Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_sots_strakh.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

13. Шляхи реформування системи соціальної допомоги.

Перспективи розвитку системи соціального захисту, орієнтовані на XXI вік, визначені Концепцією соціального забезпечення населення України. По суті, розроблена широкомасштабна, комплексна державна програма розвитку соціального забезпечення.

Серед головних напрямків реформування цієї сфери слід виділити: розвиток пенсійного забезпечення та пенсійного страхування; впровадження системи медичного страхування; реформування системи соціальної допомоги, розвиток адресної допомоги; соціальне забезпечення жінок, дітей, молоді; забезпечення інвалідам рівних з іншими громадянами можливостей для участі в різних сферах життя суспільства тощо. Удосконалення соціального страхування передбачає заходи, спрямовані на законодавче, організаційне, фінансове, кадрове забезпечення сфери соціального страхування на основі Конституції України.

Реформування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян має відбуватися шляхом законодавчого визначення умов і порядку здійснення страхування на основі таких основних принципів, як відповідальність суспільства і держави за дбайливе ставлення до особистості громадянина та його потреб; державне гарантування реалізації застрахованими громадянами своїх прав, пов'язаних з отриманням соціальних послуг і матеріального забезпечення за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.Також слід застосувати перерозподіл функцій із соціального захисту населення і насамперед фінансової відповідальності за його здійснення між державними органами; працедавцями й працівниками.

14. Нагляд і роль держави в системі соціального страхування.

Одним із принципів системи соціального страхування є державне регулювання - законодавчо закріплені гарантії прав у галузі страхового захисту, рівня виплат і якості послуг, умов призначення допомог, контролю за правильністю ви­користання фінансових коштів.

У системі державного соціального страхування роль страховика виконує держава, яка бере на себе зобов’язання щодо створення колективних страхових фондів і виплати страхового відшкодування. На ринку страхових послуг можуть функціонувати також недержавні компанії соціального страхування, які доповнюють і розширюють спектр страхових послуг. Страхувальниками є підприємства й організації, громадяни, держава, а застрахованими - працівники підприємств і організацій, а з деяких виплат і непрацюючі громадяни.Функції між цільовими фондами державного соціального страхування чітко розмежовані.

Чинна система соціального страхування не є досконалою і може бути охарактери­зована, як переважно державна. Держава залишається провідним суб'єктом відносин, тому що управляє фінансовими засобами со­ціального страхування. З введенням єдиного соціального подат­ку, що об'єднуватиме страхові внески на пенсійне страхування та страхування на випадок тимчасової непрацездатності, роль дер­жави у системі соціального страхування може ще зрости.

15. Суб’єкти державного регулювання соціального страхування в Україні та їх функції.

Нагляд за діяльністю цільових страхових фондів загальнообов’язкового соціального страхування здійснює Спостережна рада. Спостережна рада здійснює контроль за виконанням статутних задач та цільовим використанням коштів відповідним фондом з загальнообов'язкового державного соціального страхування (ЗДСС). З цією метою у склад Спостережної ради входять представники від застрахованих громадян та держави. Державний нагляд здійснює спеціально уповноважений Кабінетом Міністрів України центральний орган виконавчої влади. Нагляд за виконанням страховиками та страхувальниками законів Україні з ЗДСС, інших нормативно-правових актів здійснює держава. Страховики та страхувальники зобов'язані надавати посадовим особам органів державного нагляду за діяльністю страховиків всі документи та довідки, необхідні для здійснення ними функцій контролю.

Органами управління Пенсійного фонду є правління і виконавча дирекція Пенсійного фонду. Вищим органом управління Пенсійного фонду є правління. Правління Пенсійного фонду формується на основі паритетності представників держави, застрахованих осіб та роботодавців. До складу правління Пенсійного фонду входять по п'ять представників від держави, застрахованих осіб та роботодавців.Наглядова рада Пенсійного фонду. Наглядова рада Пенсійного фонду створюється з метою здійснення контролю за виконанням Пенсійним фондом законодавства про ЗДПС, статутних задач та цільового використання коштів Пенсійного фонду. В Спостережну раду, яка складається з 15 чоловік, входять представники від дер­жави, застрахованих осіб та роботодавців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]