Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота 1 Основні етапи розвитку світ...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
570.37 Кб
Скачать

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

До програми курсу «Культурологія » навчальною програмою відведено кількість годин в межах: спеціальності:

«Бухгалтерський облік»-16 год., «Експлуатація техніки промислового рибальства та аквакультура»- 45 год. (39 набір студентів 2010 року),

«Рибництво та аквакультура»- 24 год.,

«Зберігання, консервування та переробка риби і морепродуктів»- 24 год.

Самостійна робота складається з двох частин згідно розділів навчальної програми: «Основні етапи розвитку світової культури» і «Історія становлення української культури».

Самостійні роботи складені таким чином., що студенти мають можливість познайомитись з теоретичним матеріалом розділів «Основні етапи становлення світової культури» та «Історія Української культури» під час занять та продовжити вивчення самостійно.

Зміст самостійної роботи включає: матеріали теоретичного змісту(теоретичне обгрунтування), питання для самоконтролю, контрольні питання та індивідуальні завдання. До самостійної роботи студентів також включається робота з підготовки до семінарського заняття(реферативні повідомлення, додаткова інформація з теми, підбір ілюстративного, відео, аудіо матеріалів.)

Виконання самостійної роботи передбачає використання та опрацьовування студентами довідкової літератури, матеріалів періодичних видань, інформації мережі Internet.

Самостійна робота виконується згідно норм ЄСКД щодо оформлення документації. Об’єм роботи має не перевищувати 5-6 сторінок. Здається викладачеві на перевірку на останньому заняття розділу. захист роботи відбувається на консультації проводиться у вигляді тестових завдань чи в ході індивідуальної бесіди.

Самостійна робота зараховується, якщо:

  • студент проявив бажання виконати індивідуальну роботу за завданням викладача (якій передує консультація, обговорення літератури, форми контролю, презентації);

  • брав участь в проведенні загальнотехнікумівського заходу з дисципліни;

  • брав участь в проведенні заміської екскурсії з відвідуванням музею та театру.

  • Оцінка за самостійну роботу виставляється в журнал в окрему графу «самостійна робота».

ПЕРЕЛІК САМОСТІЙНИХ РОБІТ

№ з/п

Тема самостійної роботи

Кількість годин для спеціальностей

Рибництво та аквакультура

Бухгалтерський облік

Експлуатація техніки промислового рибальства та аквакультури

Зберігання, консервування та переробка риби і морепродуктів

н/п

2010

н/п

2011

1

«Основні етапи розвитку світової культури»

12

6

20

19

8

2

«Історія становлення української культури».

12

10

25

20

16

всього

24

16

45

39

24

Самостійна робота № 1 (10 год.)

ТЕМА: Основні етапи становлення світової культури

Тема1.1 Культура Стародавнього Сходу (3 години)

Тема 1.2 Культура Стародавнього Китаю та Індії.

Тема 1.3 Антична культура. Культура Стародавнього Риму

1.1 Стародавні цивілізації 3-4 тисячоліття до н.е. на територіях Передньої Азії: Вавилон, Шумер, Єгипет, Ассирія, Урарту. Вплив географічних чинників на процес зародження , становлення та розвиток цивілізацій.

Мета: познайомити студентів з особливостями виникнення стародавніх цивілізацій Месопотамії, з особливостями шумеро-вавилонської культури;

навчити аналізувати культурні пам'ятки Вавилону, Шумер, Ассирії, Урарту, Палестини; наукові відкриття, визначати вплив географічних чинників на процес зародження, становлення й розвиток цивілізацій

ЛІТЕРАТУРА:

1 Історія світової та вітчизняної культури: підручник для вищ.закладів освіти/ В.А.Греченко, І.В.Чорний, В.А.Кушнерук, В.А.Режко.- К.:Літера ЛТД, 2010.-480 с.

2 Шейко В.М. , Гаврюшенко О.А., Кравченко О.В. Історія світової культури: Навч.посібник/Наук.ред.В.М.Шейко.-К.: Кондор, 2006.-408 с.

3 Методичні матеріали «Історія костюму.»Історія та правознавство.Науково-методичний.

ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ

Захоплюючий світ старовини полонить уяву сучасної людини пам'ятками ранніх цивілізацій. Стародавні культури підіймались до незвичайних висот, що дивували своїх сучасників красою, надовго ставали носіями людського прогресу, та минали віки – і вони з різних причин гинули. Але культура жила: інші народи підхоплювали естафету розвитку, наповнювали культуру новим змістом і вона знову розквітала, щоб чарувати своєю довершеністю, а з плином часу також ішла у небуття. Чим далі ми проникаємо у глибінь віків, тим більше спостерігаємо локальність окремих цивілізацій і культур. Очевидно, серед них були й такі, що зароджувались і гинули замкнуто, залишивши після себе в степах, пустелях лише кам'яні фрагменти з загадковими написами.

У стародавніх цивілізаціях та їх культурах ще багато нерозшифрованого, невивченого. Яка культура була, наприклад, у захі­дній півкулі планети в сиву давнину? Культура майя досліджена лише у її пізньому періоді, хоч вона мала довгу історію, сліди її загублені. На території Мексики відкрито піраміду, що була похована під потоками лави вулкана, виверження якого, як визначили геологи, сталося вісім тисяч років тому. Отже, у західній півкулі існували культури, можливо, стародавніші, ніж у східній, але вони загинули, не залишивши після себе помітного сліду.

Новіші зі стародавніх цивілізацій, які досліджені наукою, що виникли у IV тисячолітті до н. є. на територіях Передньої Азіі та Північно-Східної Африки: Вавілон, Шумер, Єгипет, Ассирія, Урарту й ін.

Дивними оазисами в долинах річок виникали ці перші держави-деспотії. Економіка їхня трималась на общинному землекористуванні, яке подекуди збереглося до наших днів. Цікаво, що саме в цей час панування рабства й особистої деспотії царів та фараонів зводяться величезні храми, палаци, гробниці, піраміди, які вражають своїми розмірами.

Перехід людини від первіснообщинного ладу до заснованої на рабстві цивілізації був гігантським переворотом. Який дав людині зрозуміти свою силу над природою. Люди стали творити культуру «другу природу» _ будували іригаційні споруди, обробляли метали, подорожували морями, склали карту зоряного неба, клали основи медицини, математики, геометрії, астрономії. Але стародавня цивілізація мала й свою протилежну сторону. Рабство принесло страшне гноблення людини людиною. Царі, фараони, царі, жерці, вища знать упивалися необмеженою владою над підлеглими, а тим більше над рабами. Кожен цар, фараон оголошував себе сином Божим, створював міф про свою надприродну могутність, загадкову силу, порівнювану хіба що зі стихійними силами. У цьому також було джерело художньої уяви стародавнього митця, який будував палац чи піраміду відповідно до могутності володаря, зображуючи його в гігантських розмірах, надаючи йому рис таємничості.

Вся архітектоніка уявлень про світ та смисл життя, а також почуттів і переживань, характерних для стародавніх культур, знайшла витончене втілення у цивілізації Стародавнього Єгипту.

Культура Месопотамії. Месопотамська цивілізація виникла на Близькому Сході, на території сучасного Іраку, між ріками Тигр і Євфрат, у IV тисячолітті до н. є. На півдні Месопотамії, де роками провадилось іригаційне сільське господарство, розквітали прадавні міста-держави Ур, Урук, Кіш, Еріду, Ларса, Ніппур гаш, Умма та ін. Розквіт цих міст називають золотим віком стародавньої держави шумерів. Це справедливо і в прямому, метафоричному розумінні: тут вироблялися з золота пре; найрізноманітнішого побутового призначення та зброя; кулі шумерів справила величезний вплив на подальший прогрес не тільки Месопотамії, а й усього людства. Шумерам належали важливі відкриття: вони першими навчились виготовляти кольорове скло та бронзу, винайшли колесо і клинописне письмо, створили першу професійну армію, склали перші правові кодекси, в шли арифметику, в основі якої лежала позиційна система чисел. Світ духовної культури шумерів заснований на міфології дина створена з глини, замішана на божій крові; її призначення працювати на богів і їсти ту їжу, яку вони чомусь не споживали. Всесвіт — божественна держава, в якій усе побудоване наявності. життя, які згодом увійшли до релігійних уявлень народів Передньої Азії, а пізніше — в її сюжети.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1 Де і коли зародилась шумеро-вавилонська культура?

