Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sho_take_intelektualna_vlasnist__vidpovidi.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

42. На основі яких підстав дія охоронного документа на об’єкт промислової власності може достроково припинитися цілком чи частково?

Дія охоронного документа на об’єкт промислової власності може достроково припинятися цілком або частково за заявою власника патенту або через невчасну сплату річного збору за підтримку дії охоронного документу.

43. У чому полягає правова охорона раціоналізаторської пропозиції?

Для оформлення прав на раціоналізаторську про­позицію автор подає заявку на неї тому підприємству, дія­льності якого відповідає пропозиція. Заява реєструється в журналі реєстрації заяв на рацпропозицію за формою, за­твердженою Державним комітетом статистики України. На підприємстві пропозиція піддається своєрідній експертизі по суті. Якщо пропозиція визнається раціоналізаторською, то вона приймається для використання. По закінченні мі­сяця після ухвалення позитивного рішення автору вида­ється охоронний документ-свідоцтво установленої форми. Свідоцтво підписується керівником підприємства і затвер­джується печаткою. Це свідоцтво закріплює за автором немайнові і майнові права. До останніх відноситься право на винагороду.

44. Які об'єкти інтелектуальної власності охороняються авторським правом, а які - суміжними правами?

автор . право - твір науки,літ і мистецтва, сум право зявилося 1992р право на вик фонограми відеограми передачі мовлення.вони є похіднимиі залежать від авторів твору

Варто враховувати ту обставину, що авторське право на твір, створений за договором з автором, який працює за наймом, належить автору. А от виключне право на використання такого твору належить особі, з якою ав­тор знаходиться у трудових відносинах (роботодавцю), якщо інше не передбачено договором.

Охорона майнових прав авторів на Україні діє про­тягом всього життя автора і 70 років після його смерті. знак охорони авторського права, що міститься на кожно­му примірнику твору і складається з латинської букви © в колі, імені (найменування) власника авторського права і року першого опублікування твору. Наприклад: © ЧНУ, 2008.

Безстроково охороняються законом право авторс­тва, право на ім'я і право протидіяти перекрученню чи ін­шій зміні твору чи будь-якому іншому зазіханню на твір, що може завдати шкоди честі і репутації автора.

Оформлення суміжних прав також не вимагає вико­нання будь-яких формальностей. Виробники фонограм і відеограм також для оповіщення про свої права можуть на всіх примірниках фонограм і відеограм чи на їхніх упа­ковках проставляти знак охорони суміжних прав, що складається з латинської літери Р у колі, імені (найменування) власника суміжних прав і року першої публікації фонограми.

Термін діі 50 років з моменту першого виконання.

45. Чи є обов'язковою процедура оформлення прав на об'єкти авторського права?

Виникнення і здійснення авторських прав не вима­гає виконання будь-яких формальностей. Одна з форм охорони полягає в тому, що власник авторського права для оповіщення про свої права може використовувати знак охорони авторського права, що міститься на кожно­му примірнику твору і складається з латинської букви © в колі, імені (найменування) власника авторського права і року першого опублікування твору. Наприклад: © ЧНУ, 2008.

Власник авторського права для одержання свідоцт­ва про авторство на оприлюднений твір у будь-який час може його зареєструвати в офіційних державних реєстрах.

Варто враховувати ту обставину, що авторське право на твір, створений за договором з автором, який працює за наймом, належить автору.

46. Який термін охорони немайнових та майнових прав на об'єкти авторського права?

На протязі життя автора і співавтораі 70 р наслідування після смерті

Безстроково охороняються законом право авторс­тва, право на ім'я і право протидіяти перекрученню чи ін­шій зміні твору чи будь-якому іншому зазіханню на твір, що може завдати шкоди честі і репутації автора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]