Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_politekonomiya.222docx.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
109.84 Кб
Скачать

46,Економічні функції держави

Економічна діяльність держави реалізується в сукупності конкретних видів діяльності, тобто функцій. Функції класифікують за певними ознаками, видами і цілями діяльності, за джерелами фінансування, за характером заходів (економічні, адміністративні, стимулюючі, обмежені, національні тощо), за обсягом і розподілом діяльності (уся економіка чи певна сфера, довгострокові і короткострокові) і т. ін.

Найбільш розповсюдженою є класифікація за сферою дії: внутрішні і зовнішні функції. Внутрішні функції — це напрями діяльності держави щодо суспільства в економічній, політичній, ідеологічній, соціальній та інших сферах. Зовнішні функції — це напрями діяльності щодо інших держав у сфері забезпечення економічних інтересів даної держави і суспільства.

Базовою характеристикою для класифікації функцій є вид діяльності. У кожному конкретному виді діяльності певним чином присутні і поєднуються характеристики різних видів діяльності.

Складність завдань, що постають перед державою, визначають і множинність функцій, через які реалізується діяльність держави. Скласти певний перелік функцій держави неможливо. Водночас є основні функції держави, які забезпечують нормальне функціонування і розвиток економіки.

Трансформаційні процеси переходу від централізовано-планової до соціально орієнтованої ринкової моделі функціонування і розвитку національної економіки об’єктивно вимагають адекватних цілеспрямованих дій з боку держави, яка в перехідних умовах виконує крім загальних функцій цілий ряд специфічних.

До специфічних функцій перехідного періоду можна віднести такі:

- розробка і здійснення стратегії соціально-економічного розвитку країни;

- структурно-технологічні, інституціональні та інші перетворення, визначення місця і ролі країни в системі геоекономічних відносин;

- цілеспрямоване формування державного сектору економіки;

- розподіл і перерозподіл певної частини валового внутрішнього продукту (ВВП);

- національне регулювання економічних і соціальних процесів;

- проведення гнучкої зовнішньоекономічної політики;

- створення загальної законодавчої і правової бази для суб’єктів ринкової економіки

55.Вплив глобалізації на Україну

Глобалізація – це всезагальний, такий. що охоплює всю земну кулю, складний багатогранний процес.

держава, як гарант економічної самодостатності України, зобов’язана: створити незалежні умови для розвитку та зміцнення національного капіталу; забезпечити контроль над національними природними ресурсами

Серйозними викликами для нашої держави є:

1.Нинішній світовий інституційний порядок, сприяє зростанню соціально-економічних асиметрій глобального розвитку та поглиблює суперечності між розвиненим центром і перефирією світового господарства.

2.Загрози техноболізму: з одного боку, цей процес супроводжується фантастичним злетом інноваційних технологій та інтенсивним міждержавним науково-технічним обміном, а з другого-підриває техніко-технологічну базу країн, оскільки національні держави втрачають ефективний контроль за власним науково-технічним потенціалом, який гарантує стабільність промислового розвитку країн і їх незалежність від непередбачуваних зовнішніх чинників.

Україна,як і будь-яка розвинута держава не може існувати в технологічному вакуумі і повинна як найефективніше розвивати свою науково-технічну індустрію, використовуючи кращі світові надбання.

3.За умов глобалізації світогосподарських зв’язків сфера фінансів, як наймобільніша ланка суспільного відтворення, набуває зростаючої макроекономічної політики.

4.Дифіцит паливно-енергетичних ресурсів.

5.Інформаційна революція з її тотальним впливом на всі сфери суспільного життя. Разом з позитивними моментами інформаційна ера несе з собою зростання технологічного безробіття, знищення певних робочих місць і навіть професій через автоматизацію та механізацію.их кадрів з усього світу,

Важливим аспектом інформаційної безпеки є недопущення несанкціонованого втручання до інформації.

6. За умов глобалізації розвинуті країни та ТНК стають потужними центрами залучення найосвідченіших, професійно підготовлених кадрів з усього світу( зокрема і України), «знекровлюючи» трудовий потенціал багатьох країн у його найбільш кваліфікованій частині

7.Існує нагальна необхідність у реалізації комплексу заходів щодо забезпечення надійної системи екологічної безпеки в країні.

На сьогодні глобального характеру набули проблеми зміни клімату, руйнування озонового шару землі, забруднення води й атмосферного повітря, стихійних природних лих, збереження біологічного різноманіття та природної спадщини людства.

Перелік графічних моделей

  1. Крива ринкового попиту

  2. Крива ринкової пропозиції

  3. Крива зрушення попиту внаслідок впливу на неї нецінових факторів

  4. Ринкова рівновага попиту і пропозиції

  5. Види еластичності попиту

  6. Види еластичності пропозиції

  7. Постійні, змінні та загальні (валові) витрати підприємства

  8. Середні витрати підприємства

  9. Крива А. Лаффера

  10. Класична схема ділового циклу

  11. Схема сучасного економічного циклу

  12. Крива виробничих можливостей

  13. Крива Лоренца

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]