Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-61_finansove.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать
  1. Пон фін системи Укр. Та її склад

Фінансова система розуміється в 2 значеннях:

  1. Це сукупність фінансових відносин, структурованих по окремих ланках (інститутах)

  2. Це сукупність державних органів, наділених повноваженнями в сфері фінансової діяльності.

Фінансова система – це сукупність і взаємозв’язок різних фінансових інститутів (ланок) об’єднаних між собою рисами спільності форм та методів формування, розподілу, використання грошових фондів, а також їх спільністю правового регулювання.

Складові фінансової системи України:

  • Бюджетні фонди ( це цільові фонди а саме державний бюджет) Державний бюджет - це найбільший централізований фонд коштів, що перебуває у розпорядженні уряду, який виконує державну політику. За його допомогою уряд концентрує у своїх руках значну частину національного доходу, що перерозподіляється фінансовими методами. Саме у цій ланці фінансової системи зосереджуються найбільші доходи та найважливіші у політичному та економічному відношенні загальнодержавні видатки. У державному бюджеті органічно пов'язані основні фінансові інститути - податки, позики й видатки.

  • Публічні позабюджетні цільові фонди (пенсійний фонд України, фонди соціального страхування, фонд гарантування вкладів фізичних осіб). Переважно кошти, що надходять до таких фондів, спрямовані на підтримання соціальної політики держави - забезпечення зайнятості населення, державного страхування у разі безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, тощо.

  • Децентралізовані фонди ( фонд обігових коштів, фінанси суб’єктів господарювання). Фінанси підприємств як відособлені грошові фонди пов’язані з формуванням, розподілом і використанням коштів підприємств. Вони є основою децентралізованих фінансів. Характеризуючи їх як ланку фінансової системи, слід враховувати таке. Фінанси державних підприємств безумовно є складовою фінансової системи, характеризуються публічним змістом і регулюванням, а недержавних підприємств належать до фінансової системи лише тією мірою, якою пов’язані з реалізацією імперативних обов’язків з формування державних грошових фондів (наприклад, кошти підприємств, за рахунок яких сплачуються податки).

  • Кредитна система ( державний і муніципальний) Кредитна система охоплює як державне, так і банківське кредитування. І хоч основні риси кредиту (відплатність, строковість, поворотність, забезпеченість) є однаковими для цих двох форм, ототожнювати їх у жодному разі не можна. Якщо державний кредит є безумовною сферою публічного регулювання, в якому держава виступає позичальником коштів на визначені цілі й у специфічній формі, то банківське кредитування досить специфічно входить у фінансову систему. Його фінансово-правовий аспект стосується тільки тих відносин, що охоплюють і регулюють рух державних коштів, за винятком диспозитивних, цивільно-правових аспектів банківського кредитування.

  • Фонди державних кредитних установ

  • Державне обов’язкове страхування. Обов’язкове державне страхування пов’язане з розподілом і перерозподілом частини сукупного суспільного продукту, спрямуванням коштів на виплату пенсій і т. ін. Державне страхування виступає формою утворення і використання цільових грошових фондів, призначених на соціальні, запобіжні та інші цілі.

Також вчені в галузі фінансового права фінансову правову систему поділяють на дві підсистеми, а саме: 1) державні та місцеві централізовані та децентралізовані фонди коштів, 2)фінанси суб’єктів господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]