Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота 15 тема 20.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
32.45 Кб
Скачать

Економічний аналіз.

Економічний аналіз досліджує розвиток в майбутньому продуктивних сил в їх взаємозв’язку (структура, обсяги і темпи росту виробництва продукції, промисловий та споживчий попит, фондо- і енергоозброєність праці і її продуктивність, потреби в основних фондах, їх структуру і необхідні для їх розширення капіталовкладення, величину і структуру затрат на підготовку виробництва і виробництво продукції і т.д.), і здійснює науково-технічний прогноз, який відображає можливі варіанти технічних засобів, їх майбутні параметри, номенклатуру застосовуваних матеріалів, експлуатаційні характеристики в світлі найновіших наукових досягнень і очікуваних відкриттів.

5. Пасивні та активні операції НБУ.(Здибель)

Всі операції Національного банку України можуть бути розділені на дві групи: пасивні — операції зі створення та залучення ресурсів — та активні — операції з розміщення створених і залучених ресурсів. Активні й пасивні операції Національного банку відображаються в його балансі. Наведемо для прикладу баланс Національного банку України станом на 1 жовтня 2007 року .

Найбільш вагомими джерелами ресурсів Національного банку є такі:

1) готівка в обігу — 57,6 %;

2) кошти банків та інших клієнтів — 25,3 %;

3) кошти Міжнародного Валютного Фонду — 7,3 %;

4) капітал і резерви — 7,5 %.

Розміщення ресурсів Національного банку України здійснювалось за такими основними напрямками:

1) надані кредити — всього 0,9 % активів;

2) вкладення в цінні папери — 36,1 %;

3) вимоги до Міжнародного Валютного Фонду — 5,9 %;

4) розміщені кошти та депозити — 49,5 %.

Таким чином, до основних пасивних операцій Національного банку України належать залучення коштів від міжнародних фінансових організацій, емісія банкнот, вклади банківських установ, формування капіталу і резервів.

Основними активними операціями є розміщення коштів на депозити, фінансування міжнародних фінансових організацій, інвестиції в цінні папери.

Активні та пасивні операції нбу, встановлення нбу процентних ставок за ними на 24.06.2009 року.

Національний банк України (НБУ) на своєму офіційному сайті повідомив про проведення активних та пасивних операцій НБУ та встановлення процентних ставок за ними. Національний банк України відповідно до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України, затвердженого постановою Правління НБУ від 30.04.2009 № 259 повідомляє про проведення активних та пасивних операцій 24.06.2009 року. З надання кредитів овернайт: - під забезпечення (державними облігаціями України) у розмірі 16,0 % річних; - без забезпечення (бланковий) у розмірі 18,0 % річних; а також проведення тендерів з розміщення депозитних сертифікатів Національним банком України (НБУ) на термін: - 3 дні у розмірі не вище 0,6 % річних; - 14 днів у розмірі не вище 6,0 % річних; - 21 день у розмірі не вище 8,0 % річних.