Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародні організації.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

9. Організація Африканської єдності.

ОАЄ - міжнародна організація африканських держав, створена для подолання колоніалізму на континенті та сприяння внутрішнього і міжнародного співробітництва. Створена у 1963 році на конференції голів урядів держав, що звільнилися.

У 2001 році перейменована в Африканський союз.

Цілі ОАЄ:

- Укріплення єдності і солідарності африканських держав;

- Координувати і посилювати співробітництво між ними, і їх зусилля спрямовані на створення кращих умов життя для народів Африки;

- Захищати їх суверенітет, територіальну цілісність і незалежність;

- Знищити всі види колоніалізму в Африці;

- Сприяти міжнародному співробітництву згідно зі Статутом ООН та Загальною декларацією прав людини.

Для досягнення поставлених цілей держави-учасниці декларували необхідність взаємної координації у сферах зовнішньої політики та дипломатії, економіки, транспорту, зв’язку, оборони та безпеки, науки й культури.

Принципи ОАЄ:

- Суверенна рівність всіх держав-членів;

- Невтручання у внутрішні справи держав;

- Повага до суверенітету, територіальної цілісності та права кожної держави на окреме існування;

- Мирне врегулювання спірних питань шляхом переговорів, посередництва, примирення та арбітражу;

- Засудження всіх форм вбивства з політичних мотивів, а також підривної діяльності з боку сусідніх або будь-яких інших держав;

- Відданість справі звільнення всіх африканських територій, що досі є залежними;

- Підтвердження політики неприєднання до будь-якого блоку.

Членом організації може стати будь-яка незалежна африканська країна.

Діяльність ОАЄ поділяється на чотири напрямками:

- Боротьба з расовою дискримінацією та колоніалізмом у всіх його проявах;

- Мирне вирішення суперечок між африканськими країнами;

- Утвердження держав Африки на міжнародній арені;

- Сприяння економічному, культурному і соціальному співробітництву.

10. Ліга Арабських Держав.

ЛАД - одна з регіональних організацій арабських держав Південно-Західної Азії, Північної і Північно-Східної Африки. Створена в Каїрі 22 березня 1945 Єгипетом, Сирією, Іраком, Ліваном, Йорданією, Саудівською Аравією. Ємен приєднався 5 травня 1945. На разі нараховує 22 члени.

Провідна мета Ліги наступна: залучення тісніших відносин між державами-членами і координація взаємодії між ними, задля захисту своєї незалежності і суверенітету, і вирішення загальних питань й інтересів арабських країн.

Ліга арабських держав бере участь в політичних, економічних, культурних і соціальних програмах, направлених на сприяння реалізації інтересів своїх держав-членів. Вона виступає як форум для держав-членів в цілях координації їх політичних позицій, за для обговорення питань, що мають загальний інтерес, за для врегулювання суперечок, і вирішення проблем на кшталт Ліванської кризи у 1958. Ліга виступає як платформа для розробки і висунення багатьох епохальних документів сприяння економічній інтеграції.

Ліга арабських держав зіграла важливу роль у формуванні шкільної програми; підвищення ролі жінок в арабському суспільстві, сприянню соціального захисту дітей; заохочення молодіжних і спортивних програм, збереження арабської культурної спадщини і розвиток культурного обміну між державами-членами. Заохочування літературної й інтелектуальної творчості, сучасний переклад технічних термінів для використання в державах-членах. Ліга пропонує заходи по боротьбі із злочинністю і наркоманією, а також займається питаннями праці, особливо серед арабських заробітчан-емігрантів.