Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
26.44 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ТРАНСПОРТНОГО ПРАВА І ЛОГІСТИКИ

Курсова робота

На тему: «Оцінка пріоритетів операторів ринку перевезень пасажирів автомобілями-таксі (Абсолют,Панда та Лімузин) за методом аналізу ієрархій»

Виконав:

Студент групи ЛГ-II-1

Скоріков Д.О.

Перевірив викладач:

Воркут Т.А.

Київ-2012

План

Вступ

1. Побудова багатоцільової моделі вибору постачальників логістичних послу,а самеоператорів ринку таксі.

1.1 Обґрунтування системи критеріїв вибору операторів таксі.

1.2. Формування багаторівневої ієрархії структури вибору операторів ринку виборутаксі.

2. Визначення пріоритетності операторів ринку таксі.

2.1. Порівняння елементів ієрархії та визначення вагових коефіцієнтів за рівнямиієрархії.

2.2. Визначення пріоритетності операторів ринку таксі.

Висновки до другого розділу

Загальні висновки

Література

Вступ

При залучені до логістичного обслуговування виробничого (торгівельного)підприємства третьої сторони постає задача оцінки і вибору постачальниківлогістичних послуг. Сутність задачі визначення функціональних постачальниківтранспортних послуг полягає у виборі найкращого, або обмежено малої кількостінайкращих, в довгостроковому періоді за встановленими критеріями.

Вибір кінцевого єдиного компромісного рішення з урахуванням різноманітнихкритеріїв є достатньо складним завданням при плануванні та прийнятті рішень.

Загальні вимоги до параметрів транспортного обслуговування встановлюютьсялогістичною стратегією як власне даного підприємства, так і тих ланцюгів постачань,в яких останнє діє.

Розділ 1. Побудова багатоцільової моделі вибору постачальників логістичнихпослуг, а саме операторів ринку таксі.

1.1 Обгрунтування система критеріїв вибору операторів ринку таксі.

В умовах вибору критеріїв, за якими визначають функціональні постачальникитранспортних послуг, відбувається деталізація загальних вимог до параметрівтранспортного обслуговування.

На практиці для вирішення цієї задачі може застосовуватися метод експертногоопитування, в рамках реалізації якогопередбачається проходження чотирьох етапів.

На першому етапі визначаються експерти, які мають бути залучені до опитування.Вибір

критеріїв визначення функціональних постачальників щодо транспортногообслуговування (а саме операторів таксі) проводиться за трьома категоріямипоказників: 1) якість обслуговування2) витрати 3) додаткові послуги.

До опитування відносно кожної категорії показників доцільно залучати споживачівпродукції. На другому етапі передбачається вибір методу проведення опитування ірозробка анкет. Даний етап доцільно розбити на два підетапи. Мета проведенняпершого

ідентифікація переліку показників, які потенційно можуть враховуватися при виборі

постачальників транспортних послуг. В першому турі опитування передбачаєтьсяпроводити за анкетою, яка містить, крім питань загального характеру, питання: якіпоказники роботи постачальників послуг по доставці піци слід приймати до увагипри виборі зазначених постачальників? Відповідь на це питання пропонується дати вдовільній формі. На основі отриманих від експертів відповідей складається перелікпоказників, які, на думку опитуваних, є важливими. При цьому виключаютьсяформулювання, які дублюють одне одного, або є залежними (один критерій зазмістом охоплює інший). В другому, кожному з експертів, визначених на першомуетапі опитування, пропонується упорядкувати показники, які представлені у вищезгадуваному переліку.

Можна очікувати, що, виходячи з постановки задачі, опитувані матимуть труднощівідносно точного розташування показників в порядку значущості. Тому доцільноздійснювати з використанням методу попарних порівнянь. На четвертому етапі, заданими статистичної обробки результатів опитування, має бути прийнято остаточнерішення відносно того, які показники визначення постачальників щодотранспортного обслуговування складуть відповідну систему критеріїв. До критеріїв врамках ідентифікованих категорій включаються показники, які отримали високий, вмежах встановленого діапазону, ранг.

Наступна задача – оцінити пріоритетність постачальників за показниками,ідентифікованими за результатами вирішення першої задачі за критерії.

