі виконують аналіз вхідних даних, що є результатом розрахунку апарата за завданням курсу «Основи проектування апаратів хімічних виробництв» (попередній семестр). Основними вихідними даними є:

  • матеріал апарата,

  • діаметр апарата,

  • діаметр рубашки обігріву,

  • довжина циліндричної частини,

  • кут конічного днища,

  • характеристики фланців,

  • товщина стінки апарата,

  • товщина стінки рубашки обігріву,

  • товщина стінки конічного днища,

  • товщина стінки еліптичної кришки,

  • тип апарата (горизонтальний, вертикальний).

Інші необхідні вихідні дані приймаються при виконання курсової роботи з відповідним обґрунтуванням.

2. Рекомендації до виконання розділу "Попередній вибір заготівок"

Необхідно представити ескіз апарата із зазначенням всіх складових елементів, що необхідно виготовити, та кожному елементові присвоїти шифр. Попередньо вибрати тип заготівок для кожного елемента (напр. лиття, листовий прокат, профільний прокат і т.д.). Дані зручніше представити у вигляді таблиці (табл. 1.1).

Таблиця 1.1.

До аналізу вихідних даних

Позиція за ескізом

Найменування елемента

Шифр елемента

Заготівка

Кількість

Для однотипних операцій при виконанні відповідних розділів курсової роботи необхідно перелічити шифр всіх заготівок, над якими здійснюється дана операція.