2 Що представляла собою система релігійних поглядів та як вона впливала на особистість?

3 Як формувались наукові відкриття цивілізацій Передньої Азії в 3-4 тисячолітті?

4 Які архітектурні пам’ятники Стародавнього Сходу є гідним доказом величі людської уяви Всесвіту?

5 Які риси скульптури характерні для цивілізацій Близького Сходу (на прикладі культури одної держави)?

ІНДИВІДУАЛЬНЫ ЗАВДАННЯ

Варіант 1

1 Як формувалась стародавня цивілізація Вавилон?

2 Розкажіть про головну писемну пам’ятку давньоєврейської культури.

3 Вавилонська архітектура та скульптура. Які їх ознаки? Дайте анотацію (за вибором)

4 Що вкладали поняття: «Пам’ятай про смерть» шумери?

Варіант 2

1 Як формувалась стародавня цивілізація Вавилон?

2 Як представлена Шумеро-вавилонська культура в сучасній науковій літературі?

3 Вавилонська архітектура та скульптура. Які їх ознаки? Дайте анотацію (за вибором)

4 Яка історія Давньої Палестини?

Варіант 3

1 Як формувалась стародавня цивілізація Вавилон?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Вавилонська архітектура та скульптура. Які їх ознаки? Дайте анотацію (за вибором)

4 Розкажіть про формування писемності шумеро-вавилонської культури

Варіант 4

1 Як формувалась стародавня цивілізація Вавилон?

2 Як представлена Шумеро-вавилонська культура в сучасній науковій літературі?

3 Як уявлення про ідеальну красу втілилось в костюм ассірійців?

4 Що значить «голос пророків» у культурі Давньої Палестини?

Варіант 5

1 Як формувалась стародавня цивілізація Вавилон?

2 Вавилонська архітектура та скульптура. Які їх ознаки? Дайте анотацію (за вибором)

3 «Пісня пісень» царя Соломона як зразок ліричної творчості .

4 Що вкладали поняття: «Пам’ятай про смерть» шумери?

Варіант 6

1 Як формувалась стародавня цивілізація Шумер?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Яким було мистецтво класичного Ірану?

4 Розкажіть про головну писемну пам’ятку давньоєврейської культури.

Варіант 7

1 Як формувалась стародавня цивілізація Шумер?

2 Як зміст Тори розкриває єврейську міфологію та релігійно-юридичні норми життя?

3 Як формувалась культура Стародавнього Ірану?

4 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

Варіант 8

1 Як формувалась стародавня цивілізація Шумер?

2 Розкажіть про релігійно-філософське вчення Стародавнього Ірану.

3 Як вплинула Давньоіранська культура на розвиток світової культури?

4 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

Варіант 9

1 Як формувалась стародавня цивілізація Шумер?

2 Розкажіть про головну писемну пам’ятку давньоєврейської культури.

3 Яким було мистецтво класичного Ірану?

4 Що вкладали поняття: «Пам’ятай про смерть» шумери?

Варіант 10

1 Як формувалась стародавня цивілізація Шумер?

2 Розкажіть про головну писемну пам’ятку давньоєврейської культури.

3 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

4 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

Варіант 11

1 Як формувалась стародавня цивілізація Ассирія?

2 Як архітектура шумер пов’язана з їх пантеон ?

3 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

Варіант 12

1 Як формувалась стародавня цивілізація Ассирія?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

4 Яким було мистецтво класичного Ірану?

Варіант 13

1 Як формувалась стародавня цивілізація Ассирія?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Чим запам’ятався історії цар Навуходоносор?

4 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

Варіант 14

1 Як формувалась стародавня цивілізація Ассирія?

2 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

3 Розкажіть про головну писемну пам’ятку давньоєврейської культури.

