Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_OET.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Тема 2 Суспільне виробництво. Фактори виробництва

  1. Суспільне виробництво і його структура.

  2. Фактори виробництва.

  3. Центральні проблеми економічної організації. Закон рідкості.

  4. Технологічний вибір в суспільстві. Зростаючі витрати.

Суспільне виробництво – це сукупність всіх сфер діяльності людей, які забезпечують стабільне функціонування суспільства. Воно включає дві основні сфери: матеріальне виробництво і нематеріальне виробництво.

Матеріальне виробництво – це сфера діяльності людей, результатом якої є конкретні матеріальні блага чи матеріальні послуги. Воно включає промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт і зв’язок, торгівлю, громадське харчування, комунальне обслуговування та ін.

Нематеріальне виробництво включає освіту і науку, охорону здоров’я, культуру і мистецтво, а також оборону та управління, тобто це сфера людської діяльності, результатами якої виступають нематеріальні блага та нематеріальні послуги.

Процес виробництва не може припинятися навіть на короткий проміжок часу. Безперервність процесу виробництва називається відтворенням. Розрізняють просте відтворення – коли обсяг виробництва є незмінним; розширене – коли обсяг виробництва зростає, тобто коли має місце економічне зростання, і спадне, коли обсяг виробництва понижується.

Фактори виробництва включають:

  • працю – це цілеспрямована діяльність людини, використання її фізичних та розумових здібностей у процесі виробництва;

  • землю – це всі блага природи, які використовуються в процесі виробництва. Земля як економічний ресурс розглядається з трьох позицій: вона є безпосереднім фактором виробництва у сільському господарстві; вона є джерелом всіх сировинних ресурсів; вона є місцем розташування всіх об’єктів суспільного виробництва;

  • капітал – створені людиною ресурси (будівлі, машини, устаткування тощо), що використовуються для виробництва товарів і послуг, тобто блага, які опосередковано задовольняють людські потреби;

  • підприємницькі здібності (хист) – здатність людини організувати поєднання ресурсів для виробництва матеріальних благ, ухвалювати відповідні рішення, здійснювати інновації та йти на ризик.

Суспільне виробництво є джерелом задоволення тих чи інших потреб. Потреба – це відчуття нестачі того, що необхідне для підтримання життєдіяльності людської особистості. Потреби дуже різноманітні: характерною особливістю є те, що вони у своїй сукупності безмежні, тобто матеріальні потреби в товарах і послугах повністю задовольнити неможливо. Це обумовлено тим, що всі економічні ресурси або фактори виробництва, володіють однією загальною корінною властивістю: вони рідкісні, тобто кількість їх є обмежена. В цьому і полягає суть закону рідкості.

Виходячи із безмежності потреб і обмеженості ресурсів, перед будь-якою економічною системою постають три фундаментальні проблеми, що потребують вирішення:

  • по-перше, Що і скільки потрібно виробляти? Який набір товарів і послуг і в якому обсязі може найповніше задовольнити потреби суспільства?;

  • по-друге, Як цей обсяг продукції слід виробляти? Як треба організувати виробництво, які при цьому застосовувати фактори виробництва?;

  • по-третє: Для кого повинна вироблятись ця продукція? Як повинна вона розподілятися серед споживачів?

Вирішення даних проблем обумовлює технологічний вибір.

Технологічний вибір відображає розподіл обмежених ресурсів між виробництвом необхідних товарів і послуг з метою максимального задоволення потреб суспільства. На графіку технологічний вибір зображується кривою трансформації (виробничих можливостей).

Крива виробничих можливостей – це крива, яка показує різні комбінації двох альтернативних товарів, які може виробляти економіка за повної зайнятості і повного обсягу виробництва з незмінної кількості ресурсів та із незмінною технологією.

Обмеженість ресурсів обумовлює необхідність обрати альтернативи (інші напрямки) їх застосування.

Альтернативна вартість (затрати) – це та кількість одного продукту, від якої необхідно відмовитися, щоб отримати певну кількість іншого продукту. Для альтернативної вартості характерна дія закону зростання альтернативної вартості (що обумовлює випуклу форму кривої трансформації).

Закон зростання альтернативної вартості (затрат) означає, що в міру того, як кількість виробленого продукту збільшується, альтернативна вартість виробництва додаткової одиниці продукту збільшується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]