Шляхом опитування споживачів послуги таксі, мною були визначені наступні категоріїкритеріїв оцінки операторів таксі:

  • Якість виконання, що включає такі критерії:

  • швидкість подачі авто;

  • своєчасність;

  • Витрати, включає такі критерії:

  • ціна за км;

  • знижки;

  • Додаткові послуги,включає такі критерії:

  • Наявність елітних авто;

  • Самостійне керування авто;

В умовах визначення пріоритетності функціональних постачальників наданнятранспортних послуг використаємо метод аналізу ієрархії (МАІ), який бувзапропонований Т.Л. Сааті для обґрунтування процесів прийняттябагатокритеріальних рішень. Цей метод набув широкого розповсюдження востаннє десятиріччя. Згідно з цим методом вибір пріоритетних рішень здійснюєтьсяза допомогою парних порівнянь. Для представлення результатів оцінок укількісному виразі Т.Сааті вводить шкалу парних порівнянь (таблиця 1). Згідно з цієюшкалою нас не цікавитиме відсутність фізичних чи об'єктивних одиниць виміру.Основною перевагою цього методу є те, що він є безрозмірним і не виникаєпроблем при приведенні до однакових одиниць виміру.

Правомірність цієї шкали доведена теоретично і практично при порівнянні з багатьмаіншими відомими даними. Досвід показав, що при проведенні парних порівнянь, восновному, ставляться запитання: "Який з елементів є важливішим? Який найвірогідніший? Який з них найпривабливіший?".

МАІ ґрунтується на принципі ідентичності та декомпозиції і включає процедуриможливих тверджень пріоритетності критеріїв та вибору альтернатив.

Принцип ідентичності та декомпозиції передбачає структурування проблеми увигляді ієрархії і мережі як першого етапу методу аналізу ієрархії.

Останнім рівнем ієрархії дерева є «листя» — рівень, на якому знаходяться, власне,альтернативи. А передостаннім з ними зв’язаними – рівень критеріїв оцінюванняякості альтернатив. Вищі рівні відображають агреговані критерії та аспекти проблеми,а корені від дерева — відповідають проблемі, що повинна бути розв’язана.Перевагою цього методу є те, що за його допомогою можна досить детальновивчити проблему та всі можливі варіанти її вирішення. Недолік — недостатняточність.

Таблиця 1. Шкала парних порівнянь Т.Сааті

Відноснаважливість(бали)

Визначення

Пояснення

1

однакова важливість

обидва елементи вносятьоднаковий вклад

3

один елемент трохи важливіший задругий

досвід дозволяєпоставити один елементтрохи вище за другий

5

суттєва перевага

досвід дозволяєвстановити безумовнуперевагу одного наддругим

7

значна перевага

один елемент настількиважливіший за другий, щоє практично значимим

9

абсолютна перевага одного над другим

очевидність перевагипідтверджується

більшістю

2,4,6,8

проміжні оцінки між сусіднімитвердженнями

компромісне рішення

оберненівеличини чисел,наведених вище

якщо при порівнянні одного елемента здругим, отримане одне з вищевказанихчисел (1-9), то при порівнянні другого 3першим, матимемо обернену величину

MAI полягає в декомпозиції (розкладанні) проблеми на все більш прості складовічастини і подальшій обробці послідовності тверджень особи, яка приймає рішення,за допомогою парних порівнянь. В результаті може бути виражений відноснийступінь взаємодії в ієрархії. Ці твердження потім виражаються чисельно.

MAI включає процедури синтезу багатьох тверджень, отримання пріоритетностікритеріїв та знаходження альтернативних рішень. Важливим є те, що отримані такимчином значення є оцінками в шкалі відношень, але відповідають так званим"жорстким" оцінкам.

Вирішення проблеми - процес поетапного становлення пріоритетів. На першому етапівиявляють найбільш важливі елементи проблеми, на другому — найкращий спосібперевірки тверджень та оцінки елементів. Весь процес підлягає перевірці тапереосмисленню доти, доки не буде встановлено, що він охопив усі важливіхарактеристики вирішення проблеми.

Отже, перший крок MAI полягає в декомпозиції та представленні задачі в ієрархічнійформі. Ми розглядаємо домінантні ієрархії, які будуються з вершини (мета - з точкизору управління) через проміжні рівні (критерії, від яких залежать наступні рівні) донайнижчого рівня, який є, зазвичай, переліком альтернатив. Ієрархія вважаєтьсяповною, якщо кожен елемент заданого рівня функціонує як критерій для всіхелементів рівня, що стоїть нижче. Тобто ієрархія може бути поділена на під ієрархії,що мають спільним найвищий елемент. Закон ієрархічної безперервності вимагає,щоб елементи нижчого рівня були попарно зрівняні відносно елементів наступногорівня і т. д. до вершини ієрархії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]