Варіант 15

1 Як формувалась стародавня цивілізація Ассирія?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

4 Розкажіть про головну писемну пам’ятку давньоєврейської культури.

Варіант 16

1 Як формувалась стародавня цивілізація Урарту?

2 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

3 Що вкладали поняття: «Пам’ятай про смерть» шумери?

4 Чим запам’ятався історії царя Навуходоносора?

Варіант 17

1 Як формувалась стародавня цивілізація Урарту?

2 Яку роль в культурі Месопотамії відіграла писемність?

3 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

4 Як формувалась культура Стародавнього Ірану?

Варіант 18

1 Як формувалась стародавня цивілізація Урарту?

2 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

3 Яким було мистецтво класичного Ірану?

4 Розкажіть про головну писемну пам’ятку давньоєврейської культури.

Варіант 19

1 Як формувалась стародавня цивілізація Урарту?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

4 Що розповідав епос про Гільгамеша?

Варіант 20

1 Як формувалась стародавня цивілізація Урарту?

2 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

3 Що розповідав епос про Гільгамеша?

4 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

Варіант 21

1 Як формувалась стародавня цивілізація Шумер?

2 Що вкладали поняття: «Пам’ятай про смерть» шумери?

3 Чим запам’ятався історії царя Навуходоносора?

4 Як пов’язана архітектоніка зі смислом буття людини Близького Сходу?

Варіант 22

1 Як формувалась стародавня цивілізація Єгипту?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Що розповідав епос про Гільгамеша?

4 Які особливості архітектури Месопотамії?

Варіант 23

1 Як формувалась стародавня цивілізація Ассирії?

2 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

3 Що розповідав епос про Гільгамеша?

4 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

Варіант 24

1 Як формувалась стародавня цивілізація Месопотамії ?

2 Про що розповідають літературні твори Вавилону?

3 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

4 Як уявляли собі людину шумери?

Варіант 25

1 Фінікійська культура: розвиток географії та астрономії, фінікійський алфавіт.

2 Які наукові відкриття сформувались у шумеро-вавилонській культурі ?

3 Як уявляли собі людину шумери?

4 Яким було мистецтво класичного Ірану?

Варіант 26

1 Як формувалась стародавня цивілізація Урарту?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Чим запам’ятався історії царя Навуходоносора?

4 Яким було мистецтво класичного Ірану?

Варіант 27

1 Фінікійська культура: розвиток географії та астрономії, фінікійський алфавіт.

2 Що вкладали поняття: «Пам’ятай про смерть» шумери?

3 Фінікійська культура: розвиток географії та астрономії, фінікійський алфавіт.

4 Яким було мистецтво класичного Ірану?

Варіант 28

1 Як формувалась стародавня цивілізація Вавилону?

2 Які особливості архітектури Месопотамії?

3 Що розповідав епос про Гільгамеша?

4 Як войовничий характер ассирійців знайшов відображення в особливостях архітектури?

Варіант 29

1 Як формувалась стародавня цивілізація Шумер?

2 Що ви знаєте про закони царя Хаммурапі?

3 Фінікійська культура: розвиток географії та астрономії, фінікійський алфавіт.

4 Від чого, на думку єгиптян, залежало їх існування?

Варіант 30

1 Фінікійська культура: розвиток географії та астрономії, фінікійський алфавіт.

2 Що розповідав епос про Гільгамеша?

3 Чим запам’ятався історії царя Навуходоносора?

4 Які особливості архітектури Месопотамії?

Варіант 31

1 Як формувалась стародавня цивілізація Ассирії?

2 В чому проявились особливості Шумеро-вавилонської культури?

3 Яка особливість культової архітектури ассирійців?

4 Що розповідав епос про Гільгамеша?

ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ

1 Як вплинули природні та соціальні фактори на міфологію народів Дворіччя?

2 У чому полягає значення писемності і шумеро-аккадській культурній системі?

3 Як уявляли собі сутність влади та роль правителя народи Месопотамії?

4 Які риси характеризують культурну систему …(держава за вибором)?

5 Які культурні форми давньої Месопотамії можна назвати традиційними для її народів?