Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_Отчёты в Delphi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

Додаткові можливості

Зараз будуть розглянуті компоненти, які не лише прикрашають будь-який звіт, але й роблять його зручніший й потужнішим.

Перший компонент – QRExpr. Цей компонент дуже зручний для створення обчислюваних полів саме для звіту. Обчислення відбуватимуться автоматично і практично не впливають на швидкість роботи самої програми. В компонента є властивість Expression. Якщо двічі клацнути по ньому, то відкриється вікно, в якому можна створювати досить складні розрахунки.

На рис. 1.8 можна побачити це вікно.

Рис. 1.8 Властивість Expression

Якщо натиснути на кнопку «Database field», то відкриється вікно, в якому можна вибрати таблицю (таблиця повинна знаходитися на цій же формі) і поле, яке повинне брати участь в розрахунку.

Якщо натиснути на кнопку «Function», то можна побачити величезний список доступних функцій.

Під кнопкою «Variable» заховані змінні, які можуть так само допомогти в розрахунках.

Розглянемо компонент QRSysData. Він вже використовувався. В властивості Data ставили параметр «qrsDateTime», щоб можна було бачити дату та час, коли був роздрукований документ. Але тут є ще декілька корисних параметрів:

qrsDate – дата роздрукування.

qrsDetailCount – кількість рядків в таблиці.

qrsDetailNo – номер рядка в таблиці.

qrsPageNumber – поточний номер сторінки.

qrsReportTitle – заголовок звіту.

qrsTime – час, коли був роздрукований звіт.

В Delphi майстер, який може полегшити процес створення звітів. Щоб здійснити його виклик, треба обрати з головного меню «File» пункт «New» а потім пункт «Other». В вікні, яке відчинеться, треба перейти на закладку «Business» та обрати пункт «QuickReport Wizard» (рис. 1.9):

Рис. 1.9 Вікно пункту «QuickReport Wizard»

В принципі, майстер досить простий, але при використанні ADO таблиць він абсолютно не підходить. Якщо ти працюватимеш із старими базами типа dbf або paradox, то цей майстер принесе свої плоди, але при роботі з ADO, він практично даремний. Поки що нам більше підходять шаблони, які є в тому ж вікні створення нової форми, але на закладці Forms (рис. 1.10). Тут три шаблони (всі вони містять ім'я QuickReport), що містять все необхідне для створення звіту і добре документовані поля.

Рис. 1.10 Вікно створення шаблонів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]